alkohol u trudnoći

Izbjegavajte alkohol u trudnoći pod svaku cijenu

Alkohol je posebice nezdrav i loš za plod jer putem pupkovine odmah dolazi do djeteta koje se puno prije „napije“ nego vi

Posebice osjetljivo razdoblje jest prvo tromjesečje kad je dijete u fazi vrlo intenzivnog razvoja i kad je čitavi organizam još uvijek vrlo nježan i osjetljiv. Pored toga djetetovi organi još uvijek ne mogu dobro razgraditi alkohol pa se on kroz bubrege putem mokraće ponovno ispušta u plodovu vodu. Kako dijete stalno mokri i pije istu plodovu vodu tako isti alkohol ponovno prolazi kroz bebino tijelo. Dijete tako isti alkohol pije više puta i puno je dulje opijeno, no što možda vi osjećate.

Donja granica količine alkohola koja ne bi bila štetna za dijete još uvijek nije određena. Naime, postoje slučajevi gdje su žene pile izrazito male količine alkohola, no dijete je svejedno pretrpjelo teške posljedice. U drugim pak slučajevima su rođene sasvim normalne bebe iako su majke redovito pile alkohol.

Ipak, prema mišljenju liječnika, pored količine alkohola čini se da je od presudne važnosti razdoblje razvoja bebe u kojem majka pije. Naime, mozak djeteta je u nekim razdobljima razvoja izrazito osjetljiv dok u ostalim razdobljima nije nimalo osjetljiv. Nažalost, znanstvenicima još uvijek nije pošlo za rukom odrediti kada su ta razdoblja osjetljivosti. Stoga je njihova preporuka svakako izbjegavati alkohol u svakom trenutku trudnoće.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Čašica alkohola dok dojite? Vrlo malo i uz ova dva savjeta

Dok se trudnicama alkohol nikako ne preporučuje, dojiljama…

trudnica

Ako trudnica pije alkohol i beba ga pije!

Tijekom blagdana ne smijemo zaboraviti na svoje i…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…