Kako biste očuvali ljepotu svoje kože, važno je da u trudnoći posvetite pozornost pravilnoj njezi i higijeni

Tijekom trudnoće zbog silne navale hormona koža, kosa i nokti podnose velike promjene. Najveće i najuočljivije promjene događaju se na koži koja često postaje suha.



Kako njegovati suhu kožu?


Većina trudnica muku muči s isušenom kožom. Zbog hormonskih promjena koži kronično nedostaje vlage i sklona je isušivanju, zbog čega trudnice imaju osjećaj svrbeži, žarenja, zatezanja, nelagode, a javlja se i crvenilo, koža se peruta, puca, stvaraju se strije... Ako je suhoća izražena i hidrolipidni dvosloj kože jako oštećen, koža postaje nezaštićena i osjetljiva na infekcije. Uza sve to – suha koža ne izgleda dobro.



Zbog svega toga u mjesecima trudnoće koži treba više njege i vlaženja. Potrebno je upotrebljavati proizvode za njegu koji dobro hidratiziraju i štite kožu od daljnjeg isušivanja. Iako vam se može učiniti kako masne kreme bolje pomažu ispucanoj koži, korisno je znati da one često začepljuju pore i ne dopuštaju koži da diše. Hidratantna krema mnogo je bolje rješenje jer kožu hrani, a ne opterećuje ju. No bitno ju je nanositi više puta dnevno. U terapiji suhe kože poželjno je upotrebljavati dermatološki testirane proizvode visoke tolerancije. Oni imaju formule koje dubinski obnavljaju suhu kožu, regeneriraju hidrolipidni zaštitni sloj i pomažu koži vratiti elastičnost.



Dermokozmetički proizvodi često su dostupni samo u ljekarnama, a razlikuju se od “običnih” kozmetičkih proizvoda višom razinom kvalitete sastojaka i kontroliranim omjerom aktivnih sastojaka. Imate li, dakle, problema sa suhom kožom, prednost dajte specifičnim formulama krema koje u sastavu imaju neki od sljedećih sastojaka:




  • mokraćnu kiselinu (ureu), koja je prisutna u zdravoj koži i ima svojstvo zadržavanja vlažnosti,



  • esencijalne masne kiseline, koje potiču bržu obnovu stanica i povećavaju razinu vlažnosti,



  • kolagen, koji sprečava isušivanje,



  • aloju, koja smiruje nadraženu kožu,



  • hijaluronsku kiselinu, koja vlaži gornje slojeve, a kožu čini gipkom i elastičnom,



  • ceramide, koji su prirodni zaštitni sloj i održavaju cjelovitu strukturu epiderme,



  • ekstrakt algi, koji je bogat koži potrebnim mineralima.



Lice trudnice traži blagu, ali pojačanu njegu


Kod svakodnevne njege kože lica jako je važno da upotrebljavate blage proizvode koji kožu neće dodatno nadražiti, nego će je umiriti i zaštititi. Za čišćenje lica preporučljive su nježne emulzije, regulirajući losioni za lice, nježna sredstva za čišćenje topiva u vodi koja ne iritiraju kožu. Sapune treba izbjegavati u širokom luku jer skidaju zaštitni masni sloj kože i nijedna krema ne može nadomjestiti izgubljenu vlažnost. Proizvodi na bazi sapuna pridonose isušivanju kože, stoga biste za čišćenje lica trebali izabrati proizvode koji sadrže alfa-hidroksilne kiseline (glikolnu i mliječnu kiselinu), beta-hidroksilne kiseline (salicilnu kiselinu) ili vitamin F, koji dolazi u kombinaciji linola i linolne kiseline, a temelj je za obnovu površinskog, hidrolipidnog sloja. Nakon čišćenja, ako vam je potreban tonik, uzmite onaj koji ne sadržava alkohol.


Ne zaboravite redovito nanošenje krema s visokim zaštitnim faktorom, koji će kožu zaštititi od štetnog djelovanja sunca. Odaberite one koje u sebi imaju cink i titanijev dioksid. Jako je važno nanositi lagani make up. Tražite proizvode na kojima piše da su hipoalergeni ili koji su obogaćeni mineralima, vitaminima C i E; izbjegavajte one agresivne s parabenima. Bazne kreme koje nanosite prije pudera dodatno će štititi vašu kožu od isušivanja.



Tekst: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock