Miomi maternice u trudnoći nisu tako rijedak problem. Kako se ponašati i mora li porođaj uvijek biti carskim rezom?

Liječenje mioma općenito ovisi i o dobi žene, broju porođaja koje je imala, postojećoj trudnoći, općem zdravlju žene, simptomima, veličini i o smještaju mioma. Miomi se prije trudnoće operiraju ako je to nužno, tj. ako se nalaze na nepovoljnom mjestu za ostvarivanje trudnoće pa žena ne uspije zatrudnjeti ili je već imala spontani pobačaj.

Miomi mogu sprečavati začeće Obično se radi o tzv. submukoznim miomima koji su čitavi ili većim dijelom u materištu gdje se mora implantirati zametak. Ako je riječ o velikom miomu druge lokalizacije, uvijek postoji opasnost da se pri operativnom zahvatu mora izvaditi cijela maternica, pa se zato takav zahvat rjeđe predlaže prije trudnoće. Sve je vrlo individualno i ovisi o nizu čimbenika.

Miomi tijekom trudnoće

Miomi se tijekom trudnoće mogu povećati, ali ne moraju. Trudnicama s miomima savjetuje se više mirovanja (osobito u ranoj trudnoći kad su miomi veći od gestacijske vrećice ili ploda). Spontani pobačaji javljaju se dva puta češće u žena s miomima, a oni mogu na kraju izazvati i prijevremeni porođaj.

Porođaj ne mora uvijek biti carskim rezom

Tijekom porođaja miomi mogu izazvati inerciju maternice (slabe kontrakcije), anomalije položaja i stava djeteta ili opstrukciju porođajnog kanala, što povećava učestalost porođaja carskim rezom. Ipak, carski rez nije uvijek nužan. On se obično preporučuje kad je riječ o anomalijama stava djeteta ili većim miomima (jer smetaju djetetovu pravilnom prolasku kroz porođajni kanal) pa se katkad tijekom carskog reza odstrane i miomi. Ako se liječnici odluče za carski rez, on se planira obično oko 38. tjedna trudnoće, s obzirom na to da je tada dijete potpuno zrelo, a ujedno se time nastoji izbjeći početak trudova.

Tekst: Mr. sc. dr. Renata Obrad-Sabljak, spec. ginekologije i opstetricije Foto: Thinkstock