"Jesti za dvoje" samo je dobro opravdanje za trudnice koje vole papati

Stara izreka da treba „jesti za dvoje“ može biti dobar razlog za prejedanje, ali danas se zna da to pravilo više ne vrijedi jer se tijekom drugog i trećeg tromesječja trudnoće, energetske potrebe povećavaju samo za oko 15%. To iznosi samo oko 250 do 300 dodatnih kcal na dan odnosno oko 2000-2200 kcal ukupno kcal na dan, a npr. 1 veća jabuka ili 1 srednja banana imaju oko 100 kcal, a 1 tanka kriška raženog kruha oko 50 kcal... Općenito porast tjelesne težine u trudnoći bi se trebao kretati između 11 i 15 kg ovisno o tjelesnoj težini koju ste imali prije začeća.

Kako jesti u trudnoći?

  • Ne preskačite obroke, posebice doručak, posebno ako patite od jutarnjih mučnina.
  • Da ne bi pregladnili jedite barem pet puta dnevno, ali količinski male obroke kako ne bi opteretili želudac.
  • Pijte redovito tijekom dana u malim gutljajima kako bi izbjegli dehidraciju. Bolje je popiti pola sata prije ili poslije jela, nego za vrijeme obroka. Trudnici treba oko 2,5 litre tekućine dnevno (voda, voćni sokovi, juhe od mesa ili povrća, mlijeko...)

Držite se zlatne sredine

Općenito vrijedi pravilo „držite se zlatne sredine“ - od svega pomalo, a ničeg previše. Trudite se jesti redovito, umjerene količine raznolikih namirnica, a pogotovo voća, povrća i cjelovitih žitarica koje sadrže puno vitamina i minerala i nisu jako kalorične.

Umjereno s namirnicama koje sadrže puno kalorija (pržena hrana, masno meso, punomasno mlijeko i masni sirevi, razni slatkiši i gricklice) i svakako ograničite sol, jake začine, kofein i alkohol.

Tekst: Andreja Strelec Dučak, dipl. Ing. nutricionizma, za časopis Moje dijete

Foto: Thinkstock