dupla trudnoća

Ova žena ostala je trudna s drugim djetetom dok je bila trudna s prvim

Nakon što su Rebecci u 10. tjednu potvrdili da nosi jedno dijete, uskoro je došlo iznenađenje. U 12. tjednu trudnoće otkrili su da zapravo nosi dvije bebe, ali - čuda - jedna je nastala tri tjedna prije druge...

Kada je 39-godišnja Engleskinja Rebecca Weaver otišla na trudnički ultrazvuk, u 10. tjednu trudnoće, u njezinoj je maternici bio samo mali Noah. Nitko nije bio sretniji od nje i njezina supruga 43-godišnjeg Rhysa Weavera jer su pokušavali dobiti dijete duže od godinu dana.

Potom, u trećem mjesecu trudnoće, Noah je neočekivano dobio društvo. Ultrazvučna je slika pokazala da je u maminom trbuhu još jedna beba. 'Nalazi su potvrdili da sam ostala trudna dok sam već bila trudna, što se nikako nije trebalo dogoditi', ispričala je Rebecca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rare Special Twins (@roberts.supertwins)

Superfetacija je fenomen i događa se vrlo rijetko, a studija iz 2008. godine pokazala je da dotad u svijetu nije zabilježeno više od 10 slučajeva.

Liječnici su potvrdili da su bebe bile začete u razmaku od tri tjedna. 'Otkrili su da druga beba raste s tri tjedna zakašnjenja od prve i da misle kako je riječ o superfetaciji', objašnjava Engleskinja, 'Nisam mogla vjerovati da se to događa meni, ali, bila sam presretna'.

Tata Rhys je rekao: 'Očekivao sam da ćemo dobiti jedno dijete, ali ovo je iznad očekivanja, blizanci!'

Kod žene ovulira jedan janik mjesečno i ispusti jedno ili istodobno više jajašaca. Ako dođe do oplodnje tih jajašaca, proces ovulacije se zaustavlja.

No u Rebeccinu slučaju nakon jajašca oplođenog tijekom prve ovulacije, ona je imala još jednu, neočekivanu ovulaciju, kada je došlo do oplodnje i drugog jajašca.

Još nešto, kada se oplođeno jajašce smjesti u maternicu, ona više nije otvorena za smještanje drugog oplođenog jajašca, što se također dogodilo u Rebeccinu slučaju.

'Nikada nismo vidjeli da se dva embrija, nastala u različito vrijeme, razvijaju u istoj maternici', izjavio je Schapiro, ginekolog koji je s liječničkim timom vodio Rebeccinu trudnoću.

U početku su Rebecca i Rhys bili zabrinuti za razvoj druge bebe. 'Moglo je doći do komplikacija', rekla je Rebecca 'Druga je beba bila vrlo mala pa je postojala opasnost da se ne razviju svi organi i da ne preživi.'

Rebecca je carskim rezom u rujnu 2020. rodila dvoje zdrave djece, dječaka Noahu, s porođajnom težinom 2083 g, i malenu Rosalie, s porođajnom težinom 1105,44 g.

'Rosalie je bila tako sićušna kad se rodila, mogla mi je statin a dlan jedne ruke, a Noah je bio znatno veći', komentirala je Rebecca.

Noah je došao kući tri tjedna nakon poroda, ali je Rosalie, kako je njezina porođajna težina bila znatno manja, morala ostati na intenzivnoj njezi još 95 dana nakon rođenja.

Danas, blizanci su stari 7 mjeseci, a Noah je i dalje puno veća beba od svoje sestrice. Roditelji za Rosalie kažu da je pravi mali borac i da više nisu zabrinuti za njezin razvoj jer super napreduje.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Instagram

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

dojenje u trudnoći

Dojite, a ostali ste trudni! Događa se i taj scenarij, samo ne paničarite...

Dojite, a ostali ste trudni. Prvo ste zbunjeni jer su vam rekli da je to…

trudnica i mačka

Mačka ili pas u blizini trudnice: Možete li slobodno maziti svoga kućnog ljubimca?

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Una Pašić Gregović

'Moje afirmacijske kartice za trudnice važne su da im donesu mir, izmame osmijeh i podignu pozitivnu energiju'

Dvadesetšest joj je godina tek, a iza sebe ima nešto više od dvije godine staža…

trudnoća ljeti

Trudničke muke ljeti i kako ih olakšati

Iako trudnoća ljeti ima dobrih strana, neke trudnice teško podnose vrućine pa smo vam pripremili…