Trudnički ili gestacijski dijabetes

Oko 4 posto trudnica pati od trudničkog dijabetesa. Ako se na vrijeme prepozna i nadzire, problemi sa zdravljem majke i djeteta mogu se izbjeći

Sama riječ dijabetes govori da se radi o poremećaju regulacije šećera u krvi. Ovaj poremećaj javlja se kao direktna posljedica trudnoće te pogađa i žene koje nikad prije nisu imale problema s regulacijom šećera. Trudnički dijabetes je na sreću prolazan i nakon porođaja se najčešće povlači.

Zašto dolazi do poremećaja regulacije šećera?

Najjednostavnije objašnjeno, hormoni koji sada u većim količinama kruže tijelom žene, imaju suprotan učinak od inzulina. Gušterača stoga mora lučiti veće količine inzulina, no inače, kako bi regulirala razinu šećera. Katkad čitav mehanizam ne funkcionira najbolje pa dolazi do trudničkog dijabetesa.

Simptomi trudničkog dijebatesa

Simptomi koji bi vas mogli natjerati da se posavjetujete s liječnikom i napravite test opterećenja šećerom (OGTT) koji inače nije obavezan test u trudnoći jesu: naglo žeđanje, često i obilno mokrenje (često mokrenje, ali u malim količinama, normalna posljedica pritiska djeteta na majčin mjehur), nagli i jaki umor.

Zašto je važno nadzirati trudnički dijabetes?

Ne nadzire li se ovaj poremećaj, posljedice na zdravlje djeteta i majke te tijek porođaja mogu biti razne. Kod takvih trudnica češće dolazi do komplikacija u trudnoći i pri porođaju zbog prevelike bebe, češće dolazi do anomalija ploda zbog naglog rasta, češći je prijevremeni porođaj, carski rez.

Kako se postavlja dijagnoza?

Test opterećenja šećerom (OGTT) nije obavezan no preporučuje se napraviti oko 26. tjedna trudnoće. Test je jednostavan, analizira se krv na šećer natašte, a zatim nakon ispijanja vrlo slatke tekućine. Ukaže li ovaj test na trudnički dijabetes, trudnica se upućuje na daljnje testiranje koje se obavlja tijekom 24-satnog boravka u bolnici.

Koji pokazatelji poremećaja još postoje?

Važan pokazatelj utjecaja šećera na dijete jest i praćenje krivulje rasta ploda. Svaki plod raste i dobiva na težini u vlastitom, ali uvijek ujednačenom ritmu. Ako taj ritam nije očekivan, odnosno ako je dijete preveliko, taj podatak govori o mogućem utjecaju šećera na dijete.

, Image: 245686430, License: Royalty-free, Restrictions: Not available for distribution, sale, or license by Corbis' international representatives., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Liječenje kod blagog poremećaja regulacije šećera

Blago povišen šećer u krvi trudnice liječi se fizičkom aktivnosti primjerenom trudnicama i prehranom koja treba sadržavati što više složenih ugljikohidrata (mahunarke te žitarice, kruh, tjestenina i riža punog zrna). Nekim ženama voće i sokovi mogu donijeti previše šećera u krvotok pa će biti bolje vitamine i hranjive tvari u organizam unositi konzumacijom povrća. Pritom svakako valja izbjegavati bijeli kruh i kolače te jesti redovito bez preskakanja više manjih obroka tijekom dana. U svladavanju šećera pomaže i redovita tjelesna aktivnost te redovit odmor.

Liječenje kod jačeg poremećaja regulacije šećera

Ako se stanje šećera u krvi ne uspije nadzirati na prirodan način, trudnica će morati početi uzimati inzulin, no takvi su slučajevi rijetki. Trudnoću opterećenu dijabetesom pratit će više testova i pregleda jer je cilj zaštititi zdravlje majke i djeteta te iznijeti trudnoću što bliže predviđenom datumu rođenja.

Dođe li do komplikacija, liječnici će možda zatražiti amniocentezu (punkcija plodove vode) kako bi se provjerilo stanje i veličina djeteta te u slučaju potrebe provjerila zrelost pluća za prijevremeni porođaj. Ipak, valja napomenuti da većina trudnica koje su inače dijabetičarke, kao i one koje su u trudnoći dobile privremeni trudnički dijabetes normalno podnosi trudnoću te uz pojačan nadzor vaginalno rađa zdravu djecu.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

seks u trudnoći

Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu u trudnoći

S bebom na putu mnogo se toga mijenja…

tečajevi za trudnice u vrijeme korone

6 stvari koje svaka trudnica mora znati prije poroda

Sve o porodu, babinju i dojenju, ali i…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…