Ako pri mokrenju osjetite peckanje ili bol, pritisak u donjem dijelu trbuha i ugledate krv u urinu, trebali biste se javiti ginekologu i obaviti pretrage urina. Vjerojatno se radi o urinarnoj infekciji odnosno upali nekog dijela urinarnog trakta. Upalu uzrokuju bakterije.

Bakterije uglavnom dolaze iz probavnog sustava. Među najučestalijim uzročnicima infekcije jest bakterija Escherichia coli (90% slučajeva) koja inače živi u debelom crijevu, ali u određenim okolnostima može doći do mokraćnog mjehura uzrokujući njegovu upalu (cistitis). Među ostalim uzročnicima urinarnih infekcija nalaze se još Staphylococcus saprophyticus, Klebsiella, Ureaplasma urealyticum, Chlamidia, Enterococci...

Cistitis - upala mokraćnog mjehura

Jedan od načina na koji Escherichia coli dospije do mokraćnog mjehura jest zbog oštećenja sluznice koje može nastati pri spolnom odnosu, zatim zbog preuske odjeće (donjeg rublja, hlača…), Nosite pamučno donje rublje i često ga mijenjajte. Ne nosite usku odjeću niti tange.brijanja intimnog područja (iritacija osjetljive sluznice), nepravilne intimne higijene, a uzrok može biti i stres koji uzrokuje poremećaje mokrenja.

Simptomi infekcije dolaze vrlo naglo, razlikuju se od slučaja do slučaja i variraju. Najčešće dolazi do učestale potrebe za mokrenjem iako nemate što pomokriti, pritiska, pečenja pri mokrenju, bolnog mokrenja malih količina urina (obično pri kraju mokrenja). Tipični su i zamućenost urina, tragovi krvi u urinu, neugodan ili intenzivan miris urina, bol u trbuhu, bolni spolni odnos, povišena tjelesna temperatura. Nakon što jednom doživite simptome cistitisa, vrlo ćete ga lako prepoznati ako se ponovi.

Liječenje bez odgode

Urin i urinokultura standardne su Jednako je tako bitno piti dovoljno tekućine i na taj način "ispirati" bakterije te redovito mokriti kada se osjeti potreba za tim. Pomažu čajevi ili pripravci od brusnice, a uvin čaj koji je inače vrlo koristan u liječenju urinarnih infekcija sada u trudnoći ipak izbjegavajte.pretrage koje se obavljaju u ranoj trudnoći. Kod svakog pregleda učinit će se i test takom za kontrolu urina. Ako je riječ o urinarnoj infekciji, svakako je treba liječiti antibioticima primjerenim trudnicama, obično 10 do 14 dana.

Trudnice nikad nisu sretne kad treba uzimati lijekove, no u ovom slučaju puno je veća opasnost za bebu ako se upala ne liječi. Najvažnije je djelovati brzo i ne dopustiti da se bakterije spuste do bubrega i uzrokuju njihovu upalu koja ih može trajno oštetiti ili izazvati spontani pobačaj ili prijevremeni porođaj.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia