Kako se ne bi dovodile u rizik i izlagale tijelo stresu kojem su genski podložne, trudnice krvne grupe A nutrijente bi u potpunosti trebale crpiti iz biljnih izvora, jer njihov organizam vrlo teško probavlja životinjske proteine i masti. Proteini u ovom slučaju trebaju dolaziti iz grahorica, žitarica, ribe i male količine nemasnog mesa kao što je piletina. D’Adamo upozorava da se konzumacija i neutralnog mesa, kao što je puretina i piletina, tijekom trudnoće treba svesti na minimum. U širokom luku treba izbjegavati crveno meso i suhomesnate proizvode koji su za trudnicu krvne grupe A izrazito toksični. Iako je riba odličan izvor proteina, za grupu A vrijede pravila kao i za grupu 0: treba izbjegavati ribu koja može sadržavati kemijske otrove, česte u lososu, tuni i morskom psu. Nisu preporučljivi ni inćuni, dok su bakalar i srdele vrlo dobar izbor. Trudnica ove krvne grupe dobro podnosi mliječne proizvode u ograničenim količinama, no trebala bi izbjegavati one punomasne i ograničiti unos jaja. Odličan je izbor jogurt, kefir, obrano vrhnje, a kozje mlijeko odlična je zamjena za kravlje. Iako je osobama krvne grupe A za kuhanje puno bolje prednost dati ulju od lana, tijekom trudnoće treba biti oprezan. Veća količina ovog ulja može biti potencijalna smetnja maternici. Žitarice i grahorice važan su dio prehrane trudnice krvne grupe A, posebno zato što proteini životinjskog izvora nisu dobrodošli. Soja i svi njezini proizvodi odličan su izbor, kao i leća, azuki i crni grah. Bubrežasti grah, plavac i sitni grah ipak nisu dobri za trudnicu krvne grupe A jer debljaju. Odličan su izbor amarant, heljda, kamut, proso, zob, tapioka, kukuruz i pšenica. Za trudnicu krvne grupe A povrće je pogodan izvor minerala, enzima i antioksidansa. Paprika neće dobro sjesti na osjetljiv želudac trudnice ove krvne grupe, a običan i slatki krumpir te kupus mogu narušiti razgradnju nutrijenata. Trudnice ove krvne grupe trebale bi izbjegavati rajčicu jer štetno djeluje na probavni sustav. Na prvome mjestu kao odličan antioksidans nalazi se brokula, a odličan su izbor i mrkva, kelj, bundeva i špinat. Luk je odličan prirodni antibiotik. Trudnice krvne grupe A trebale bi voće konzumirati najmanje tri puta dnevno. Najbolji je izbor ono alkalnog predznaka, kao što su borovnice i dinja. Na probavu dobro utječe ananas, dok tropsko voće nije dobar izbor. Naranče treba izbjegavati zbog jake kiseline, a grejp i limun imaju pozitivan učinak na želudac.

Tekst: Milena Dražić

Foto: Profimedia