trudnica

Ako trudnica pije alkohol i beba ga pije!

Tijekom blagdana ne smijemo zaboraviti na svoje i zdravlje svojih najmilijih. U to smo vrijeme češće okruženi alkoholnim pićima, pri čemu moramo biti odgovorni i znati da alkohol ne djeluje samo na nas nego može djelovati i na našu djecu. Najčešće posljedice poznate su pod imenom fetalni alkoholni sindrom.

Fetalni alkoholni sindrom (FAS) skup je stečenih oštećenja koji se javlja u djece čije su majke konzumirale alkohol tijekom trudnoće. Sindrom nastaje kao posljedica štetnog utjecaja alkohola na nerazvijeni organizam bebe tijekom trudnoće. Nepovoljno djelovanje alkohola tijekom prenatalnog razvoja ploda dovodi do niza doživotnih poremećaja u djece poznatih pod nazivom fetalni alkoholni spektar poremećaja (fetal alcohol spectrum disorders, FASD), a fetalni alkoholni sindrom (FAS) najteži je oblik poremećaja.
Rana dijagnoza oboljelih te rana habilitacija samo sprečava razvoj sekundarnih komplikacija jer alkoholom uzrokovane promjene nisu izlječive te je najbolje spriječiti da do njih uopće dođe.

Učestalost fetalnoga alkoholnog sindroma
Učestalost FAS-a među djecom predmet je intenzivnih istraživanja. Studije provedene u Italiji pokazuju učestalost FAS-a od 7 do 12 na 1000 školske djece, a poremećaja iz spektra FASD-a od 30 do 63 na 1000 školske djece. Slična učestalost procijenjena je i za SAD, gdje se pretpostavlja da pet posto djece boluje od nekog poremećaja iz spektra FASD-a. Istraživanja u našoj zemlji pokazuju da ni naše društvo nije imuno na taj zdravstveni problem te se učestalost FAS-a kreće oko 6 na 1000 školske djece, a blažih sindroma do 35 na 1000 školske djece.
To znači da pet posto dječje populacije može imati poremećaje iz spektra FASD-a. Upravo se izloženost ploda alkoholu tijekom trudnoće danas smatra najčešćim prirođenim uzrokom mentalnih poremećaja u djece.

Zato zapamtite!
1) Ako pijete u trudnoći, možete doživotno ozlijediti svoje dijete!
2) Svaka količina alkohola popijenog u trudnoći štetno djeluje na vaše dijete!
3) Ne postoji razdoblje trudnoće kada je bezopasno piti alkohol!
4) Ako ste trudni, planirate trudnoću ili mislite da ste trudni, najodgovornije je i najsigurnije prestati piti alkohol!
5) Ako pijete u trudnoći, prestanite! Što ranije u trudnoći prestanete piti alkohol, manje izlažete svoje dijete opasnosti.
6) Ako imate problem s konzumiranjem alkohola ili pitanja vezana za njegov učinak na trudnoću, obratite se svojem liječniku za pomoć! Time štitite sebe i svoje dijete.
7) Tijekom trudnoće vrijede sljedeća pravila: nema sigurne količine, nema sigurnog razdoblja, nema sigurnog alkohola!

Tekst: Giorgie Petković, dr. med., spec. pedijatrije, Dječja bolnica Srebrnjak, www.eufasd.org Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Čašica alkohola dok dojite? Vrlo malo i uz ova dva savjeta

Dok se trudnicama alkohol nikako ne preporučuje, dojiljama…

alkohol u trudnoći

Izbjegavajte alkohol u trudnoći pod svaku cijenu

Alkohol je posebice nezdrav i loš za plod…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…