Homeopatija za trudnice

Kako homeopatija može pomoći ženi da još više uživa u očekivanju svoje bebe?

Trudnoća je najljepše, najemocionalnije, najintenzivnije, sveobuhvatno razdoblje u životu žene, veličanstveno i jedinstveno iskustvo. Imati dijete najviše je što možemo darovati sebi i svijetu i zato je itekako važno ženama osvijestiti odluku i želju u sebi prije samog začeća kako bi dijete bilo željeno i voljeno. Željeno zbog njega samog, a ne ispunjenje nečijih potreba ili nadomjestak za njih. To nikako ne bi trebala biti instinktivna, emocionalna, nesvjesna “potreba”, ispunjenje biološkog nagona, ženine “uloge” u braku i društvu.
U ženi se tih četrdesetak tjedana razvija jedno malo, savršeno biće i potrebna mu je svjesnost majke da ga takvim održi na putu do njegove zrelosti, bez usađivanja nepotrebnih strahova, zabrana, kažnjavanja jer je i naš život proizvod sličnog odgoja. Sjetimo se da smo i mi jednom bili takvo savršeno biće. Pitanje je samo želimo li ponovno oživiti takvo stanje. Zato je to vrijeme važno da ga žena posveti sebi jer je to zaista "drugo stanje" za njezin um, emocije, duh i tijelo. U tom razdoblju vrlo lako isplivaju na površinu mnogi potisnuti strahovi, tjeskobe, misli koje nam se nameću, a nismo se njima željeli baviti. To je također i vrijeme preispitivanja, suočavanja sa svojim stajalištima, vjerovanjima i strahovima. Potrebna je spremnost svake žene da otvoreno govori i prizna svoj strah, ali i odluka da ga želi nadvladati. Svaka žena zamišlja svoj porođaj na potpuno osoban i individualan način. Mnoge žene misle da je to vrijeme velike opasnosti i nepredvidljivosti, da postoji povećan rizik za one starije od trideset ili četrdeset godina, da se nisu spremne nositi sa svime što trudnoća i majčinstvo donosi, imaju osjećaj da gube kontrolu nad svojim tijelom i svojim životom. Kada žena tijekom porođaja osjeća strah od gubitka kontrole, lakše razvija postporođajnu depresiju, a to joj poslije može otežati njezin odnos i povezanost s djetetom. Strah od porođaja povezan je i sa strahom od boli jer je to nepoznata bol kakvu još nisu iskusile pa ne znaju što ih čeka. Trudnicama treba mnogo potpore i razumijevanja jer se često njihov strah smatra nevažnim ili ga se ismijava, a što vrlo lako može stvoriti osjećaj krivnje, srama ili bijesa. Vrijeme trudnoće u sebi krije mnoge stresne situacije, mnoge strahove i traume koji izlaze na površinu kako se približava termin porođaja.

Stres i strahovi

Trudnoća je proces u kojemu se čuda događaju svaki dan, samo nisu vidljiva našim okom. To je vrijeme kada bi svaki napor žene trebao biti u suglasju s njezinim tijelom i djetetom u utrobi, uz veliku potporu najbližih i okoline. Žena se treba više brinuti o sebi, više odmarati jer zbog povećana umora može dobiti prerane trudove ili toksemiju. Dokazano je da su žene pod jakim stresom tijekom trudnoće ili one koje nemaju emocionalnu potporu češće izložene komplikacijama u trudnoći i porođaju. Tada je i strah od prijevremenog porođaja opravdan jer hormoni koji se izlučuju povećanim stresom djeluju na promjenu optoka krvi u fetusu. Strah od porođaja je normalan, ali ako se još i povećava tijekom trudnoće, praćen stresom i tjeskobom, ako trudnici nedostaje razumijevanje partnera i potpore prijatelja i rodbine, ako ima negativan stav i negativno mišljenje o porođaju, ako ne može vidjeti sebe kao majku, sve to može uzrokovati kompliciran porođaja i prijevremene ginekološke intervencije (carski rez, inducirani porođaj). Budući da su majka i dijete i tjelesno i emocionalno povezani, prenose svoje stresove koje osjećaju preko svojega tijela do nerođene bebe, ali isto tako buduće majke mogu mijenjati svoja shvaćanja o trudnoći i prenositi zdrave emocije djetetu. Kad nadvlada strah i poveže se sa svojim unutarnjim vodstvom, trudnica može djetetu pružiti i više sigurnosti, može čak i prekinuti prijevremene trudove ili zaustaviti toksemiju.

Kako svaka trudnica može pomoći sebi lakše proživjeti to razdoblje do porođaja? Nije toliko teško. Prvo utvrdite uzrok svojega straha, koja ga vjerovanja podržavaju, čega se zapravo bojite? Kada to utvrdite, odaberite strategiju koja će vam pomoći u tome i držite se toga barem mjesec dana dok ne osjetite pomake.

Pozitivnost

Važan je vaš pozitivni stav. Što ja mogu učiniti za svoje dijete da što lakše i bezbolnije ugleda ovaj svijet? Imajte povjerenja u svoje tijelo, ono samo zna što treba činiti kada dođe vrijeme porođaja, mišići vaše maternice počet će se sami stezati, dajte potporu svojemu tijelu jer strahom samo zaustavljate taj proces.

Zatim zapitajte sebe kakav je moj stav o porođaju, zašto imam baš takvo stajalište i takav osjećaj, je li on rezultat nečijih priča? Osjećam li se tako zbog svoje nesigurnosti koja stvara strah? Čitajte, informirajte se i učite o porođaju jer će to umanjiti strah. Vidite koje sve mogućnosti imate da bi porođaj normalno protekao, ali budite svjesni i mogućih rizika. Važna je potpora. Tijekom trudnoće okružite se ljudima koji vas emocionalno ohrabruju i podupiru, a ako to želite, neka pri porođaju uz vas bude partner ili neka druga osoba u koju imate povjerenja. Budite realni u svojim očekivanjima, ne padajte pod utjecaj ružnih priča. Učite, jer što više znate, to više vjerujete sebi. Preuzmite kontrolu nad svojim tijelom i porođajem. Planirajte porođaj unaprijed, odlučite gdje ćete i kako roditi.

Pomoć homeopatije

Veliku pomoć i potporu na mentalnoj, fizičkoj i emocionalnoj razini mogu pružiti homeopatski pripravci. Zašto homeopatija? Zato što prirodan način liječenja podupire prirodnu sklonost tijela samoizlječenju i jača obrambene snage organizma; ima "holistički princip" što znači da svaku osobu promatra sveukupno, tj. na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom planu i na osnovi takve potpune slike odabire ispravan lijek; uravnotežuje i liječi cijelu osobu, a ne samo njezine simptome bolesti; osnovno je načelo homeopatije “Slično se sličnim liječi”, što znači da određeni homeopatski pripravak stvara reakciju kod onoga tko ga koristi, npr. sjeckanje crvenog luka izaziva pečenje i suzenje očiju i curenje iz nosa, a to su i simptomi prehlade ili peludne groznice pa ćemo dati homeopatski lijek od crvenog luka - Allium Cepa.

Sigurno i za trudnice

Homeopatski pripravci u terapijskim dozama ne stvaraju neželjene popratne pojave, niti ovisnost tako da ih trudnice bez straha mogu koristiti. Dobivaju se iz prirodnih materijala iz biljnog, životinjskog i mineralnog carstva. Jednostavno se koriste. Homeopat pristupa pojedinačno svakoj osobi. Na taj se način učinkovito djeluje na akutne i kronične bolesti, te kao prva pomoć pri različitim tegobama. Homeopatski lijek određuje se prema slici svih simptoma. Podrijetlo homeopatskog načina razmišljanja vrlo je staro, počelo je s Hipokratom, zatim Paracelzusom u 16. st., a u današnjem obliku postoji već više od dvjesto godina za što je zaslužan njemački liječnik, ljekarnik, kemičar i poliglot Samuel Hahnemann.

Evo nekih homeopatskih lijekova koji znatno mogu pomoći ženama tijekom trudnoće, kod porođaja, bolova i nakon porođaja:

ARNICA - lijek broj jedan za bilo koju traumu, možemo ga davati neposredno prije porođaja u potenciji C30. Pomaže kod porođaja, otpušta bol (i kod trudova), dobro djeluje na hemoragiju (jake izljeve krvi). Dobar je za žene iscrpljene od porođaja, kada se osjećaju kao “pretučene”, olakšava bol poslije porođaja. Lijek je dobro davati nakon porođaja 3 do 5 dana C30 ili C200, jedanput na dan.
BELLIS PERENNIS - preporučuje se u slučaju kada trudnica porođaj doživi kao duboku traumu, uzima se nakon operacije carskim rezom, za bolove u trtici ili poslije porođaja. Služi kao lijek u trudnoći kada je ženi teško hodati zbog napora abdominalnih mišića ili zbog pomicanja fetusa te protiv križobolje u trudnoći.
RUTA - uzima se protiv snažne, oštre, duboke, neizdržive boli (kod trudova, kao i Chamomilla), kod traume spinalnih živaca, najčešće kod porođaja, ako dijete vade kliještima, ako se rodilja ne osjeća dobro još od porođaja. Dobra je i u slučaju da rodilju još uvijek bole leđa i trtica, za živčane depresije nakon operacija, poslije operacije za oslobađanje od bola.
PULSATILLA - uzima se kod traume odvajanja od djeteta odmah nakon rođenja, služi kao lijek za okretanje bebe, ako je okrenuta na noge prema dolje.
APIS - kod sklonosti pobačaju u ranim mjesecima trudnoće, isto kao i lijek SABINA.
STAPHISAGRIA - uzima se ako je obavljena epiziotomija, može izazvati osjećaj ljutnje jer je to nasilan čin i nepotrebna "uvreda" za ženu.
PYROGENIUM je lijek koji može učiniti čudo ako je u maternici ostao dio posteljice koja truli, ni antibiotici nisu potrebni.
GRAPHITES - koristi se protiv ragada, odnosno pukotina na bradavicama kod dojenja, te u slučaju velike osjetljivosti bradavica.

Napisala: Marija Drašković, homeopatkinja

 

Tagovi: , , , , ,

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…