Mnogi bi mogli prepoznati to stanje. No kako objasniti i izbjeći iznenadni nedostatak energije u trudnoći?

Jedno je sigurno – neprestana potreba za snom prava je gnjavaža i negativno se odražava na život. Uzrok tomu može biti trudnoća. Trudnoću možemo opisati kao planinarenje ili trčanje maratona (bez prethodnih priprema) s naprtnjačom na leđima koja svakim danom postaje sve teža. Drugim riječima, trudnoća donosi velike napore. Većina se žena osjeća umornije u trudnoći nego obično, osobito u ranoj i kasnoj fazi. U tom razdoblju tijelo proizvodi nove hormone i podnosi niz promjena kako bi se pripremilo za zadatak koji slijedi.



U prvom tromjesečju trudnoće velika količina energije troši se na izgradnju posteljice i održavanje djeteta na životu. Tijelo izlučuje veće količine hormona progesterona koji uspavljuje. Proizvodi se i veća količina krvi za prenošenje hranjivih sastojaka do bebe, čime se pojačava rad srca i drugih organa. Osim hormonskih promjena, javljaju se mučnine i povraćanje, što smanjuje unos hrane u organizam, ali i moguća briga i nervoza zbog trudnoće. Sve te promjene djeluju jako stresno na tijelo i mogu izazvati umor.



Drugo je tromjesečje obično vrijeme za obnavljanje energije, no pazite: umor se može vratiti u još većoj mjeri u trećem tromjesečju. U tom razdoblju beba svojom težinom postavlja nove zahtjeve vašem tijelu, a i san postaje rjeđi zbog tegoba poput učestalog mokrenja, žgaravice, grčeva u nogama i neugodnog položaja tijela. Tomu još možemo pribrojiti neprestane promjene raspoloženja, pa ne čudi što se nikako ne uspijevate dovoljno odmoriti.



Nekoliko savjeta kako svladati umor




Slušajte svoje tijelo.Odlazite na spavanje ranije nego inače, osobito ako se često budite tijekom noći te pokušajte spavati najmanje osam sati. Liježite u krevet kad osjetite umor; ne prisiljavajte se ostati budni do vašega uobičajenog vremena za spavanje.



Uzimajte kratke stanke. Ako možete, odspavajte kratko po danu, barem vikendom ili za vrijeme stanke. Na poslu 15-minutni odmor može učiniti čuda. Ako ste sretnica i imate cijeli ured za sebe, zatvorite vrata, položite glavu na stol i odmorite se! Nemate li ured na raspolaganju, budite domišljati i smjestite se u predvorje ili sobu za sastanke ili pak legnite na stražnje sjedalo svojeg auta.



Spriječite učestala buđenja noću. Ne uzimajte tekućinu 2-3 sata prije spavanja da se ne biste morali dizati usred noći radi pražnjenja mjehura. Ako ste skloni žgaravici, pazite da vam posljednji obrok bude nekoliko sati prije odlaska u krevet. Lagano protegnite mišiće nogu prije spavanja, čime možete izbjeći grčeve u nogama, ili nabavite dobar jastuk za potporu tijela.



Smanjite dnevne obveze i opustite se. Zaboravite nakratko na prljavo posuđe i zanemarite prašinu koja se množi ispod stola. Izbacite nepotrebne društvene obveze. Ako možete, skratite radno vrijeme i posao ponesite kući vikendom kako biste mogli produljiti svoje dane u tjednu. Povremeno uzmite slobodni dan ili bolovanje ako se ne osjećate dobro. Ako već imate djecu, priuštite si odmor i povjerite ih na čuvanje kako biste nadoknadili san.



Prihvatite tuđu pomoć. Ne izigravajte mučenicu, nego podijelite s partnerom dio tereta i dajte mu zadatke. Nije sramotno priznati da niste svemoćni te da i vama katkad treba potpora drugih. Stoga pomoć koju vam nude prijatelji i članovi obitelji objeručke prihvatite! Ako vam netko drugi može donijeti namirnice, oprati pod ili skuhati ručak, olakšat će vam i uštedjeti energiju potrebnu da se prisilite na kratku šetnju prije spavanja.



Vodite računa o pravilnoj prehrani.Prehrana je često povezana s umorom, bili trudni ili ne. Nedostatak vitamina i minerala u tijelu izaziva osjećaj iscrpljenosti i bezvoljnost. Trudnicama je dnevno potrebno približno 300 dodatnih kalorija – ali ne u obliku čipsa i čokolade! Uravnotežena prehrana koja će vam dati energiju sastoji se od povrća, voća, cjelovitih žitarica, obranog mlijeka, nemasnog mesa.



... nastavak na sljedećoj stranici...




