Kegelove vježbe kao prevencija inkontinencije nakon trudnoće

Inkontinencija u trudnoći pravoremenom se intervencijom može ograničiti na kratkotrajnu neugodnost koja će se nakon trudnoće povući. Idealne za to su vježbe za dno zdjelice

Kegelove su vježbe višestruko korisne ako se prakticiraju i tijekom trudnoće i nakon nje. ili pak općenito u životu. No u trudnoći osobito. Pri porođaju može doći do pucanja mišića i vezivnih ploča dna zdjelice, što ovisi o veličini djeteta, broju porođaja te načinu dovršenja porođaja. U najgoroj varijanti ostaju trajne posljedice na sustavu za kontrolu mokrenja i inkontinencije u kasnijoj dobi, a sami možete zamisliti kako to onda izgleda i koliko postajete ovisni o stalno nošenju zaštite.

Upravo se zato kao najjednostavnija pomoć i prevencija savjetuje redovito vježbanje Kegelovih vježbi koje je osmislio ginekolog Arnold Kegel. Preporučuje se izvođenje stotinjak Kegelovih vježbi kroz nekoliko serija po 20 ili 30 stezanja mišića dna zdjelice (kao kad svjesno pokušavate zaustaviti mokrenje). S vježbama se obično započinje tijekom trudnoće, a nastavlja nakon porođaja, nakon što zaraste rana od eventualne epiziotomije ili šivanja nakon prirodnog pucanja međice. Najbolje nakon prvog ginekološkog pregleda i babinja. Naime, tijekom babinja se preporučuje izbjegavati veće fizičke napore kako bi tijelo imalo dovoljno vremena za oporavak i zacjeljivanje rane od šavova. To je također jedan od oblika prevencije inkontinencije u starijoj dobi.
Vježbe su jednostavne, kratko traju, možete ih vježbati doslovno bilo kad, a uistinu su korisne za buduću kvalitetu života, pa čak i seksualnog užitka. Naime, uslijed trudnoće, prekomjerne tjelesne težine dolazi do opuštanja mišića dna zdjelice što također utječe na slabije osjećanje partnera tijekom odnosa, a također utječe i partnerov užitak.
Imajte u vidu da Kegelove vježbe nisu učinkovite ako se istodobno sa stiskanjem područja rodnice stišću ostali mišići. Ne stišćite mišiće nogu, trbuha ili stražnjice i dišite normalno bez zaustavljanja daha.

Tekst: I.T.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Prvi program vježbanja za žensko hormonalno zdravlje u Hrvatskoj

Početak godine pravo je vrijeme da svaka žena…

Povezanost redovitog vježbanja Body tehnike i smanjenja inkontinencije

Iako je inkontinencija vrlo osjetljiva tema, postoji rješenje…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…