Zatvor je rijetko i otežano pražnjenje crijeva, koje se u trudnoći može dogoditi zbog:

  • mlitavosti crijevne muskulature
  • poremećaja refleksa defekacije
  • spazma jednog dijela crijeva zbog opće slabosti živaca ili trovanja olovom.

Kod trudnica je za poremećaj probave odgovoran progesteron, jedan od hormona trudnoće koji djeluje na opuštanje mišića crijeva koji tako usporavaju rad cijelog probavnog sustava. Tome pridonosi i povećana maternica, koja pritišće crijeva te otežava probavljanje hrane i prolaz kroz debelo crijevo, što pak potiče zatvor. Gotovo svaka druga žena pati od zatvora i, ako je s tim imala problema i prije trudnoće, u trudnoći će taj problem ostati. O tome svakako treba voditi brigu i naći najbolji način reguliranja probave jer dulje zadržavanje hrane u crijevima omogućava toksinima da uđu u krvotok, a tako štetno djeluju i na majku i na fetus.

Hemoroidi

Dodatna je neugodnost pojava hemoroida zbog povećanog naprezanja kod pražnjenja crijeva. Iako stvaraju neugodan osjećaj, hemoroidi nisu toliko opasni i nestaju ubrzo nakon porođaja. Liječničku pomoć svakako potražite ako uz dugotrajnu konstipaciju osjećate i bolove u abdomenu. Ako se ubrajate među trudnice koje zbog anemije uzimaju dodatke željeza, to dodatno pogoršava situaciju. Ne treba zanemariti ni utjecaj stresa, preopterećenosti, zabrinutosti i umora, koji mnoge trudnice svakodnevno osjećaju. Sve to djeluje na rad vegetativnog živčanog sustava, koji opet utječe na rad unutrašnjih organa (bubrega, jetre, žučnog mjehura i gušterače). A slabiji rad žučnog mjehura ili jetre uz oslabjeli rad crijeva može izazvati zatvor.

Prehrambene navike

Zatvor se može spriječiti i zaustaviti mijenjanjem navika u prehrani. Trudnice bi trebale jesti manje obroke 5-6 puta dnevno. Hranu treba dobro sažvakati kako bi enzimi već u ustima učinili svoje. Treba izbjegavati masnoće životinjskog podrijetla, previše bjelančevina, rafiniranog šećera i škroba, a povećati unos hrane bogate vlaknima, žitaricama, svježe voće i povrće. Vrlo su korisni sokovi od mrkve, breskve, šljiva, grožđa, marelica ili ribiza ujutro i između obroka. Potrebno je povećati unos tekućine, odnosno vode, osobito ako ste povećali unos vlakana. Treba piti 6-8 čaša vode dnevno te vodu bogatu magnezijem. Ujutro je vrlo učinkovito uzimati suhe šljive namočene preko noći s komadićem raženog kruha ili mljeveno laneno sjeme s malo oraha u jogurtu, što pojačava rad crijeva. Evo još nekih korisnih savjeta.

  • Vježbajte redovito, a ako to nije moguće, tada će i pola sata brzog hoda dnevno pokrenuti vaše tijelo i crijeva, a vi ćete se osjećati mnogo bolje.
  • Nikako se ne suzdržavajte od odlaska na WC i slušajte signale koje vam šalju crijeva.
  • S aspekta naših misli i osjećaja, zatvor nas upućuje na to da razmislimo o oslobađanju od svojih starih obrazaca ideja i razmišljanja. Zadržavamo prošlost i živimo u njoj, zakočeni smo, nema protoka. Negdje postoji potisnut strah od prepuštanja struji života i budućnosti.

Preporučeni homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci pružaju potporu boljem radu i kontinuitetu pražnjenja crijeva bez neželjenih popratnih nuspojava, nisu toksični, ne djeluju štetno ni na majku ni na dijete. Prema simptomima koje imate odabire se homeopatski lijek, prema zakonu sličnosti (“slično se sličnim liječi”). Slijedi popis pripravaka ovisno o simptomima koje osoba ima.

