Već otprilike znate da svim procesima i promjenama koje se sa ženinim tijelom događaju tijekom trudnoće upravljaju hormoni. Oni uzrokuju opuštanje mišića čitavog tijela pa tako između ostalog i mišića probavnog trakta zbog čega dolazi do vraćanja sadržaja iz želuca odnosno žgaravice. Opuštenost mišića probavnog traka usporava i peristaltiku i izaziva zatvor. Čitav je niz mišića koji su sada opušteniji kako bi dopustili širenje i rast bebe u trbuhu.

Na isti način se opuštaju i krvne žile zbog toga što moraju pumpati veće količine krvi... Kao posljedica opuštanja krvnih žila javljaju se neke problematične promjene koje se vide na koži.

Od krvožilnih promjena tijekom trudnoće najčešće su:

1. SPIDER ANGIOMI:crvene promjene sa središnjom točkom iz koje se granaju sitne krvne žile, a javljaju se od 2. do 5. mjeseca trudnoće, najčešće u predjelu lica (oko očiju), vrata, dekoltea, duž ruku ili na šakama. - Većina (90%) spontano nestaje nakon porođaja.

2. TETEANGIEKTAZIJE (proširene kapilare) na jednoj strani tijela koje prate inervacijsko područje jednog živca. - Mrežolike teleangiektazije koje na nogama zaostanu nakon trudnoće mogu se tretirati skleroterapijom ili laserom.

3. CRVENILO DLANOVA.

4. VARIKOZITETI (proširene vene) mogu zahvatiti noge, stidnicu ili područje završnog crijeva (hemeroidi). Razlog nastanka je povećan volumen krvi i pristisak na vene u zdjelične i natkoljenične regije zbog povećane maternice. Nasljeđe igra važnu ulogu. Kućne mjere za borbu protiv varikoziteta na nogama uključuju podizanje nogu, kompresiju pomoću specifičnih čarapa, spavanje na lijevoj strani, vježbe, izbjegavanje dugih perioda sjedenja i stajanja.

5. PIOGENI GRANULOM (crvenoljubičasti čvorići). Najčešće se pojave na sluznici usne šupljine i na vršcima prstiju. - Djelomično nestaju nakon porođaja.

Ostale vaskularne promjene u trudnoći:

  • povremeno crvenilo lica
  • povećani hidrostatski tlak i osjetljivost kapilara koje pucaju
  • povećana propusnost kapilara koja može uzrokovati oticanje ruku, nogu i lica

Oprez!

U slučaju da primjetite naglo oticanje ruku, nogu i lica koje ne prolazi, obavezno se obratite liječniku. Može se raditi i o problemu s preeklampsijom odnosno povišenim krvnim tlakom koji uzrokuje oticanje.

Tekst: dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Manola

Foto: Profimedia