Ako ste trudni vjerojatno su vam se na licu pojavile pjegice. Moguće je i da po tijelu zamjećujete još sličnih tamnih mrljica

Gotovo na svakoj trudnici vidi se određeni stupanj pojačane pigmentacije kože. Obično se javlja kao diskretno, lokalizirano zatamnjeno područje kože.

Nastaje kao posljedica razlika u gustoći rasporeda melanocita u epidermisu. Rijetko se vidi kao generalizirani (prošireni) oblik. Razlog nastanka nije u potpunosti razjašnjen. Vjerojatno se radi o stimulaciji melanocita hormonima (estrogenom i progesteronom). Promjene pigmentacije se javljaju u prvom tromjesečju trudnoće.

Gdje se još javljaju hiperpigmentacije?

Najčešća promjena pigmentacije je zatamnjenje linee albe (linije koja spaja pupak i Venerin brijeg). Koža oko bradavica poprima tamniji ton. Ostala anatomska područja koja mogu potamnjeti u trudnoći su bradavice dojki, pazusi, genital, međica, anus, unutarnje strane bedara i vrat. Tamniji ton se može javiti u ožiljcima skorijeg datuma i u pjegama. Postojeći madeži mogu se promijeniti tijekom trudnoće. Moguća je i pojava novih madeža.

Melasma ili maska trudnoće je najčešća promjena koja se vidi kod više od 75% trudnica. Karakteristična hiperpigmentacija na licu se može vidjeti i kod žena koje nisu trudne, ali uzimaju oralne kontraceptive. Boja takve melasme može varirati od svijetlosmeđe preko tamnosmeđe do sive ovisno o smještaju povećanog broja melanocita.

Kako se ukljanjaju i liječe Epidermalne (svijetlosmeđe) melasme se najuspješnije liječe. Prisutnost istovjetnih promjena kod članova obitelji, kozmetička sredstva i posebice izlaganje suncu imaju važnu ulogu u nastanku melasme. Zaštita od sunca je jedan od najvažnijih čimbenika u prevenciji nastanka melasme posebice u trudnoći.

Liječenje melasme zahtijeva kombiniranu primjenu lokalnih preparata (kreme za izbjeljivanje, hidrokinon, retinoidi, kortikosteroidi) i kemijskih peelinga što možete raditi zasigurno tek nakon trudnoće i porođaja.

Tekst: dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Manola

Foto: Thinkstock