SEPIA – Simptomi su bolno, grčevito i neuspješno tjeranje na stolicu s nadutošću i vjetrovima te s malo želatinozne sluzi umjesto stolice. Javlja se kapanje iz anusa s velikom iscrpljenošću. Krvarenje kod izlaska stolice, stolica je teška, ima je mnogo, osjeća se kao lopta u rektumu, ne može se istisnuti. Bolovi se šire prema gore. Stolica je tamnosmeđa, okrugla kao lopta pomiješana sa sluzi, izlazi tek nakon dugotrajnog naprezanja. Osjećaj težine ne smanjuje se ni nakon pražnjenja. Osjećaj u rektumu kao da je cijelo vrijeme pun, čak i nakon mekane stolice. Lošije se osjećaju od hladnoće, od vlažnog vremena. Bolje im je od vježbanja i topline, od naglih pokreta.

NATRIUM MURIATICUM – Preporučuje se osobama kod kojih se javlja glavobolja sa zatvorom. Stolica je teška, mrvi se, može iritirati i razderati anus zbog čega se javlja krvarenje s osjećajem pečenja. Zatvor može alternirati s vodenastim proljevom i štipavim bolovima u abdomenu nekoliko dana. Za vrijeme stolice stežu se anus i rektum. To su vrlo zatvorene osobe, vrlo ranjive, žele samoću. Vole slanu hranu. Stanje im se pogoršava od bilo kakve promjene. Loše im je kada se probude, između 9-11 sati, od vrućine, dodira, kada ih tješe, a bolje im je od znojenja, odmora, ako su na otvorenom.

ALUMINA – Vrlo je učinkovit lijek za žene koje mnogo sjede. Stolica je jako tvrda, suha, kvrgasta, bez potrebe i želje da se odstrani i kad je veća količina u pitanju. Rektum je suh, upaljen, crven i krvari. Prisutan je osjećaj svrbeži i pečenja u anusu. Osjeti se bolan poticaj na stolicu puno prije same stolice, a zatim slijedi mnogo naprezanja. Javlja se osjećaj pritiska i izgrebenosti u rektumu i nakon vrlo male tvrde stolice. Preporučuje se onima koji vole jesti suhu hranu. Toplina i suho vrijeme pogoršava im stanje. Bolje im je na svježem zraku i dok stoje.

GRAPHITES – Dobro djeluje na kožna oboljenja i zatvor. To su debele, zimogrozne i opstipirane osobe. Imaju sklonost pukotinama, napuknućima na svim kožno-sluznim spojištima, na pregibima kod očiju, ušiju, usta, anusa i sl. Javlja se zatvor s obilnom, otežanom, kvrgastom stolicom pomiješanom sa sluzavim nitima. Prisutni su hemoroidi koji peku te puknuća anusa i oštar bol za vrijeme stolice praćen stezanjem i bolovima po nekoliko sati, krvarenjem i gnojenjem. Zatvor traje nekoliko dana. Stanje se pogoršava od hladnoće, svjetla, od kretanja.

LYCOPODIUM – Preporučuje se za zatvor ili proljev za vrijeme trudnoće, za zatvor koji traje još od puberteta. Neučinkovito pražnjenje crijeva izazvano je kontrakcijom sfinktera, stolica je u početku tvrda i teško se izbacuje, a na kraju postaje mekana, tanka i vodenasta. Javlja se osjećaj kao da je dio zaostao. Prisutna je slabost. Mogu se javiti hemoroidi koji krvare, jetra je osjetljiva, a predio oko nje nabrekao. Javljaju se pritisak i bol u abdomenu zbo zatvorenih vjetrova. Osobe se loše osjećaju ujutro, između 4-8 sati, i tada su vrlo iritabilne. Stanje pogoršava jedenje čak i male količine hrane, ležanje, sjedenje, toplina i pritisak odjeće.

Ovo su samo neki homeopatski lijekovi koji dobro djeluju na zatvor i pojedine popratne pojave (primjerice kratkotrajan proljev i hemoroidi). Ovisno o simptomima odabire se homeopatski lijek, i to niža potencija C6 ili C30, jednom ili dva puta dnevno nekoliko dana, dok se stanje ne promijeni. Treba naglasiti da homeopatski lijekovi nisu laksativi i ne djeluju na taj način.

Tekst: Marija Drašković, homeopatkinja, e-mail: homodom99@gmail.com

Foto: Profimedia