Glaukom u trudnoći

Trebate li se jako zabrinuti za sebe i dijete ako vam se tijekom trudnoće dijagnosticira glaukom? Podsjećamo na važnost posjeta oftalmologu ususret skorom Svjetskom tjednu glaukoma koji se održava od 12. do 18. ožujka

“Vi gospođo imate povišen očni tlak i glaukom.” Zamislite da ste te riječi čuli na pregledu kod oftalmologa. Nakon što se oporavite od prvotnog iznenađenja jer imate samo 28 godina i koliko znate nitko u vašoj obitelji nema taj problem, krećete razmišljati racionalno. Činjenica je da ste trudni, u prvom mjesecu trudnoće. U vašoj glavi tada kreće bezbroj pitanja. “Što će sada biti sa mnom kao i s mojim djetetom?”

Konzultacija s oftalmologom uvjerit će vas i brzo umiriti. Ništa loše neće biti niti s vama niti s bebom. Oftalmolog-stručnjak za glaukom uputit će vas u nekoliko činjenica o ovoj bolesti:

  1. Glaukom je bolest očnoga živca koja nije nužno praćena povišenim očnim tlakom. Puno je češća u starijoj životnoj dobi, ali nije izuzeta niti mlađa populacija.
  2. Ako se ne liječi, može dovesti do sužavanja vidnoga polja i u konačnici do gubitka vida.
  3. Strah je opravdan, ali treba znati da se glaukom adekvatnom terapijom može staviti pod kontrolu. U slučaju ove, kao i drugih bolesti, strah je veliki saveznik koji gura pacijenta na redovito uzimanje terapije i k liječniku na redovito praćenje.
  4. Početna terapija su uglavnom kapljice za snižavanje očnoga tlaka i kod većine pacijenata predstavljaju trajnu i učinkovitu terapiju. Može se napraviti i laserski tretman koji je sasvim neagresivan, ne šteti oku i dodatno snižava očni tlak. Operativni zahvat je krajnji način u liječenju glaukoma.

Kako se ponašati u trudnoći ako patite od glaukoma?

Većina ljudi je barem nekada bila u situaciji da uzima neke lijekove. Ako se čitaju upute, uvijek se uoči i jedan stavak koji se odnosi na trudnice i dojenje. I svaka farmaceutska kuća uvijek pokazuje veliki oprez kada se upotrebljavaju lijekovi u trudnoći i za vrijeme dojenja. Najčešća preporuka je da se u navedenim situacijama ne uzimaju lijekovi.

Međutim, to nije uvijek moguće. Kako stoje stvari kod kapanja kapljica za liječenje glaukoma u trudnoći i kod dojenja? Vrlo je važna spoznaja da je za vrijeme trudnoće očni tlak niži nego uobičajeni. To otvara mogućnost da se broj kapljica svede na najmanji mogući. Također je preporučljivo napraviti laser tretman i tako pokušati sasvim eliminirati terapiju u vrijeme trudnoće. Ako je kapanje ipak nužno, oftalmolog će propisati kapljice koje su najmanje štetne i za vas i za vaše nerođeno dijete. Treba svakako voditi računa o stupnju trudnoće jer se terapija prilagođava po trimestrima i nije ista od početka do kraja trudnoće. Jednako vrijedi i za dojenje jer dojenče može dobiti minimalne količine lijeka putem dojenja.

Dakle, drage buduće mame nema nikakvog straha. Potreban je samo mali oprez i vaša će trudnoća proteći u najboljem redu kao i faza dojenja. Ono što je jednako važno, očni tlak će biti pod kontrolom. Tako ćete sačuvati ono najdragocjenije u prvim kontaktima s djetetom - umirujući i topao pogled na vaše dijete.

Tekst: dr. Morena Gavrić, subspecijalist za glaukom
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

8 dobrobiti pljeskanja koje će vas oduševiti

Sva sreća pa nas djeca često tjeraju da…

Rana trudnoća: što me čeka kod ginekologa?

Tek ste saznali da ste trudni - menstruacija…

Trudna sam! Kada poći na prvi pregled?

Redovite kontrole i pregledi na vrijeme mogu otkriti…

Obavezni pregledi u trudnoći

Ako ste trudnica zasigurno će vas zanimati koje…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…