Oduvijek volite putovati i ne želite se odreći putovanja dok ste trudni? Zbog prirode vašeg posla ili drugih obveza povremeno morate putovati tijekom devet mjeseci trudnoće? Ako ste zdravi i trudnoća teče bez poteškoća, problema ne bi trebalo biti! Ipak, oprez i dobra informiranost itekako su potrebni.

U kojem razdoblju trudnoće je najbolje putovati?

Ako trudnoća teče bez komplikacija, najbolje je razdoblje za putovanje između 14. i 28. tjedna trudnoće. No prije nego što krenete na put, obvezno otiđite na pregled i s liječnikom se posavjetujte oko toga što možete, a što ne biste smjeli činiti tijekom putovanja te napravite pretrage ako je potrebno.

Evo što bi općenito bilo dobro učiniti prije nego što krenete na put da biste se osjećali što ugodnije i sigurnije, bez obzira na to kojim prijevoznim sredstvom putujete:

  • Saznajte što više o zdravstvenim ustanovama na odredištu u koje putujete, u slučaju da vam zatreba hitna medicinska pomoć.

  • Napravite listu imena i brojeva telefona koji vam mogu zatrebati. Ako ste u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće, ponesite i kopiju svog prenatalnog kartona koja sadrži podatke o vašoj dobi, posljednjoj mjesečnici, predviđenom datumu porođaja, broju i ishodu prethodnih trudnoća, rizičnim čimbenicima za zdravlje te operacijama i liječenjima, zatim rezultate laboratorijskih i ultrazvučnih testova te zabilješke liječnika s redovitih pregleda na kojima ste bili.

  • Ne putujte sami, neka s vama ide barem jedna osoba.

  • Uplatite putno osiguranje i provjerite pokriva li ono sve komplikacije moguće u trudnoći te koliko košta porođaj u mjestu koje želite posjetiti.

  • Saznajte svoju krvnu grupu.

  • Ponesite sa sobom propisane lijekove i vitamine, posebno ako niste sigurni možete li ih nabaviti u odredištu na koje putujete. Dobro bi bilo da držite lijekove u originalnom pakiranju.

  • Ako letite zrakoplovom, ponesite sa sobom broj telefona kompanije čijim zrakoplovom letite, za slučaj da morate potvrditi ili otkazati let.

  • Uvijek sa sobom imajte mobilni telefon, osobito ako putujete sami.

  • Tijekom putovanja izbjegavajte jesti hranu koja nije svježa. Jedite samo dobro prokuhano meso i pasterizirane mliječne proizvode, izbjegavajte ranije pripremljene salate. Tako se nećete izložiti opasnosti od proljeva i infekcija kao što su toksoplazmoza i listerioza, koje mogu uzrokovati ozbiljne probleme tijekom trudnoće.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock