Mother blessing – proslava majčinstva

Neću zaboraviti osjećaj koji me nosio skroz do porođaja i na porođaju zahvaljujući ceremoniji mother blessing koju su mi priredile prijateljice

Duboko u svakoj ženi postoji intuitivno znanje da je porođaj nemjerljiv sa svakodnevnim iskustvom i da će u danima koji slijede doživjeti čudesnu promjenu. No suvremeno je društvo preokupirano fizičkom pripremom za porođaj i dolaskom djeteta, a često nedostaje emocionalna i duhovna priprema majke. Kupujemo krpice za bebe, pripremamo im sobice, a kako obilježavamo golemu promjenu u ženi koja se događa svaki put kad postaje majkom?

Kako ohrabriti trudnicu?

Mother blessing ceremonija je kojom se odaje počast, ohrabrenje i podrška ženi i majci. Krug bliskih žena sastane se i posveti vrijeme budućoj mami, odnosno učini to okupljanje na neki način svetim. Vaša toplina, predanost i pozitivna namjera važniji su od iskustva koje imate u kreiranju svečanosti. To je ono što će buduću majku ohrabriti, napuniti joj srce i dati vjetar u leđa.

Svaku takvu ceremoniju koju sam pripremala pamtim po kreativnosti i toplini žena okupljenih da vide i slušaju buduću mamu sa svim njenim dvojbama, strahovima, smijehom i suzama. No u važnost tog rituala najviše me uvjerilo osobno iskustvo. Neću zaboraviti osjećaj koji me nosio sve do porođaja i na porođaju zahvaljujući mother blessingu koji su mi nekoliko dana prije trećeg porođaja priredile tri prijateljice. Vrijeme do porođaja prolazilo je na drugi način, obojeno drugom bojom, a ja sam hodala nošena novom snagom. Hvala vam još jednom, drage moje!
Nema pravila kako se priređuje mother blessing, no važni su elementi koji slijede.

Početak – stvaranje ugodnog i posebnog prostora u kojem se svečanost odvija.

Pomak – s individualne svjesnosti na zajedničku. Kažemo na glas koji je smisao okupljanja kako bi svi razumjeli što radimo. Pomažemo budućoj mami da otpusti negativna uvjerenja i strahove ako ih ima kako bi uživala u onom što slijedi.

Fokus – usmjeravanje pozornosti na buduću mamu. Pazimo je i mazimo, masiramo, ukrašavamo joj kosu. Izrađujemo nakit ili je darivamo nakitom koji smo za nju izradile. Radimo odljev trudničkog trbuha, oslikavamo budućoj majci trbuh, i pripremamo joj kupke za ruke ili noge u cvijeću. Pričamo joj priče ohrabrenja, pišemo poruke ljubavi i podrške. Pjevamo pjesme za nju i s njom.

Young daughter paints flowers on stomach of pregnant mother USA

Završetak – osvještavanje međusobne povezanosti žena u krugu, slanje dobrih namjera u svijet i zahvaljivanje komu god i čemu god se želimo zahvaliti.

Proslava – jedemo hranu koju smo pripremile, slavimo i na taj se način pomalo vraćamo iz svetog prostora u sferu svakodnevnice.

Važno je da buduća mama nije uključena u planiranje tog događajai da pozivate samo žene za koje ste sigurni da ih želi u svojoj blizini u tom osjetljivom razdoblju. Okružena bliskim ženama, buduća mama dobiva osjećaj moći, samopouzdanja i podrške koja je itekako potrebna prije, za vrijeme i nakon porođaja. Ta se svečanost može organizirati i za ženu koja usvaja dijete ili započinje život s partnerom koji ima djecu pa će na taj način biti suočena s izazovima roditeljstva.

Ogrtač ljubavi

Ako imate prijateljicu, sestru, šogoricu koja je na pragu novog majčinstva, odvažite se, dajte mašti na volju i darujte joj ovakvu ceremoniju. Možete uključiti razne rituale ili molitve koje i inače prakticirate. Svjesno se povezujući kroz ovakve događaje, žene vježbaju ono što je za porođaj jako važno: prepuštanje, povjerenje i dopuštanje da se dogodi ono što treba. Jedna za drugu pletu ogrtač ljubavi koji ih sve grije. To je možda nevidljivo tkanje, ali je moćna mreža u kojoj se možemo ljuljati i tješiti kad smo slabe ili zajedno pjevati i plesati kad smo snažne.

 

 

Napisala: Hana Francetić Brčić, dipl. sociologinja, certificirana Birthing from within mentorica i doula, Gestalt psihoterapeut edukant, te majka troje djece
http://www.mamekodhane.com/

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , , ,

Vezano uz temu

princ harry i Meghan Markle

Meghan Markle prvi puta u javnosti o Archieju, dojenju, iscrpljenosti...

Samo četiri mjeseca nakon porođaja Meghan i Harry…

Jennifer Aniston

Napokon poznat razlog zašto Jennifer Aniston nikada nije postala majka

"Kad ćeš postati majka?", bolno je pitanje za…

Poznata glumica iskreno: 'Bilo je zastrašujuće postati mama s 22 godine!'

Ova trostruka mama svoja je iskustva podijelila u…

Zadranka sasvim iskreno: 'Nemam koronu, ali sam oboljela od nje!'

Nakon monstrumskog čina roditelja koji su pet mjeseci…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…