depresija u trudnoći

Antidepresivi ili akupunktura za depresivne trudnice?

Postoje naznake da uzimanje lijekova protiv depresije mogu utjecati na tijek trudnoće te zatim na laktaciju nakon porođaja. Za ublažavanje tegoba odberite radije akupunkturu.

Jedna američka studija pokazala je da antidepresivi, selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, mogu odgoditi stvaranje mlijeka neposredno nakon porođaja. Nakon rođenja djeteta ženski organizam stvara kolostrum, prvo mlijeko. Ako kolostrum za 72 sata ne zamijeni uobičajeno majčino mlijeko, stručnjaci smatraju da je riječ o odgođenoj reakciji. U tom slučaju dojenčad može dehidrirati, a majke postanu zabrinute i frustrirane, pa mogu odustati od dojenja.

Osim toga, znanstvenici Sveučilišta u Montrealu pregledali su podatke više od 5000 žena koje su doživjele klinički spontani pobačaj do 20. tjedna trudnoće te ih usporedili s velikim uzorkom žena koje nisu imale spontani pobačaj. Od ukupnog broja ispitanica koje su spontano pobacile, 5,5 posto uzimalo je antidepresive tijekom trudnoće. Pa ipak, voditelji istraživanja tvrde da njihove studije ne mogu donijeti konačne zaključke o tome povećavaju li antidepresivi rizik od spontanog pobačaja te savjetuju liječnicima da pažljivo upute trudne pacijentice koje bi trebale uzimati antidepresive o svim prednostima i manama tih lijekova.

Jedno od mogućih prirodnih rješenja za trudničku depresiju jest akupunktura. Naime, ona se pokazala dobrodošlom, učinkovitom zamjenom za lijekove protiv depresije. Istraživanje provedeno na američkom sveučilištu Stanford ­School of Medicine i objavljeno u časopisu Journal of Obstetrics & Gynaecology, pokazalo je kako se trudnicama koje su primile tretmane akupunkture za depresiju znatno više smanjio intenzitet depresije nego ženama iz kontrolne skupine. "Nisu svi tretmani prikladni za svakoga, ali akupunkturu svakako treba razmotriti kao metodu izbora", rekla je suautorica studije dr. Deirdre Lyell, docentica za ženske bolesti i ginekologiju.

Tekst: Snježana Krčmar
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

djevojčica u depresiji

Depresija kod djece: 8 upozorenja koja morate shvatiti ozbiljno

Depresija nije "rezervirana" samo za odrasle; i djeca…

depresija kod djece i mladih

Sva lica dječje depresije i kako ju prevladati

Strah, tuga, ljutnja, frustracije, doživljaj bespomoćnosti i nesigurnosti…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…