Trudnice, vežite se u prometu!

Možda je vezanje sigurnosnim pojasom u trudnoći neudobno, ali je nužno i može spasiti živote. Kako pravilno vezati pojas u trudnoći?

Nekoliko važnih činjenica o vezanju trudnica u prometu:

  • Bilo bi najbolje koristiti se sigurnosnim pojasom s tri točke vezanja, čiji jedan dio prelazi preko kostiju zdjelice, a drugi preko ramena. U slučaju sudara sigurnosni pojas općenito sprečava izbacivanje iz automobila, dok dio koji prelazi preko ramena dodatno osigurava da se smanji pritisak tijela trudnice na tijelo djeteta.
  • Donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju zdjelice i ispod trbuha. Na tržištu postoje atestirani jastučići za sjedenje osmišljeni posebno za trudnice koji osiguravaju ispravnu putanju donjeg dijela pojasa, držeći ga nisko ispod trbuha.
  • Gornji dio pojasa mora prelaziti između dojki i trbuha. Važno je znati da se sigurnosni pojas ne smije vezati iznad ili izravno preko trbuha niti se gornji dio pojasa smije postavljati ispod ruke ili iza leđa.
  • Sigurnosni pojas mora biti dovoljno zategnut. Ako vozite, pomaknite sjedalo unatrag što je više moguće da vam ipak bude udobno, a naslon djelomice spustite tako da bude dovoljno prostora između vašeg trbuha i upravljača.
  • Poželjno je da automobil ima zračni jastuk. No imajte u vidu da sam zračni jastuk nije zamjena za sigurnosni pojas, on pruža zaštitu samo ako se rabi zajedno s njime. Možda vam je vezanje sigurnosnim pojasom u trudnoći malo neudobno, ali doista je nužno i može spasiti život i vama i bebi.

 

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…