Na tečaju su sve informacije usmjerene smanjivanju straha i izgradnji pozitivnih stavova o porođaju, dojenju i roditeljstvu

U današnje vrijeme globalizacije i velike dostupnosti informacija većina je trudnica uvjerena da o svojoj trudnoći i porođaju zna gotovo sve. No deset godina tečaja za trudnice na kojem se provodi i evaluacija dobivenih informacija pokazalo je da neke informacije kojima trudnice raspolažu nisu točne. Najčešći pogrešni stavovi vezani su uz prirodan porođaj i dojenje, što uvelike otežava rad medicinskog osoblja u rađaonici i patronažnih sestara nakon izlaska rodilje iz bolnice. Način da se loši stavovi promijene i zamijene pozitivnima svakako je pohađanje trudničkog tečaja. Informacije koje takav tečaj pruža medicinski su utemeljene, provjerene i točne, a sve su usmjerene smanjivanju straha i izgradnji pozitivnih stavova o porođaju, dojenju i roditeljstvu.


Sve češće tečajeve za trudnice pohađaju oba roditelja, što je pozitivno jer partneri ondje saznaju i o budućem roditeljstvu, o suradnji majke i oca u brizi za novog člana obitelji te o potrebnoj podršci oca majci.


Tečaj za trudnice traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana, što ovisi o organizaciji voditelja tečaja. No informacije koje se prenose na svakom su tečaju iste. Slijedi sažetak tema koje se obrađuju na tečaju za trudnice.




Trudnoća


Osim općepoznatih informacija o trajanju trudnoće, izračunavanju termina porođaja i promjenama na tijelu trudnice, tečajevi pružaju i informacije o prepoznavanju problema i poteškoćama koje prate trudnoću te o njihovu sprečavanju ili liječenju. Velika se pozornost pridaje prehrani, zdravom načinu života te izbjegavanju štetnih utjecaja u trudnoći jer o tome ovisi zdrav rast i razvoj djeteta. Kako se trudnica upoznaje s promjenama koje osjeća i s onima koje će tek slijediti, upoznaje se i s rastom i razvojem bebe od začeća do porođaja. Velika se važnost pridaje antenatalnoj skrbi (redovitim pregledima) i pridržavanju postupaka i uputa koje preporučuje nadležni liječnik te pojašnjenju onoga što trudnici nije poznato.




VIDEO: Pratite video prikaz napretka trudnoće iz tjedna u tjedan!








Zaštita oralnog zdravlja u trudnoći



Oralna higijena veoma je važna u svim razdobljima života jer su usta i zdravi zubi prva obrana od ulaska mnogih patogena u organizam. Trudnoća uzrokuje mnoge promjene u organizmu žene pa su zbog toga trudnice podložnije promjenama u usnoj šupljini i problemima izazvanima tim promjenama. Stoga je u trudnoći potreban pojačan liječnički nadzor i pojačana oralna higijena. Krvarenje zubnog mesa, upala zubnog mesa (gingivitis), karijes, trudnički granulom, pa čak i paradontoza, moguće su posljedice loše oralne higijene u trudnoći. Stoga se važno pridržavati uputa stomatologa o pravilnoj higijeni usne šupljine u trudnoći, a nakon trudnoće tomu treba poučiti i dijete.



Fizička priprema za porođaj i vježbe za brži oporavak


Već se u okviru psihičke pripreme za porođaj provode vježbe disanja i opuštanja, koje se proširuju i nadograđuju tijekom fizičke pripreme. Čest je pratitelj trudnoće otežano disanje, osobito u poodmakloj trudnoći, što se može izbjeći redovitim vježbama pravilnog disanja. U okviru fizičke pripreme fizioterapeut će trudnicu educirati kako da svoje tijelo što bolje pripremi za porođaj te si na taj način olakša i skrati vrijeme otvaranja i samog porođaja. No kako bi se spriječile komplikacije loše cirkulacije i otežanog stezanja (vraćanja) mišića nakon porođaja te skratilo vrijeme oporavka, potrebno je nastaviti slijediti savjete dobivene u razdoblju fizičke pripreme.



