Pamela Ramljak

Sreća je sada potpuna! No poznata pjevačica itekako se morala boriti za majčinstvo

Trombofilija predstavlja široki spektar prirođenih i stečenih poremećaja zgrušavanja krvi, zbog koje nastaju mnoge komplikacije u trudnoći, ali i povećani rizik od smrti ploda prije 20. tjedna trudnoće. I pjevačica Pamela Ramljak zbog tog je poremećaja jednom izgubila bebu...

Pjevačica Pamela Ramljak, koja bi uskoro na svijet trebala donijeti svoje drugo dijete, djevojčicu, uživa u trudnoći. Naime, protekli vikend proslavila je imendan sina Antuna, a nakon pandemije koronavirusa i kućne izolacije, presretna je što su je nedavno u Zagrebu posjetili i roditelji. Sreća je, čini se, potpuna, no do nje je pjevačica došla uz puno muke i borbe. Naime, zbog trombofilije, poremećaja zgrušavanja krvi, pjevačica je jednom izgubila bebu, pa je nakon rođenja sina Antuna primila čak 200 injekcije heparina za razrjeđivanje krvi. U početku je odlazila u ambulantu, a onda se ispraksirala, pa je injekcije davala sama sebi.

View this post on Instagram

A post shared by P A M E L A (@pamelaramljak) on

“Trombofilija predstavlja široki spektar prirođenih i stečenih poremećaja zgrušavanja krvi koji su povezani s arterijskim i venskim trombozama. Stanje hiperkoagulabilnosti, koje postoji u trudnoći, združeno s trombofilijom, može dovesti do znatno povišenog rizika za nastanak plućne embolije koja u razvijenom svijetu predstavlja najčešći uzok maternalnog mortaliteta. Tromboza igra glavnu ulogu u mnogim komplikacijama trudnoće. Osim, na svu sreću rijetke, ali često i letalne plućne embolije, venski tromboembolizam (VTE) predstavlja najočitiji i najuobičajeniji odraz poremećenog zgrušavanja. Ukupno gledavši, hereditarne odnosno nasljedne trombofilije postoje u najmanje 15% stanovništva zapadnih zemalja, a one su odgovorne za oko 50% slučajeva venske trombolije u trudnoći”, pojašnjavaju na portalu Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju.

Žene s trombofilijom imaju povećani rizik za smrt ploda i mogućnost za razvoj ostalih ozbiljnih komplikacija u trudnoći. Naime, podaci kažu da otprilike jedna od 10 trudnoća završi ranom smrti fetusa (prije 20. tjedna trudnoće). Žene s osobnom anamnezom prethodnilh neuspjelih trudnoća te postojećom trombofilijom trebaju za vrijeme trudnoće primati profilaksu, tj. antikoagulantnu terapiju. Doza se odredjuje prema tjelesnoj težini trudnice, a uzima se jednom dnevno u obliku injekcije.

Da vam budem iskrena, to mi je sad kao pranje zuba. Ako nekom treba dati inekciju, zovite… Stručnjak sam kako to što bezbolnije napraviti. Ili, ako treba savjet curama koje tek kreću u ovu avanturu, a znam da vas ima jer mi se javljate, tu sam”, napisala je Pamela uz fotografiju injekcija, složenih u obliku srca.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram


Tagovi: , ,

Vezano uz temu

5 emocija na koje niste računali nakon što ste ostali trudni

Iskusit će ih prvenstveno trudnice koje su teškom…

5 aktivnosti za poboljšanje zdravlja trudnica

Koja aktivnost pomaže smanjiti oticanje nogu, a koja…

U obitelj Todorić stiže prinova!

Trudnički trbuščić otkriven je u frizerskom salonu!

rani znakovi trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Donosimo vam neke od mogućih znakova, no svakako…

Pročitajte i:

medicinski potpomognuta oplodnja

Tabu koji to ne smije biti: medicinski potpomognuta oplodnja

Mnogo je tabua kad je u pitanju žensko tijelo. Vrijeme je da se tome kaže…

Anamarija Brkić

Domaća dizjanerica u 41. godini prvi puta postala mama. Stigao sin!

Domaća modna dizajnerica u 41. je prvi puta postala majka!

trudnoća

Što sve morate znati o Rh faktoru i trudnoći?

Zašto danas Rh nekompatibilnost više nije problem, no zašto ipak treba pratiti Rh negativnu trudnicu?

Nataša Janjić Medančić

Rodila Nataša Janjić Medančić! Stigla djevojčica zanimljivog imena

"Kompletirali smo vlastiti svemir", rekla je glumica nakon što je u petak rodila svoje drugo…