Pregrijavanje i dehidracija mogu uzrokovati prijevremene trudove

Postoji puno dobih strana ljeta za trudnice, a na nekoliko stvari bi ipak trebalo pripaziti kako tijek trudnoće ostao nenarušen

Ljeto, sunce i vrućine ne moraju otežavati život ženama u trudnoći ako im se pametno pristupi. Prema nekim istraživanjima, “ljetne” trudnice čak imaju manji rizik od nastanka urođenih poremećaja kod bebe, a za to je zaslužno izlaganje suncu kao najboljem izvoru vitamina D, koji je važan za razvoj bebinih kostiju i pomaže apsorpciju željeza za prevenciju anemije u trudnoći te folne kiseline potrebne za razvoj neuralne cijevi u ranoj fazi trudnoće.

Prilikom izlaganja suncu svakako treba paziti na pregrijavanje i dehidraciju, koji mogu uzrokovati preuranjene trudove i prijevremeni porođaj, a ako takvo stanje potraje, to može dovesti i do moždanih oštećenja. Stoga redovito pijte tekućinu, najbolje vodu, i to minimalno 1,5 – 2 litre na dan. Vrijeme izlaganja suncu treba ograničiti na otprilike sat vremena, a svakako izbjegavajte sunčanje između 11 i 17 sati. Pri prvim znakovima malaksalosti, slabosti, grčeva u nogama i ostalih simptoma koji upućuju na moguću dehidraciju, važno je da se odmah rashladite i rehidrirate.

Posebnu pozornost posvetite kozmetici koju upotrebljavate, njezi kože lica i tijela.
Izbjegavajte preparate za umjetno tamnjenje i samotamnjenje jer određeni sastojci mogu kroz kožu ući u krv, a nema dovoljno istraživanja koja isključuju negativan utjecaj tih tvari na bebu. Također, važno je zaštititi kožu od UV zračenja te birajte laganu odjeću koja pokriva veći dio tijela, nosite šešir ili kapu te nanesite zaštitne kreme sa što prirodnijim sastojcima i visokim faktorom zaštite.

Ljetna prehrana i aktivnosti u trudnoći

Ljetna prehrana neka bude lagana i zdrava. Salate su zbog količine antioksidansa izvrstan ljetni izbor te iz njih lako možete crpiti zdravu energiju. Pazite da je povrće dobro oprano kako ne bi sadržavalo listeriju, bakteriju koja živi u tlu, a u težim slučajevima zaraze može uzrokovati pobačaj. Meso mora biti dovoljno pečeno da biste smanjili rizik otrovanja hranom.

Što se fizičkih aktivnosti tiče, u trudnoći se tijekom ljetnih mjeseci preporučuje plivanje, šetnja i lagano vježbanje. Želite li plivati, morate imati urednu trudnoću i izbjegavati plažu u vrijeme najvećih vrućina, te se o tome savjetujte s liječnikom. Voda će vas opustiti i održati u formi, a neće vas umoriti. Pomaže i kod bolnih leđa, nogu i stopala.
Ne preporučujemo kupanje u javnim bazenima zbog opasnosti od vaginalnih infekcija, koje u trudnoći mogu biti iznimno opasne i uzrokovati prijevremeni porođaj. S obzirom na to da su gljivične i blaže infekcije rodnice češće u trudnoći, a također i u ljetnim mjesecima, savjetujemo vam da se redovito presvlačite u suhe kupaće kostima te preventivno upotrebljavate probiotičke vaginalete za održavanje zdrave flore rodnice i prevenciju upale.
Dok vježbate, temperatura tijela raste i usmjerava krv prema mišićima koji rade, pa se smanjuje dotok kisika prema bebi. Stoga ne biste trebali pretjerivati s fizičkom aktivnošću tijekom velikih vrućina. No kako dobra forma olakšava porođaj i aktivne trudnice obično brže rađaju, budite u kondiciji i pripremite se za predstojeći napor.

Tekst: dr. Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologija i porodništva
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Sami na plaži s dvogodišnjim djetetom

Dijete od dvije godine puno je energije i…

Sinkronizirano plivanje - sport kao stvoren za sirene

Ako ste se pitali kako izgledaju treninzi sinkroniziranih…

Što obavezno ponijeti na prvo ljetovanje s djetetom?

Priprema za ljetovanje s djecom ne mora biti…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…