Jedite često. Poput ostalih boljki u trudnoći, i umor reagira na režim šest manjih obroka dnevno. Održavanje razine šećera u krvi pridonijet će održavanju energije, zato ne izbjegavajte obroke, nego posežite za čestim, malim obrocima i zdravim grickalicama poput svježeg voća, povrća i laganih jogurta.



Pijte mnogo tekućine.Smanjite unos kave, čaja i slatkih sokova te radije pijte mnogo vode. Ako vam učestalo mokrenje noću ometa san, probajte smanjiti unos tekućine 2-3 sata prije spavanja, što ćete nadoknaditi danju.



Vježbajte. Svakodnevno izvodite umjerene tjelesne vježbe, čak i kad osjećate da imate jedva dovoljno energije da preživite dan. Kratka šetnja po svježem zraku itekako će vas oraspoložiti i dati vam energije, ali i bolji san noću. Dakle, osim ako vam je liječnik savjetovao drukčije, uvedite tjelovježbu u dnevnu rutinu.



Unosite dovoljnu količinu željeza u organizam.Željezo je nužno u trudnoći, kako za vaše zdravlje tako i za dobar razvoj vaše bebe. Kod trudnice nedostatak željeza može izazvati pojavu umora, ali i upala. Dnevna se potreba za željezom u trudnoći procjenjuje na približno 20 mg ili više u posljednjim mjesecima trudnoće. Željezom obiluju zeleno povrće, meso, jaja, riba, voće i suhe šljive.



Pronađite unutarnji mir. Mirne i sabrane misli nužne su za zdravlje svake osobe, a osobito trudnice. Za očuvanje unutarnjeg mira pokušajte s meditacijom: zatvorite oči, pročistite misli i na nekoliko minuta dnevno usredotočite se na jednu sliku ili misao. To će vam pomoći da smanjite krvni tlak, potaknete imunitet i nakupite energiju za još jedan dan. Ako vas meditacija ne privlači, odvojite nekoliko minuta za duboko disanje: udišite i izdišite polako i ujednačeno.



Nađite vremena za sebe i partnera. Trudnoća je katkad stresno razdoblje. No ako posvetite malo vremena sebi, možete znatno umanjiti stres i održati visoku razinu energije. Družite se s voljenom osobom. Vaš je partner dio trudnoće jednako kao i vi. Zato odvojite nešto vremena i za njega tijekom tih burnih devet mjeseci. Smijeh udvoje s voljenom osobom može vam potaknuti energiju – i pozitivan stav.




Potražite pomoć liječnika. Ako je vaš umor suviše intenzivan, ne smanjuje se ili traje tijekom cijele trudnoće, razgovarajte s liječnikom. Pojave li se drugi simptomi, poput slabosti, gubitka daha ili vrtoglavice, moguće je da patite od slabokrvnosti. Osjećate li se izrazito loše, zatražite bolovanje.



Proljetni umor


No što ako niste trudni, a svejedno se osjećate iscrpljeno? Umor se može objasniti i klimatskim promjenama kojima podliježe sve veći broj ljudi. Stiglo je proljeće, zasjalo sunce, priroda se budi, dani postaju duži... Toliko je razloga da se osjećamo u naponu snage! No za mnoge od nas proljeće je sinonim za umor. Umjesto poletnosti, dnevnu je rutinu obilježilo zijevanje, iscrpljenost, nedostatak energije, pa čak i glavobolja i poteškoće u spavanju. Mnogi se žale na vrtoglavice, probleme cirkulacije, razdražljivost, dok se drugi osjećaju nemotivirani za jutarnje ustajanje iz kreveta jer organizam zahtijeva više sna.


Sa svakom se izmjenom godišnjeg doba naš organizam prilagođava promjeni temperature, smanjenoj ili povećanoj količini danje svjetlosti i promjenama u prehrani. Nedostatak danjeg svjetla u zimskom razdoblju i smanjena tjelesna aktivnost samo su neki od uzroka proljetnog umora. Loša prehrana, poput masne i teške hrane koja organizmu ne daje potrebne vitamine, minerale i ostale elemente nužne za život, također uzrokuje umor. A tu je i utjecaj melatonina ili hormona sna, koji se pojačano izlučuje za vrijeme zimskog razdoblja kada su dani kraći i naše se tijelo priprema za više sna. Iako se količina melatonina smanjuje s dolaskom dužih razdoblja danjeg svjetla, prijelazna faza između budnosti i sna polagana je. Obratno je s hormonom serotoninom ili hormonom dobrog raspoloženja, čija se razina za zimskih dana smanjuje pa se njegov nedostatak odražava u obliku neraspoloženja i tromosti.



Rahela Filip