Pigmentacija u trudnoći

Ako ste trudni vjerojatno su vam se na licu pojavile pjegice. Moguće je i da po tijelu zamjećujete još sličnih tamnih mrljica

Gotovo na svakoj trudnici vidi se određeni stupanj pojačane pigmentacije kože. Obično se javlja kao diskretno, lokalizirano zatamnjeno područje kože.

 

Nastaje kao posljedica razlika u gustoći rasporeda melanocita u epidermisu. Rijetko se vidi kao generalizirani (prošireni) oblik. Razlog nastanka nije u potpunosti razjašnjen. Vjerojatno se radi o stimulaciji melanocita hormonima (estrogenom i progesteronom). Promjene pigmentacije se javljaju u prvom tromjesečju trudnoće.

 

Gdje se još javljaju hiperpigmentacije?

Najčešća promjena pigmentacije je zatamnjenje linee albe (linije koja spaja pupak i Venerin brijeg). Koža oko bradavica poprima tamniji ton. Ostala anatomska područja koja mogu potamnjeti u trudnoći su bradavice dojki, pazusi, genital, međica, anus, unutarnje strane bedara i vrat. Tamniji ton se može javiti u ožiljcima skorijeg datuma i u pjegama. Postojeći madeži mogu se promijeniti tijekom trudnoće. Moguća je i pojava novih madeža.

Melasma ili maska trudnoće je najčešća promjena koja se vidi kod više od 75% trudnica. Karakteristična hiperpigmentacija na licu se može vidjeti i kod žena koje nisu trudne, ali uzimaju oralne kontraceptive. Boja takve melasme može varirati od svijetlosmeđe preko tamnosmeđe do sive ovisno o smještaju povećanog broja melanocita.

Kako se ukljanjaju i liječe
Epidermalne (svijetlosmeđe) melasme se najuspješnije liječe. Prisutnost istovjetnih promjena kod članova obitelji, kozmetička sredstva i posebice izlaganje suncu imaju važnu ulogu u nastanku melasme. Zaštita od sunca je jedan od najvažnijih čimbenika u prevenciji nastanka melasme posebice u trudnoći.

Liječenje melasme zahtijeva kombiniranu primjenu lokalnih preparata (kreme za izbjeljivanje, hidrokinon, retinoidi, kortikosteroidi) i kemijskih peelinga što možete raditi zasigurno tek nakon trudnoće i porođaja.

 

Tekst: dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Manola

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Čuvajte svoju kožu u trudnoći

Tijekom trudnoće u ženinom se tijelu odvija mnoštvo…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…