Sport je bitan za tjelesnu kondiciju trudnice, no treba racionalno procijeniti vlastite mogućnosti

Sport je bitan za fizičku i psihičku kondiciju trudnice, ali u tom razdoblju svaka žena mora više nego obično biti u stanju racionalno procijeniti svoje sposobnosti i mogućnosti. Vrijedi jednostavno pravilo – slušajte svoje tijelo.



Opća pravila za bavljenje sportom u trudnoći:



  • Ne trenirajte i ne vježbajte do potpune iscrpljenosti.



  • Povišena tjelesna temperatura koja je posljedica povećane tjelesne aktivnosti ne smije prijeći 38 °C.



  • Vježbanje ne smije izazivati poremećaje cirkulacije ili tlaka, tj. ne smije vam se “zacrnjeti pred očima”.



  • Treba se paziti i pothlađivanja ili izlaganja vlazi, osobito ako puše vjetar, jer može doći do upala mokraćovoda i mokraćnog mjehura.



  • Imajte na umu da svaka ozljeda liječena lijekovima može ugroziti plod i da je uvijek potrebna konzultacija s ginekologom prije upotrebe neke kreme, tableta, sprejeva i sl.



  • Ne započinjite s novim, zahtjevnijim sportom za vrijeme trudnoće, ne preopterećujte organizam i pazite na dovoljan unos tekućine.



  • U prvom tromjesečju odaberite manji intenzitet vježbanja, od drugog tromjesečja nemojte ležati na trbuhu, u trećem tromjesečju nemojte dugo ležati na leđima. Sportsku aktivnost izvodite od tri do šest puta na tjedan.



  • Prije početka bavljenja bilo kakvim oblikom tjelovježbe ili sportom posavjetujte se sa svojim ginekologom u vezi s vašim zdravstvenim stanjem, o utjecaju odabranog oblika treninga na tijek trudnoće i porođaj, odnosno o eventualnim individualnim rizicima. To osobito vrijedi ako u svojoj povijesti bolesti imate poteškoće poput nepravilna pulsa, visokoga krvnog tlaka, anemije, poremećaja rada štitne žlijezde, spontanog pobačaja, dijabetesa, epilepsija… Ako se tijekom vježbanja pojavi krvarenje ili iscjedak, skraćeno disanje, bolovi u trbuhu ili vrtoglavica – odmah potražite liječničku pomoć.



Koje sportove smijete prakticirati u trudnoći? Više saznajte u tekstu:


Rekreacija i sport za trudnice




Tekst: Branka Čačković


Foto: Thinkstock