trudnica pred porod

Što svaka trudnica treba znati? Prepoznati da je porod blizu!

Kad je riječ o terminu porođaja, može se izračunati, ali puno više reći će vam vaše tijelo, važno je samo znati na koje znakove trebate obratiti pozornost

Mnoge bi trudnice, koje se približavaju terminu porođaja, voljele znati koji znakovi upućuju na početak porođaja jer se žele pripremiti za ono što ih skoro očekuje i žele sve odraditi sa što manje stresa. Stručnjaci iz Poliklinike Mazalin objasnili su kako ćete ih prepoznati.

Spuštanje trbuha
Budući da se u normalnom vaginalnom porođaju dijete rađa stavom glavom, tj. kroz porođajni kanal prvo izlazi glava, a zatim trup i noge, dijete se u majčinom trbuhu mjesecima unaprijed namješta u takav položaj. Kako bi se zdjelični mišići i ligamenti pripremili za porod, fetalna se glava prije poroda spušta niže u zdjelicu, što izaziva i spuštanje samog trbuha. Zbog spuštanja trbuha, trudnica "lakše diše" i osjeća olakšanje zbog manjeg pritiska u trbušnoj šupljini, ali i na dišni sustav. U prvorotkinja se takva tjelesna priprema za porod događa i do 4 tjedna prije poroda, za razliku od višerotkinja kod kojih su zdjelični mišići i ligamenti već pripremljeni i spuštanje fetalne glave se može odvijati tek tijekom poroda ili svega nekoliko sati prije.

Bol u preponama i leđima se javlja zbog rastezanja mišića i ligamenata kao posljedica spuštanja fetalne glave niže u zdjelicu.

Učestalo mokrenje
Spuštanjem fetusa, trudnica osjeća olakšanje zbog smanjenog pritiska na trbušne organe i dišni sustav, ali povećava se pritisak na mokraćni mjehur, što za posljedicu ima učestalu potrebu za mokrenjem.

Pojačani iscjedak ili cervikalni sluzni čep
Cervikalni sluzni čep je čep cervikalne sluzi koji ispunjava cervikalni kanal i čini zaštitnu barijeru u trudnoći. Osim mehanički, djeluje i imunološki - ima antimikrobna svojstva (sadrži imunoglobuline i antimikrobne peptide) kojima sprječava prodor infekcije iz rodnice prema maternici. Kao posljedica otvaranja cervikalnog kanala, sluzni čep izlazi van, što se prezentira ili pojačanim iscjetkom ili izlaskom čepa/ grudice sluzi. Sluz može sadržavati i tragove krvi, pa se izlazak cervikalnog čepa često naziva i "bloody show". Ova pojava se obično događa nekoliko dana prije poroda ili na početku samog porođaja.

Vrat maternice omekšava i skraćuje se
U trudnoći je vrat maternice (cerviks) obično dugačak 3,5 do 4 cm. Kako trudnoća napreduje, a tijelo se priprema za porod, počinje se lučiti sve više hormona prostaglandina, što dovodi do omekšavanja vrata maternice (cerviksa) koji se skraćuje i stanjuje. Ovu pojavu je potrebno razlikovati od tzv. otvaranja cervikalnog kanala, o kojem će se govoriti kasnije.

Nalet energije ili "gniježđenje"
Iako mnoge trudnice govore da su napredovanjem trudnoće sve umornije i tromije, prirodno je približavanjem termina poroda osjetiti nalet energije. Takav nalet energije naziva se još gniježđenje ili eng. nesting zbog potrebe za pojačanim čišćenjem, organiziranjem i pripremanjem stvari za nadolazeću prinovu. Točan uzrok takvog naleta energije nije poznat, ali smatra se da su u pozadini hormonske promjene i ljudski adaptivni mehanizmi za pripremu i zaštitu nerođenog djeteta. Međutim, ponekad je gniježđenje obrambeni mehanizam za suočavanje s anksioznošću i strahom vezanih za trudnoću i porođaj.

Lažni trudovi
Lažni trudovi ili Braxton-Hicksove kontrakcije su kontrakcije (stezanja) maternice koje ne dovode do otvaranja cervikalnog kanala, ali sudjeluju u pripremi cerviksa (vrata maternice) za porod.
Javljaju se već oko 6. tjedna gestacije, ali trudnice ih uglavnom osjećaju krajem 2. i tijekom 3. tromjesečja. Braxton-Hicksove kontrakcije su više nelagodne nego bolne, javljaju se nepravilno i u različitom intenzitetu. Javljaju se najčešće pri pojačanoj fizičkoj aktivnosti, pri prepunjenom mokraćnom mjehuru, nakon spolnog odnosa ili u stanjima dehidracije, a zajedničko svim tim stanjima je potencijalni stres za fetus i potreba za povećanjem krvnog protoka prema maternici kako bi se povećala doprema kisika fetusu.

Iako pojava lažnih trudova uznemiri i uplaši mnoge trudnice, kako bi si olakšale potrebno je duboko disati i umiriti se, popiti vode, isprazniti prepunjen mokraćni mjehur, promijeniti položaj tijela i pričekati da kontrakcije prestanu. Važno je naglasiti da lažni trudovi ili Braxton-Hicksove kontrakcije nisu znak da porod počinje.

Ponekad nije jednostavno razlikovati radi li se o pravim ili lažnim trudovima (Braxton-Hicksovim kontrakcijama), pogotovo ako se događaju u kasnoj fazi trudnoće.

U početku su i lažni i pravi trudovi nepravilni, ali oni pravi s vremenom postaju sve jačeg intenziteta, pravilniji i javljaju se u sve kraćim vremenskim intervalima.

Lažni trudovi su više nelagodni nego bolni, za razliku od pravih trudova prilikom kojih se javlja bol koja sijeva od leđa prema trbuhu i zdjelici.

Pravi trudovi ne popuštaju promjenom položaja, mokrenjem, mirovanjem ili pijenjem tekućine, što je slučaj kod lažnih trudova.

Pravi trudovi se često javljaju nakon pucanja vodenjaka te ginekolog može utvrditi otvaranje cerviksa (vrata maternice), dok se lažni trudovi osjećaju tijekom dužeg razdoblja trudnoće i nisu znak početka poroda.

Tekst: dr. Tihana Mazalin
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

trudnica pod stresom

Neke stvari nikako ne smijete reći jednoj trudnici! Ili vas čeka ječmenac...

Igra hormona tijekom trudnoće utječe na raspoloženje trudnice,…

mama i novorođenče

Stručnjaci objašnjavaju: 10 promjena mamina tijela nakon poroda

Vaše tijelo prolazi brojne i zapanjujuće promjene kroz…

Pročitajte i:

trudnica i mačka

Mačka ili pas u blizini trudnice: Možete li slobodno maziti svoga kućnog ljubimca?

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

trudnoća ljeti

Trudničke muke ljeti i kako ih olakšati

Iako trudnoća ljeti ima dobrih strana, neke trudnice teško podnose vrućine pa smo vam pripremili…

tužna žena sjedi

Trudnoća nakon pobačaja: sedam znakova da ste preboljeli gubitak i da ste spremni za novi pokušaj

Bez obzira na razloge, gubitak djeteta za svaku je osobu bolan. Ako se i vama…

'Naš put do najljepše bebe bio je teži... moj se Palčić rodio mršav i gladan, a danas odlično napreduje'

Donosimo vam priču o izazovnoj trudnoći mame Marije Pajić, koja je ležeći u bolnici napisala…