Prehrana trudnica s krvnom grupom AB

Poznavanje krvne grupe omogućuje odgovore na mnoga pitanja vezana uz zdravlje, dugovječnost ili količinu energije smatra autor knjige Eat right for your type Peter J. D'Adamo. Provjerimo što sve savjetuje trudnicama krvne grupe AB

Grupa AB najmlađa je i najrjeđa krvna grupa, zahvaća manje od pet posto populacije. Njihov imunosni sustav dijeli pozitivne značajke, ali i boljke i krvne grupe A i B.

Preporučljivo je ograničiti unos mesa jer želučana kiselina ljudi s ovom krvnom grupom nije u stanju razgraditi veće količine. Prednost treba dati janjetini, zečetini i puretini te u potpunosti izbjegavati piletinu i svinjetinu. I trudnica krvne grupe AB neka uzima proteine iz morske hrane, kao što je srdela i bakalar, te neka se kloni ribe bogate živom, odnosno tune, morskog psa i lososa.

Što se tiče mliječnih proizvoda, trudnice krvne grupe AB imaju koristi od jogurta, kefira, kiselog mlijeka i nemasnog vrhnja. Ako imaju problema s respiratornim sustavom, trebale bi smanjiti unos mliječnih proizvoda. Jaja su za trudnice ove krvne grupe vrlo preporučljiva kao odličan izvor proteina.

Preporučljivi su i kikiriki i kesten, a ne bi trebale konzumirati lješnjake, mak i suncokretove sjemenke. Leća je povoljan antioksidans, a soja je visoko nutritivna i odličan izvor kalcija i proteina.

Krvna grupa AB podnosi žitarice, pa je na tanjuru vrlo dobro imati zob, proso i rižu, a treba izbjegavati kukuruz i heljdu. Povrće je dobar izvor vitamina i minerala, a trudnica ove krvne grupe trebala bi se kloniti koromača i peršina, inače povoljnog, zbog mogućnosti iritacije maternice. Tijekom dojenja treba pripaziti na unos luka i češnjaka jer su oni uzročnici grčeva kod beba. Vrlo dobar odabir bit će cikla, brokula, celer, krastavac, patlidžan i kelj, a dobro je izbjegavati paprike, crne masline i artičoke.

Trudnica krvne grupe AB trebala bi preferirati lužnato voće kao što su grožđe, šljive, borovnice i limun, a izbjegavati naranče koje iritiraju želudac. Lektini iz banane ne slažu se dobro s krvnom grupom AB, pa su umjesto nje puno bolji izbor breskva, smokva ili dinja.

Tekst: Milena Dražić
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Otkriveni novi čimbenici rizika od astme kod djece

Istraživanje provedeno na Harvardu ukazuje na veću učestalost…

Strah od stresa u trudnoći

Povezanost između stresa i dobrobiti djeteta postoji, ali…

Je li moguće smanjiti izglede za carski rez?

Iako to nije moguće u svakoj trudnoći, no…

Riješite se žgaravice u trudnoći

Do 80 posto trudnica susretne se sa žgaravicom…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…