Priprema za dolazak novorođenčeta i priprema stvari za odlazak u rodilište


Većina roditelja počne kupovati i pripremati stvari za rođenje djeteta čim sazna za trudnoću, ali se često pokaže da su neke stvari kupljene nepotrebno ili da su nekorisne. Novi član obitelji donosi velik trošak, pa se preporučuje da se kupe samo osnovne stvari za odijevanje, njegu i smještaj djeteta, a sve ostalo može pričekati. Dobro se posavjetovati s prijateljima koji već imaju djecu ili patronažnom sestrom.


Kako biste bili što pripravniji kada se vaša beba odluči za samostalan život, potrebno je pripremiti stvari za odlazak u rodilište. Da bi se izbjegla nepotrebna panika, preporučljivo se pripremiti barem 2-3 tjedna prije termina porođaja. Trenutak odlaska u rodilište bit će manje stresan ako budete znali da je torba spremna.


Popise potrebnih stvari za novorođenče i odlazak u rodilište budući roditelji također dobivaju na tečaju za trudnice.




Porođaj i babinje


“Hoću li prepoznati kada počnu trudovi?” To je najčešće pitanje koje postavljaju buduće majke. Predavanje o fiziologiji trudova i četiri porođajna doba upoznat će trudnicu i njezina partnera s onim što mogu očekivati i kako porođaj počinje. Upoznavanje budućih roditelja sa svime od dolaska u rađaonicu pa do izlaska iz nje smanjuje nervozu i olakšava iščekivanje sretnog trenutka. Primalja (babica) približit će budućim roditeljima što se sve događa u predrađaonici tijekom pripreme za porođaj, a porodničar (ginekolog) objasnit će im svako od četiri porođajna doba i što mogu očekivati. To je trenutak kada trudnica i njezin partner mogu postaviti sva pitanja vezana uz porođaj. U većini rodilišta postoje i alternativni načini porođaja o kojima se na predavanju mogu dobiti najtočnije informacije. Ako partner sudjeluje na porođaju, bilo bi dobro da i on pohađa tečaj za trudnice i ovim se predavanjem pripremi za porođaj kako ga ne bi zatekle određene situacije. Predavanje uključuje kratke filmove o prirodnom porođaju, a neki tečajevi imaju organiziran posjet trudnica rađaonici, tijekom kojih buduće majke mogu upoznati prostor i osoblje rađaonice.



Liječnik/pedijatar


Nakon porođaja potreban je stalan nadzor i skrb oko novorođenog djeteta koju preuzima izabrani pedijatar. Kako bi roditelji odmah nakon porođaja bili upoznati s osobinama i ponašanjem novorođenog djeteta, na tečaju im pedijatar objašnjava što mogu očekivati u prvim tjednima. Upoznat će najčešća fiziološka stanja i neke bolesti ranog novorođenačkog razdoblja. Objasnit će im koji su znakovi za uzbunu, kada moraju potražiti stručnu pomoć, a kada ne. Što moraju pratiti kod djeteta i kako postupiti u hitnim situacijama, prva cijepljenja i kalendar ostalih cjepiva te prava roditelja kod izbora liječnika pedijatra.


Iako su to samo smjernice i opće obavijesti, dobro je od samog početka trudnoće graditi pozitivne stavove o trudnoći, porođaju i dojenju. Tečajevi pružaju pozitivno ozračje koje utječe na razvoj pozitivnih stavova, na upoznavanje i približavanje onog što će budućim roditeljima biti najveći događaj u životu.



Psihička priprema za roditeljstvo


U većini slučajeva razgovor s trudnicama o porođaju otkriva strah i nervozu. Najčešće se i najviše ti problemi uočavaju među prvorotkinjama. Prirodno je strahovati od nepoznatog! Ali loše informacije i previše strašnih priča to stanje mogu pogoršati te tako porođaj pretvoriti u neprirodan i neprijateljskičin. Zbog prevelikog straha i premalo točnih informacija većina trudnica priželjkuje kirurško dovršenje zdrave i normalne trudnoće. Da bi se izbjegao nepotreban strah, bitno se i psihički pripremiti za prirodan porođaj. Stanje opuštenosti i psihičke spremnosti za porođaj i roditeljstvo smanjuje mogućnost komplikacija tijekom porođaja i “teškog porođaja”. Vježbama disanja, opuštanja i svjesnog prihvaćanjačina porođaja kao ulaska u sretno roditeljstvo, psiholog budućim roditeljima objašnjava psihičke promjene koje prate trudnoću i početak roditeljstva.




Dojenje


Cilj je ovog predavanja stvaranje pozitivnog stava prema dojenju te osvješćivanje važnosti majčina mlijeka i blizine majke za dijete. Iako naše bake kažu da je dojenje nešto sasvim prirodno, često se susrećemo s majkama koje ne žele dojiti. Razlozi za takvu odluku razni su, ali su jako rijetko opravdani. Odluka o dojenju djeteta izgrađuje se prije porođaja. Pozitivna je odluka veliki poticaj i pola uspješne borbe za uspostavu dojenja. Dojiti uče i majka i dijete, ali često uspješnost ovisi samo o volji i upornosti majki. Veliki utjecaj na uspostavu dojenja ima podrška partnera i cijele obitelji. Na tečaju će trudnice naučiti teoriju: o procesu stvaranja mlijeka, tehnici dojenja, tehnici izdajanja, položajima djeteta na dojci, problemima tijekom dojenja, oštećenim bradavicama, kvaliteti i količini majčina mlijeka... Ali praksa dolazi tek nakon porođaja, a majkama koje dobro usvoje teoriju i praksa će biti lakša! Prvi podoj djeteta bit će još u rađaonici, odmah nakon porođaja. Prvo pravilno postavljanje na prsa majkama pokazuje primalja, a nakon izlaska iz rađaonice pomaže sestra koja je zadužena za dojenje.



- Njega novorođenčeta


Nakon izlaska iz rodilišta roditelji preuzimaju potpunu brigu za svoje novorođeno dijete. Kako bi ti trenuci bili što lakši, na tečaju uz stručno vodstvo uče kako se izvode osnovne radnje, koje su novim roditeljima katkad najzahtjevnije. Kako promijeniti pelenu, kako presvući dijete, premotati pupak ako je potrebno, kako okupati i njegovati dijete. Kad dođete kući, javite se svojoj patronažnoj sestri kako bi vas što prije posjetila i pomogla vam u tim prvim danima, dok još niste potpuno sigurni u svoje postupke. Ona će vam sve potrebno dodatno pojasniti i ohrabriti vas.



- Grupe za potporu dojenja


Nakon izlaska iz rodilišta majke osjećaju olakšanje jer je sve prošlo, ali i strah. “Što sada?” Roditelji su često u panici jer su nesigurni u količinu hrane koje dijete pojede. Ako je dijetečime nezadovoljno, prva je pomisao da je gladno. Kako nove majke ne bi pribjegle zamki bočice i umjetne hrane, dobro je unaprijed znati komu se mogu obratiti za pomoć. Na tečaju će dobiti potrebne informacije o patronažnim sestrama te isto tako i o grupama za potporu dojenja. Grupe postoje u većini gradova naše zemlje i za njih su najčešće zadužene patronažne sestre i/ili pedijatri. To su grupe majki koje doje svoju djecu i spremne su pružiti potporu i savjet onim majkama koje su tek počele dojiti. Sastanci grupa odvijaju se uz nazočnost stručne osobe. Taj način podrške vrlo je poticajan i često se krize u dojenju uz takvu potporu riješe vrlo jednostavno, na zadovoljstvo majke i bebe.




Napisale: Jasenka Janeš, bacc. med. tech. patronažna sestra;


Ljerka Bertić, bacc. med. tech. pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo



Foto: Thinkstock