Neobični snovi u trudnoći

Čak i ako prije niste često pamtili snove, tijekom trudnoće to se može promijeniti, a vaši snovi mogu postati toliko intenzivni i živi da ih nećete moći ignorirati. Sanjate li seks, životinje koje govore ili goleme, visoke zgrade, ne brinite se, to je posve normalno. Snovi su poput kuće pune ogledala koja odražavaju vaše emocionalno stanje. Ako želite, možete zapisivati snove i svoje mišljenje o njihovu značenju u dnevnik. Možete s partnerom podijeliti snove, možda i on ima zanimljiva iskustva jer, napokon, i on očekuje dijete

Budući da je trudnoća pravi emocionalni vrtuljak, nije čudno ako su vam snovi neobičniji nego inače. I za te emocionalne vožnje odgovoran je hormon progesteron. Neki stručnjaci kažu da snovi u trudnoći odražavaju vaše uzbuđenje, strah i predosjećaje vezane uz fizičke i emocionalne promjene koje se zbivaju u vašem tijelu.

Trudnice često sanjaju o spolu djeteta, porođaju, iznenadnom pojavljivanju bebe ili bježanju od nečega te padanju kroz prostor. Ti snovi znaju biti pomalo neugodni. Možda ćete sanjati kako vas je strah ostaviti dijete bez nadzora, da ste ga izgubili i ne možete ga naći ili da ne znate kako ispuniti neku djetetovu potrebu. To je samo znak da se brinete hoćete li biti dobra mama, a ne predznak da to nećete biti, stoga se nemojte brinuti. Snovi u kojima bježite, padate ili ste zatočeni u nekom prostoru, rezultat su straha od novih obveza i odgovornosti koje će potpuno promijeniti vaš život te gubitka slobode koju ste do tada imali.

U prvom tromjesečju buduće mame obično sanjaju prošle događaje, osobe i mjesta. To je način na koji vaša podsvijest nastoji razriješiti neke stvari iz prošlosti. Mogući su i snovi u kojima ste bez odjeće ili vas netko pokušava povrijediti.

Tijekom drugog tromjesečja počinjete biti svjesni koje će se sve promjene dogoditi u vašem životu nakon rođenja djeteta i brinete se hoćete li biti dobra mama. U tom razdoblju trudnice obično sanjaju da su u prirodi i druže se sa životinjama ili da su izgubile dijete, da nešto nije u redu s njim. U trećem tromjesečju možda ćete također sanjati o prirodi, ali sada u intenzivnijem izdanju − erupcije vulkana ili goleme plime. Moguće je sanjati i porođaj jer ste u velikom iščekivanju tog događaja. Što god sanjali, uživajte u tom šarenom svijetu snova, koji je tijekom trudnoće vrlo intenzivan i poseban.


Tekst:
Snježana Krčmar
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Ružni snovi trudnica

Bliži se porođaj i s njime rastu brige,…

Trudnice u svijetu snova

Snove imamo svi, ali trudnice sanjaju intenzivnije, živopisnije…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…