Mnogo žena izrazito teško podnose trudnoću, no postoji riješenje za lakše i podnošljivije proživljavanje tih dana isčekivanja, a ono leži u staroj kineskoj drevnoj medicini, odnosno akupunkturi.

Pozornim promatranjem kineski liječnici su prije mnogo godina otkrili da na tijelu postoje točke koje različito reagiraju na podražaj i izazivaju određene reakcije u tijelu. Točke su s vremenom usustavljene i povezane prema svojstvima i djelovanju.


Ustanovljeno je da upravo tim sustavom kanala ili meridijana određenim ritmom cirkulira energija pod nazivom Qi, a svi organi, osjetila i tkiva povezani su mrežom kanala kojima teku Qi i Xue opskrbljujući ih energijom i hranom.


Svaki meridijan ima početak u nekom organu, koji se često naziva unutarnjim dijelom merdijana. U ljudskom tijelu postoji 14 glavnih meridijana i 361 klasična akupunkturna točka, a svaki meridijan odgovara određenom funkcionalnom području.


Akupunkturne točke omogućavaju da ubadanjem metalnim iglama reguliramo energetski tijek u određenom funkcionalnom području.




Akupunktura u trudnoći


Trudnoću smo podijelili na tri razdoblja u kojima se pojavljuju različiti problemi kroz koje trudnica prolazi. U prvom tromjesečju trudnice uglavnom imaju problem mučnine i povraćanja koji se akupunkturom može izvrsno tretirati. To je najuspješnija metoda od svih metoda liječenja koje u svijetu postoje. Teško je uopće opisati koliko se trudnicama na ovaj način olakšava trudnoća i poboljšava kvaliteta življenja. Poželjno je da se već pri pojavi prvih simptoma potraži pomoć, a ne čekati da dođe do kompletnog poremećaja u organizmu.


Postoje različiti uzroci zašto se kod trudnica pojavljuje simptomi mučnine i povraćanja, tako da se svakoj od njih prije tretmana treba napraviti kineska dijagnostika koja uključuje dijagnozu pulsa i dijagnozu jezika, te detaljnu anamnezu kako bi se otkrio točan uzrok simptoma i kako bi se započeo tretman.


Svaka pacijentica dobiva i dijetetske savjete, metode kuhanja određenih čajeva te način prehrane što uz akupunkturu daje zaista sjajne rezultate. Trudnice moraju dolaziti dva do tri puta tjedno, ovisno o izraženosti simptoma, a tretman traje od dvadeset minuta do pola sata. Olakšanje se javlja već nakon prvog tretmana.


Sve navedene tretmane i usluge možete obaviti uz ljubazno osoblje poliklinike Sinteza.


Više informacija na www.poliklinika-sinteza.hr