Što kada se dogodi spontani pobačaj i kako razgovarati o tome?

Libresse poziva žene neka podijele svoju priču o spontanom pobačaju putem društvenih mreža koristeći hashtag #pričeiznutra

Spontani pobačaj nije rijetkost - čak 1 od 4 trudnoće završi spontanim pobačajem. Većinu nije moguće spriječiti i posve su prirodna pojava, pa ipak za žene predstavljaju velik emocionalni teret koji vrlo često ne podijele ni s kime. Libresseova kampanja #pričeiznutra odlučna je u tome da se ukinu tabui vezani za žensko tijelo i njegove funkcije, pa je pozvala žene diljem svijeta da javno progovore o svom iskustvu spontanog pobačaja.

O spontanom pobačaju se govori rijetko, ako se o njemu uopće govori - čak i među članovima obitelji i bliskim prijateljicama. Žene kojima se dogodi spontani pobačaj vrlo često osjećaju krivnju, sram, žalovanje, a neke i ljutnju. Neki od tih osjećaja za ženu su potpuno neočekivani i protive se njezinim vlastitim očekivanjima, drugi su snažniji nego što je mogla i zamisliti. Zataškavajući to iskustvo, većina žena koje dožive spontani pobačaj osjeća se usamljeno u svojoj priči, iako je zapravo dijeli s mnogim drugim ženama.

Do spontanog pobačaja dolazi kada embrij ili fetus ne prežive prva 23 tjedna u maternici. Razlog je u većini slučajeva nepoznat, iako se često smatra da do spontanog pobačaja dolazi zbog anomalije u kromosomima. Iako ih je većinom nemoguće spriječiti, moguće je smanjiti rizik od spontanog pobačaja pravilnom ishranom te izbjegavanjem lijekova i pušenja.

Kako prepoznati spontani pobačaj? Glavni je simptom krvarenje iz vagine praćeno bolovima u abdominalnom predjelu. Lagana krvarenja unutar prva tri mjeseca trudnoće su uobičajena (zato pozitivna indikacija na testu trudnoće ne znači i da odmah možete zaboraviti na svoje Libresse uloške), no bez obzira na to, sumnjate li na simptome spontanog pobačaja konzultirajte svog ginekologa i dogovorite pregled.

Svaka se žena nosi sa spontanim pobačajem na svoj način i svaki je način onaj pravi za nju. Neke će se izgubiti u poslu i aktivnostima kako ne bi mislile na nemili događaj. Druge će se odlučiti na predah kako bi sabrale misli i preispitale to iskustvo. Bez obzira na način nošenja sa spontanim pobačajem, nema razloga za krivnju ili sram, a time ni na šutnju.

Podijelite svoje iskustvo s obitelji i najbližim prijateljicama. Učinite li to, vrlo vjerojatno ćete doznati koliko drugih žena dijeli vaše iskustvo. Drugima će upravo vaše iskustvo i otvorenost u vezi spontanog pobačaja pomoći u slučaju da i ga one dožive jednoga dana.

Podijelite svoju priču o spontanom pobačaju i kako ste ga preživjele putem društvenih mreža koristeći hashtag #pričeiznutra. Time ćete pomoći skinuti veo srama i tajnovitosti u vezi iskustva koje je doživjelo ili će tek doživjeti velik broj žena i time im pomoći nositi se s time bez osjećaja usamljenosti.

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

trudnica na pregledu

Neke žene niti ne znaju da su imale spontani pobačaj: Koji su mu uzroci i može li se prevenirati?

Postoje različiti faktori koji tijekom trudnoće povećavaju rizik…

trudnica u išćekivanju porođaja

Prijeti li mi prijevremeni porođaj?

Rijetko koja trudnica dočeka termin porođaja bez briga,…

Pročitajte i:

trudnica sluša glazbu

Hej ti, da ti koji si mi još u trbuhu! 7 načina kako se povezati s bebom i prije rođenja!

Povezanost majke i djeteta počinje još u trudnoći i traje cijeli život. Jeste li znali…

pratnja na porodu

Oni su ponovno u svojoj bolnici dopustili pratnju na porodu: 'Mogao bi i ostatak Hrvatske'

Premda su preporuke WHO da se trudnicama dopusti pratnja na porodu pandemiji unatoč, situacija u…

trudnoća

Trudnoća može biti razdoblje u kojem će se partneri još više zbližiti i povezati!

Trudnoća je posebno stanje, ispunjeno lijepim emocijama i slatkim iščekivanjem, a posebno ako se podijeli…

trudnica jede

Ako ste trudni, ove namirnice obavezno uvrstite na svoj jelovnik!

Možda dosad i niste previše pažnje obraćali na kvalitetu svoje prehrane, ali doznali ste lijepe…