Žene katkad zbog stida ne žele o tome razgovarati s liječnikom, nego se pokušavaju same izliječiti. No, izbor krema ili lijekova u tom razdoblju je ograničen. Trudnice i dojilje nikako ne bi smjele uzimati lijekove bez konzultacije s liječnikom.

Što su hemoroidi?

Hemoroidi su jastučići ispunjeni krvi u debelom crijevu, obično udaljeni od analnog otvora 4 do 5 centimetara. Mogu biti do veličine oraha, a ako ih prije trudnoće niste imali, možda nećete biti sigurni da ste ih dobili. Na hemoroide će vas upućivati određeni simptomi: svrbež, nelagoda i bolovi u crijevu, rektalna krvarenja, osobito tijekom obavljanja nužde. Ovi simptomi najčešće upućuju na hemoroide, ali ako niste sigurni što vam se točno događa posavjetujte se s ginekologom. Možda će vas uputiti proktologu, liječniku koji rektalnim pregledom može postaviti dijagnozu.

Najčešći razlozi nastanka hemoroida su promjene u organizmu tijekom trudnoće, zatvor, dugotrajno sjedenje, veliki tjelesni napor i neprimjerena prehrana.

Kako prevenirati nastanak hemoroida?

  • Uravnotežena prehrana, puno kretanja, izbjegavanje stresa mogu vam pomoći da se riješite ove tegobe.

  • Izbjegavajte namirnice koje potiču zatvor (konzervirana riba, salama, sir, kakao, mlijeko, kava, crni čaj, svježi bijeli kruh, kolači i slastice koje sadrže sodu i margarin), a jedite hranu bogatu vlaknima: grubo mljevene žitarice, ječam, integralno brašno, voće (jabuke, marelice, grožđice, smokve), povrće (mrkva, pečeni krumpir, artičoke, brokule, poriluk, bijeli i crveni kupus, kukuruz, salata...)

  • Osim vode, možete piti i kompot, prirodni sok, kefir. Čaša hladne vode natašte na mnoge djeluje laksativno.

  • Temeljito žvačite hranu jer time potičete izlučivanje sline. Nakon jela popijte čašu mineralne negazirane vode.

  • Ne odlažite odlazak na zahod. Idealno vrijeme za to je ujutro, nakon doručka. Pričekajte dulje, barem desetak minuta prije nego što odustanete.

  • Krećite se kad god ste u mogućnosti, plivajte ili puno šećite.

  • Ne zaboravite na liječnikove preporuke (osobito u slučaju krvarenja). Ako ništa od uobičajenih savjeta ne pomogne, možda će vam biti predloženi neki manji zahvati ili kirurško liječenje, no o tome ćete razmišljati ne pomogne li vam zdraviji stil života.

Foto: Profimedia