Velika je zabluda da trudnice moraju jesti za dvoje. Važnije je kvalitetno jesti

Prema novijim saznanjima i stavovima liječnika, u prvom tromjesečju trudnice ne trebaju dodatne kalorije, a kasnije, kako beba sve više raste, potrebe također rastu i to na oko 300 do 500 kcal dnevno. Taj porast u energetskim potrebama možda ćete lagano osjetiti, ali ne radi se o puno više hrane, možda samo o jednom sendviču sa sirom više, jednom kolačiću ili tanjuru variva. Ali ako se i inače zdravo i pravilno hranite nema brige za zabrinutost. Najvažnije je da pripazite na kvalitetu i raznovrsnost namirnica.

Cilj je razviti prehrambene navike koje uključuju raznovrsne i dobro poznate namirnice:

    • najmanje pet porcija voća i povrća dnevno
    • cjelovite žitarice: integralni kruh, tjestenina i riža te žitne pahuljice izvor su nužnih ugljikohidrata i vlakana te moraju biti osnova svakog obroka
    • potrebna je i dnevna porcija bjelančevina koje se nalaze u ribi, nemasnom mesu, jajima, orašastim plodovima, mahunarkama
    • obrano mlijeko i mliječni proizvodi

Riba za zdravlje

Jedite najmanje dvije porcije ribe tjedno, od kojih barem jedna neka bude od masne ribe. Riba obiluje bjelančevinama, vitaminom D, mineralima i omega-3 masnim kiselinama. Ove posljednje važne su za razvoj djetetova mozga i živčanog sustava. Ipak, izbjegavajte ribu koja sadržava veće količine žive poput sabljarki i morskog psa. Radije odaberite losos, skušu, sleđa, srdele i pastrvu. Tuna se ne preporučuje u količini većoj od dvije srednje konzerve tjedno.

Pripazite na sirove proizvode životinjskog podrijetla

U trudnoći je potrebno izbjegavati određene namirnice te pripaziti na pripremu drugih, zbog štetnog djelovanja na bebino zdravlje. Izbjegavajte nepasterizirano mlijeko i mliječne proizvode kao što su mekani sirevi (brie, feta, camembert) te različite vrste salama, paštete i sl. Te namirnice mogu sadržavati bakteriju listeriju, koja može izazvati pobačaj ili ozbiljne bolesti novorođenčeta.

Teške posljedice za nerođeno dijete mogu imati i neke infekcije, poput salmoneloze i toksoplazme, čiji se uzročnici mogu naći u sirovom i nedovoljno termički obrađenom mesu, osobito mesu peradi i junetini, te u morskim plodovima. Toksoplazma se može nalaziti i u mačjem izmetu, stoga je važno da nosite rukavice dok čistite mačji pijesak ili radite u vrtu. Jednako je važno dobro oprati voće i povrće prije upotrebe, kao i posuđe, daske za rezanje te ruke nakon rada s mesom.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Thinkstock