Migrene u trudnoći

Migrene nisu neobična pojava u prvom tromjesečju. Dobra je stvar što je u većini slučajeva glavobolja bezopasna

Bol na području glave tijekom trudnoće može biti neugodna, no u većini je slučajeva bezopasna.
Najčešća vrsta glavobolje jest ona koju nazivamo "tenzijska" glavobolja i gotovo je svatko ima barem jedanput u životu. Osjeća se kao pritiskanje ili stezanje na sljepoočnicama, licu, čelu, stražnjem dijelu glave ili vratu, a može trajati satima ili danima. Bol kod tog tipa glavobolje opisan je kao neprestani pritisak na glavu i osjećaj kao da se ona gnječi. Često je prisutan s obje strane glave ili na više mjesta, pri čemu se javlja osjećaj kao da oko glave postoji obruč koji se steže. Bol je najčešće blag ili umjeren, a katkad je i težak; uglavnom je intenzivniji ujutro i navečer. Ako ste oduvijek bili skloni takvim glavoboljama, stanje vam se u trudnoći može pogoršati.

Stručnjaci još ne znaju zašto trudnoća potpomaže glavobolju, no hormoni u ovom slučaju igraju veliku ulogu. Mnoge se trudnice riješe glavobolje u drugom tromjesečju, kada se stabilizira bujica hormona, a tijelo privikne na sve ono što mu se događa. Ostali mogući krivci mogu biti alergija, stres, depresija, glad, dehidracija, umor, začepljenje sinusa.

Migrena
Još jedan tipičan oblik glavobolje jest migrena. Stručnjaci kažu kako barem jedna od pet žena ima migrenske glavobolje u nekom razdoblju života, a oko 15 posto migrenu prvi put dobije upravo u trudnoći.

Javlja se periodično i najčešće zahvaća samo jedan dio glave. Često joj prethodi opća slabost, koja upozorava na približavanje napadaja, ali ta faza u nekim slučajevima izostaje, pa napadaj dolazi naglo i neočekivano. Bol je intenzivan i pulsira, često popraćen gubitkom teka, mučninom i povraćanjem. Koža glave, na strani zahvaćenoj bolom, izrazito je osjetljiva. Često buka i svjetlo pogoršavaju smetnje, pa nam odgovara tišina i tama. Na sreću, oko dvije trećine žena tvrdi da su im se migrene smanjile tijekom trudnoće. Druge nisu primijetile nikakve promjene ili zaključuju da su im migrene češće i intenzivnije. No žene koje pate od migrene u trudnoći ne moraju se brinuti da su više izložene komplikacijama nego ostale.

Kako si olakšati bol
Liječnici često preporučuju da, ako patite od glavobolje, vodite dnevnik kako biste saznali što je prethodilo glavoboljama. Zapisujte sve što ste pojeli u 24 sata i što ste radili prije nego što je migrena počela.

Neki uobičajeni okidači za migrenu uključuju hranu koja sadržava nitrate (uobičajeni u prerađenoj hrani poput salama, hrenovki…) i monosodij glutamat, sulfate (nađene u sušenom voću), umjetne zaslađivače, dimljenu ribu, čokoladu, određene grahorice i oraščiće, kao i glasne zvukove, dim cigareta, jake parfeme i ekstremnu toplinu ili hladnoću.

Pokušajte sljedeće:

 • Upotrijebite povez
  Ako imate tenzijske glavobolje, stavite hladan ili topao oblog oko glave. Hladni oblozi najbolji su za migrene
 • Istuširajte se
  Ako patite od migrena, hladan tuš može vam na trenutak olakšati bolove. Ako se niste u mogućnosti istuširati, umijte se hladnom vodom. Topli tuš ili kupka može biti rješenje za tenzijske glavobolje.
 • Ne gladujte i ne žeđajte
  Kako biste spriječili nisku razinu šećera u krvi (što često zna biti uzrok glavobolje), jedite manje, ali češće obroke. Ako ste cijeli dan na nogama, jedite grickalice poput voća, krekera ili jogurta. Izbjegavajte izravni šećer poput slatkiša.I ne zaboravite piti mnogo vode kako ne biste dehidrirali. Pijte vodu polagano u slučaju da imate migrene ili da ste povraćali.
 • Nemojte se umarati
  Pokušajte odspavati koji put u danu. Ako vas muči migrena, spavajte u mračnoj i tihoj sobi.
 • Vježbajte
  Neka su istraživanja pokazala da redovito vježbanje može smanjiti intenzitet migrena te ublažiti tenzijske glavobolje. Ako ste skloni migrenama, počnite s laganim vježbama, jer ako počnete naglo, moguće je da ćete dobiti suprotan rezultat od onog koji ste očekivali.
 • Tehnike opuštanja
  Meditacija, joga i samohipnoza mogle bi vam pomoći da smanjite stres i glavobolju
 • Masaža
  Pokušajte napraviti masažu cijelog tijela kako biste smanjili napetost u mišićima vrata, ramena i leđa. Pripazite da je masaža sigurna za trudnice.
 • Akupunktura
  Tretmani akupunkturom sigurni su u trudnoći iako još nije dokazano da su učinkoviti protiv glavobolje.

Koliko je glavobolja ozbiljno stanje?
Ako ste prvi put iskusili jaku glavobolju, posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste isključili neke ozbiljnije tegobe. Naime, u drugom i trećem tromjesečju glavobolja može biti znak preeklampsije, sindroma u trudnoći koji uključuje simptome poput visokoga krvnog tlaka, proteina u urinu te šećera.

Ako ste i prije trudnoće patili od glavobolje, porazgovarajte s liječnikom koji je tretman najbolji za vašu glavobolju tijekom trudnoće. Ako patite od migrene, vjerojatno nećete biti u mogućnosti uzimati sve lijekove koje ste prije uzimali.
Ako osjećate da imate glavobolju nakon čitanja ili rada na računalu, možda biste trebali pregledati vid.

Kada poći liječniku?

 • Ako ste u drugom ili trećem tromjesečju i imate vrlo jake glavobolje ili jaku glavobolju prvi put koja uključuje promjene vida, bol u trbuhu, dobivanje na težini, oticanje lica i ruku.
 • Ako imate trenutačnu "eksplozivnu" glavobolju, silovitu bol koja vas je probudila iz sna, glavobolju koja ne prolazi ili onu koju još nikada u životu niste iskusili.
 • Ako vam je glavobolja povezana s groznicom ili temperaturom i ukočenim vratom.
 • Glavobolja vam se pogoršava te imate i druge probleme poput zamagljena vida, usporena govora, odsutnosti.
 • Imate glavobolju nakon što ste pali i udarili glavom.
 • Imate začepljenje nosa i pritisak ispod očiju ili neku drugu bol u licu ili zubima. Možda je riječ o infekciji sinusa koja se mora liječiti antibioticima.

Tekst: Iva Stilinović Grahovac
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti…

trudnica

Trudnice, izbjegavajte nagle pokrete!

Što je veći stupanj trudnoće to je teže…

bol u ledima

Masaže pomažu trudnicama kod bolova u leđima

Masaža može pomoći trudnicama u svim fazama trudnoće.…

Pročitajte i:

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…