Grupa AB najmlađa je i najrjeđa krvna grupa, zahvaća manje od pet posto populacije. Njihov imunosni sustav dijeli pozitivne značajke, ali i boljke i krvne grupe A i B. Preporučljivo je ograničiti unos mesa jer želučana kiselina ljudi s ovom krvnom grupom nije u stanju razgraditi veće količine. Prednost treba dati janjetini, zečetini i puretini te u potpunosti izbjegavati piletinu i svinjetinu. I trudnica krvne grupe AB neka uzima proteine iz morske hrane, kao što je srdela i bakalar, te neka se kloni ribe bogate živom, odnosno tune, morskog psa i lososa. Što se tiče mliječnih proizvoda, trudnice krvne grupe AB imaju koristi od jogurta, kefira, kiselog mlijeka i nemasnog vrhnja. Ako imaju problema s respiratornim sustavom, trebale bi smanjiti unos mliječnih proizvoda. Jaja su za trudnice ove krvne grupe vrlo preporučljiva kao odličan izvor proteina. Preporučljivi su i kikiriki i kesten, a ne bi trebale konzumirati lješnjake, mak i suncokretove sjemenke. Leća je povoljan antioksidans, a soja je visoko nutritivna i odličan izvor kalcija i proteina. Krvna grupa AB podnosi žitarice, pa je na tanjuru vrlo dobro imati zob, proso i rižu, a treba izbjegavati kukuruz i heljdu. Povrće je dobar izvor vitamina i minerala, a trudnica ove krvne grupe trebala bi se kloniti koromača i peršina, inače povoljnog, zbog mogućnosti iritacije maternice. Tijekom dojenja treba pripaziti na unos luka i češnjaka jer su oni uzročnici grčeva kod beba. Vrlo dobar odabir bit će cikla, brokula, celer, krastavac, patlidžan i kelj, a dobro je izbjegavati paprike, crne masline i artičoke. Trudnica krvne grupe AB trebala bi preferirati lužnato voće kao što su grožđe, šljive, borovnice i limun, a izbjegavati naranče koje iritiraju želudac. Lektini iz banane ne slažu se dobro s krvnom grupom AB, pa su umjesto nje puno bolji izbor breskva, smokva ili dinja.

Tekst: Milena Dražić

Foto: Profimedia