Ako nikad prije trudnoće niste patili od žgaravice, prava ste sretnica. No, još je veća sreća ako je uspijete izbjeći i u drugom stanju. Peckanje u trbuhu, neugodan, oštar, kiseo okus u ustima, osjećaj žarenja u grlu ili ispod prsne kosti najbolje opisuju žgaravicu. Ona je zapravo simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), tj. vraćanja želučanog sadržaja u jednjak gdje želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje bolove. Obično se javlja odmah nakon pojedenog obroka ili u ležećem položaju. Najjače je izražena u drugom tromjesečju trudnoće, a njezin “napad” u najboljem slučaju traje nekoliko minuta, u najgorem čak nekoliko sati.

Hormonske promjene

Glavni uzrok pojave žgaravice u trudnoći jest to što donji kružni mišić jednjaka, zadužen za sprečavanje vraćanja kiselina u jednjak, oslabi tijekom trudnoće, i to uslijed visoke razine hormona progesterona i estrogena. Progesteron opušta glatke mišiće u cijelom tijelu, što je potrebno kako bi se smanjila aktivnost maternice. No, osim maternice, opuštaju se i drugi glatko-mišićni organi, pa tako i donji kružni mišić jednjaka. Pritom usporedno s razvojem trudnoće maternica postaje sve krupnija, pritišće crijeva, dijafragmu i želudac tako da se stvaraju dodatni uvjeti za vraćanje želučanog sadržaja u jednjak. Pod utjecajem hormona može rasti i kiselost želučanog soka zbog čega se pojačava osjećaj žarenja. Mnoge žene navečer zbog toga doslovno ne mogu zaspati. Jedina je utjeha u cijeloj toj priči činjenica da ona nimalo ne utječe na tijek trudnoće (ako isključimo osjećaj nezadovoljstva i neugode) i na razvoj ploda.

Postoje razni savjeti kako ublažiti žgaravicu, no nisu svi učinkoviti kod svake žene. Čak i ako ne pomognu u potpunosti, tješite se time što u posljednjem mjesecu trudnoće žgaravica najčešće vrlo oslabi. Tada se u organizmu smanjuje proizvodnja progesterona kako bi se maternica mogla pripremiti na trudove. Osim toga, s pomicanjem djetetove glavice prema dolje, trbuh se smiješta niže i smanjuje pritisak na želudac.

Ako ne prije, nakon porođaja svakako možete zaboraviti na ovu neugodnu pojavu.

Ublažavanje simptoma

Sad kad razumijemo razloge zbog kojih nastaje, možemo nabrojiti i čimbenike koji pojačavaju žgaravicu i pokušati ih svesti na minimum.

  • Poželjno je izbjegavati spazmolitike jer oni još jače opuštaju muskulaturu unutarnjih organa. Stoga, ako se dogodi da zbog nečega povremeno trebate uzimati te preparate, spomenite liječniku da patite od žgaravice i neka vam, po mogućnosti, preporuči neki drugi oblik liječenja.
  • Imajući na umu da žgaravicu potiče pritisak na želudac, pobrinite se da ga dodatno ne opterećujete tijesnom odjećom. Nemojte se nepotrebno sagibati, a ako baš morate, ne činite to s prednjim dijelom tijela, već čučnite pregibajući koljena. Nakon obroka barem pola sata nemojte leći, zato što prijelaz u vodoravan položaj također izaziva vraćanje želučanog sadržaja u jednjak.
  • Postoji teorija da žgaravica može nastati kao reakcija na hranu koja potencijalno štetno utječe na razvoj djeteta. Bez obzira na to koliko je to točno ili ne, činjenica je da se ona pojačava od hrane koja prisiljava želudac da stvara kiselinu više od prosječne razine. Zato, ako vas osjećaj žarenja jako uznemiruje, isključite iz jelovnika kavu, kisele i gazirane napitke, mariniranu hranu i začine. Isto se odnosi i na sve kiselo povrće (osobito na rajčicu) i voće, kao i na razne kiselo-mliječne proizvode (osim tvrdoga sira). Pratite reakcije svojeg organizma na sljedeću hranu koja kod nekih dovodi do pojačane kiselosti: svježi kruh i proizvodi koji sadržavaju kvasac; masne vrste mesa i ribe; tvrdo kuhana jaja; pečena hrana; prevruća ili prehladna jela, vrlo slatka jela (med, čokolada). Izbjegavajte puno jesti navečer kad se podrazumijeva da ćete nakon toga dulje vrijeme provesti ležeći.

Pomoć lijekova

Izmučene žgaravicom, trudnice često počinju uzimati lijekove za ublažavanje žgaravice. Važno je da to činite isključivo na preporuku liječnika koji će znati odabrati najmanje škodljive preparate. Budite jako oprezni kod uzimanja antacida koji neutraliziraju kiselinu. Kiselost želučanih sokova kod svake je osobe individualna i samo je posebnom analizom moguće utvrditi koliko je točno imate. No, također je poznato da takvi preparati mogu usporiti i apsorpciju željeza koje je važno za trudnice. Zato je odgovarajuća dijetalna prehrana uvijek puno bolje rješenje. Neka vam ne bude teško promijeniti životne navike ako vam to pomaže da se osjećate bolje i zadovoljnije.

Kako se izbjeći žgaravicu?

• Jedite više puta na dan manje obroke, zdrave i lako probavljive (pet do sedam puta na dan, a zadnji put dva do tri sata prije odlaska na spavanje).

• Jedite sjedečki, u uspravnom položaju.

• Polako i što dulje žvačite hranu. Budite opušteni dok jedete.

• Tijekom dana, u manjim količinama možete piti nemasno mlijeko.

• Između obroka pijte puno tekućine. Pijte polako, najviše jednu čašu tijekom obroka.

• Gume za žvakanje potiču lučenje sline koja sadržava bikarbonate, što pomaže neutraliziranju želučane kiseline. No, izbjegavajte one sa šećerom ili okusom peperminta.

• Preporučuje se da nakon obroka jedete papaju, grickate bademe (ne pržene!) ili pojedete jogurt.

• Nekim ženama koristi i čaj od đumbira, koji inače ubrzava probavu i ublažava jutarnje mučnine. Osim čaja možete upotrebljavati i đumbir u prahu koji dodate jelima kao začin ili, pak, kupite svježi korijen đumbira i žvačite odrezani komadić.

• Ako legnete sat vremena nakon obroka, lezite na lijevi bok, a glavu i ramena držite nešto više od ostatka tijela. Ležanje na lijevome boku otežava prolazak kiseline u jednjak. Savjetuje se spavati pod kutom od 45 stupnjeva ili čak više. Što je želudac uvečer prazniji, veća je vjerojatnost da ćete izbjeći neugodan napad žgaravice.

• Nakon večernjeg obroka, nemojte više ništa piti.

• Ako slučajno niste prekinuli s pušenjem, svakako to učinite. Cigarete pojačavaju žgaravicu, baš kao i alkohol, a da i ne spominjemo neke druge loše posljedice koje imaju na razvoj ploda.

• Koliko je god moguće, izbjegavajte stresne situacije i naprezanje, više se odmarajte i opuštajte!

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia