Kako se plod razvija tijekom trudnoće, maternica se veličinom i oblikom prilagođava svojem stanovniku. Stvaraju se nove mišićne stanice, mišićna vlakna rastu i rastežu se prema fundusu (gornjem dijelu) maternice, koji postaje deblji, dok se donji dio stanjuje. Istodobno se rastežu i ligamenti kojima je maternica pričvršćena za trbušnu šupljinu. Tijekom cijele trudnoće mišićna vlakna maternice savijaju se i stežu kako bi pojačala tonus, ali i pospješila dotok krvi u posteljicu. Takav rad maternice očituje se u obliku spontanih i povremenih kontrakcija, koje se nazivaju Braxton-Hicksove kontrakcije. Započinju već u ranoj trudnoći, no moguće ih je osjetiti oko 4. ili 5. mjeseca, a najčešće tijekom posljednja četiri tjedna trudnoće. Trudovi su u tom razdoblju bezbolni ili izazivaju osjećaj laganog stezanja donjih trbušnih mišića.

Za vrijeme truda cijeli trbuh odjednom postane tvrd, a zatim se naglo opusti. Kontrakcije su vrlo nepravilne, rijetke i kratkotrajne te nestaju samostalno ili pak opuštanjem u toploj kupki, pravilnim disanjem, promjenom položaja ili aktivnosti. Nazivaju se i lažnim trudovima jer trudnice često pomisle da je započeo porođaj. Međutim, takvi trudovi ne trebaju biti razlog za uzbunu jer ne izazivaju promjene maternice, nego služe za uvježbavanje ili pripremu za sam čin rađanja. Lažni su trudovi idealna prilika za trudnice da vježbaju tehniku pravilna disanja, koja će im uvelike pomoći pri porođaju jer ublažava bolove, smanjuje psihičku napetost rodilje i omogućava dovoljan dotok kisika i hranjivih tvari novorođenčetu.

Iako su nepredvidljivi, trudove može izazvati pojačana aktivnost, pun mjehur, kada netko dotakne majčin trbuh, spolni odnos ili dehidracija majke. Trudnice koje su već prije rađale mogu imati češće i intenzivnije lažne trudove, dok ih prvorotkinje možda neće ni primijetiti. Kako se trudnoća bliži kraju, tako će se povećavati učestalost i intenzitet kontrakcija koje dovode bebu u pravilan položaj i polako omekšavaju cerviks.

Trudove valja razlikovati od bebinih pokreta u maternici: kod bebina kretanja trbuh će samo djelomice postati tvrd kada se beba oslanja, gura ili trlja dio tijela o stijenke trbuha, dok se trudovi osjećaju po cijelom trbuhu.Pravi trudovi Ako je puknuo vodenjak, vrlo brzo mogu slijediti trudovi. Jedini je siguran pokazatelj početka porođaja bolno i učestalo stezanje maternice koje postaje pravilnije: trudovi su sve jači, traju sve duže, a razmaci među kontrakcijama sve su bliži. Legnite na leđa savinutih nogu i šakama lagano pritisnite trbuh. Ako je trbuh stvrdnut do mjere da u njega ne možete gurnuti vrške prstiju, nema nikakve sumnje da je ono što osjećate stezanje maternice. Kao i svaki mišić, maternica se može stegnuti u potpunosti, cijelom svojom površinom. Takav rad maternice može se osjetiti ne samo tijekom trudnoće nego i za vrijeme mjesečnice i orgazma, iako u manjoj mjeri.

Kada je vrijeme za zabrinutost?

Trudove koji usred trudnoće postaju učestaliji i bolni treba shvatiti ozbiljno. Takvi trudovi mogu izazvati širenje vrata maternice dok beba još nije dovoljno zrela za život izvan majčina tijela. Bolni trudovi mogu biti posljedica prevelikoga tjelesnog naprezanja, učestalog stajanja, izloženosti stresnim i traumatskim situacijama ili pak nošenja teškog tereta. Ne zaboravite da je vaše tijelo u trudnoći podložnije utjecajima vanjskih i unutarnjih podražaja. Zato ne čekajte da se umorite prije nego što sjednete te predvidite mnogo vremena za odmor i opuštanje tijekom dana.

Važno je znati da postoje i druga stanja koja mogu izazvati bolove u trudnoći, a koje trudnice, osobito prvorotkinje, ne mogu uvijek prepoznati te ih često pripisuju trudovima. Infekcije, upale mokraćnih putova, kamenci, ciste jajnika i gastroenterološke tegobe neki su od uzročnika bolova u trudnoći. Stoga je svaki bol koji osjetite dobar razlog da se posavjetujete s ginekologom.

Napisala: Rahela Filip

Foto: Thinkstock