Braxton-Hicksove kontrakcije

Braxton-Hicksove kontrakcije

Braxton-Hicksove kontrakcije prvi je put u 19. stoljeću opisao engleski liječnik John Braxton Hicks pa su po njemu i dobile ime. To su kontrakcije ili stezanja (grčenja) maternice koje su, zapravo, prisutne tijekom cijele trudnoće, ali je njihov intenzitet toliko malen da ih trudnice počinju zamjećivati tek potkraj trudnoće kad je i njihova pojavnost češća.

Njihova nas pojava ne smije čuditi ako znamo da je maternica mišić i ima pravo na stezanja kao i svi ostali mišići. Veća učestalost ovih kontrakcija u zadnjem mjesecu trudnoće zapravo je priprema i uvježbavanje maternice za njezin “završni zadatak”, a to je istiskivanje djeteta. Kod prvorotkinja one imaju veliku ulogu u utiskivanju glavice u malu zdjelicu, što je prvi preduvjet za uredan početak porođaja.

Kontrakcije s nepravilnim razmacima
Koliko i na koji ih način žene osjećaju, vrlo je individualno. Ima trudnica koje neće ni znati o čemu im govorite spominjući ove kontrakcije, a neke će i nekoliko puta doći u rađaonicu s “lažnim trudovima”. Sve smo drukčije i trudnoću doživljavamo i podnosimo na različite načine. Činjenica jest da se ove kontrakcije javljaju u nepravilnim razmacima, traju otprilike 30 do 60 sekundi, ne pojačava im se intenzitet, nisu bolne, ali uzrokuju određenu nelagodu jer izazivaju napetost u trbuhu.

Pravi trudovi
Osnovna razlika od “pravih” trudova jest u tome što se pravi trudovi javljaju periodično, njihov se intenzitet pojačava, a razlika između njih skraćuje. Pravi se trudovi najčešće počinju osjećati, ne samo u trbuhu, nego i nisko u leđima. Lažni trudovi obično pri promjeni položaja i početkom neke aktivnosti nestaju za razliku od pravih na koje ne možemo ničim utjecati.

Često ginekolozi sugeriraju trudnicama, koje su u dvojbi, o kakvim je trudovima riječ, a sve se, primjerice, događa u “gluho” doba noći, da prije nego što pođu u rađaonicu, uzmu tabletu Apaurina ili Normabela od 2 mg nakon koje će lažni trudovi prestati (i one će nastaviti spavati). Pravi će se trudovi iskristalizirati i upozoriti na to da je došlo vrijeme za odlazak u bolnicu. Ipak, ako ste u velikoj dvojbi, bolje i otići provjeriti o čemu se radi nego zakasniti. To se odnosi u principu na vrlo malen broj žena koje imaju izrazito visok prag tolerancije na bol pa i na prvi porođaj dođu već potpuno otvorene komentirajući da i nisu imale neke bolove.

Braxton-Hicksove kontrakcije vrlo su rijetke i žene ih nauče prepoznati
Jednako tako rijetke su i one kojima su trudovi tako jaki da porođaj napreduje brže od uobičajenog. Većina vas može se posve opustiti kad osjeti Braxton-Hicksovu kontrakciju jer to nije početak porođaja. Najveći broj trudnica vrlo brzo nauči o kakvoj je nelagodi riječ i nema puno dvojbi u vezi s lažnim trudovima.

Tekst: u suradnji s Renatom Obrad-Sabljak, Mr. sc. dr. spec. ginekologije i opstetricije
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Počinje li porođaj?

Kako prepoznati trudove i što se sve događa…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…