Spavanje u trudnoći: 4 najčešća pitanja zabrinutih trudnica

Naspavati se u trudnoći mnogim budućim mamama predstavlja nemoguću misiju, ali uz ove trikove svjetskih stručnjaka to se može promijeniti...

Prema podacima Američke organizacije za spavanje oko 80 posto trudnica ima problema sa spavanjem.

Njihovi stručni odgovori na sljedeća pitanja mogu vam pomoći da se opustite i napokon naspavate.

Koji je najbolji položaj za spavanje u trudnoći?

Možda ste već čuli da ne biste trebali spavati na leđima, posebno ukoliko ste ušli u drugo tromjesečje, a razlog tome je vena cava inferior – velika vena koja vraća krv iz donjeg dijela tijela do srca i koja je odgovorna za krv organa ispod dijafragme. Ukoliko u drugom tromjesečju spavate na leđima, može se dogoditi da ova vena bude pod pritiskom vaše maternice, a simptomi mogu biti preznojavanje, mučnina, vrtoglavica, a također se može dogoditi i da se smanji protok krvi do vaše bebe.

Mnogi liječnici iz tog razloga preporučuju spavanje na lijevoj strani, jer je tada protok krvi najbolji.

Kako biste se što bolje namjestili i ne budili se tijekom noći, pokušajte staviti jastuk između nogu ili zagrlite jedan dok ležite na lijevoj strani. Svakako bi bilo pametno da jedan postavite iza leđa, da biste bili sigurni da se nećete slučajno okrenuti na leđa.

Mogu li uzeti nešto ako mi je začepljen nos?

Na žalost, liječnici obično ne savjetuju korištenje kapi za nos u drugom stanju, što kod trudnica stvara dodatne probleme, jer visoka razina estrogena može biti uzrok oticanja nosnih membrana. Ovo stanje se naziva trudnički rinitis i mnoge buduće mame zbog toga otežano dišu, posebno dok leže.

Kapi za nos sužavaju krvne žile, što smanjuje dotok krvi u nazalne kanale, ali i placentu, upozorava Erica Nichelson, ginekologinja u Medicinskom centru u Baltimoreu. Također, kapi za nos mogu prouzrokovati visok krvni tlak. Zato, umjesto lijekova, probajte ispod glave staviti još jedan jastuk ili dobro prozračiti sobu.

Kako da se nosim sa žgaravicom u trudnoći?

Mnoge trudnice osjete neugodnu žgaravicu, posebno u drugom i trećem tromjesečju. Za to su krivi hormoni i maternica koja se razvija, te izaziva da se želučana kiselina zadrži u jednjaku. Antacidi, koji neutraliziraju želučanu kiselinu i tako povećavaju želučanu pH vrijednost, su obično sigurni za korištenje nakon prvog tromjesečja, ali se prije upotrebe posavjetujte sa svojim ginekologom.

Također, ukoliko želite izbjeći lijekove, možete pokušati jesti pet ili šest manjih obroka tijekom dana umjesto tri standardna. Izbjegavajte prženu hranu, čokoladu, luk i češnjak i kiselo voće i također stavljajte još jedan dodatni jastuk ispod glave dok spavate.

Je li dopušteno uzimati lijekove za spavanje?

Osim ako vam vaš liječnik to nije preporučio, trebali biste izbjegavati sredstava za spavanje, čak i ona prirodna poput melatonina. Umjesto toga pokušajte promijeniti neke navike pri spavanju. Pripremite si toplu kupku prije odlaska u krevet i izbjegavajte korištenje električnih uređaja, poput tableta i mobilnog telefona, neposredno pred spavanje. Njihova svjetlost može ometati prirodnu proizvodnju melatonina.

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

tečajevi za trudnice u vrijeme korone

6 stvari koje svaka trudnica mora znati prije poroda

Sve o porodu, babinju i dojenju, ali i…

marijana batinić

Marijana Batinić otkrila spol bebice koja stiže na ljeto

5-godišnja sestrica Ena dobit će baš što je…

dizajnerica anamarija brkić kreirala novu kolekciju za trudnice

Trudna dizajnerica Anamarija Brkić: moda u blaženom stanju

Dizajnerica Anamarija Brkić predstavila je novu kolekciju Loved…

Pročitajte i:

medicinski potpomognuta oplodnja

Tabu koji to ne smije biti: medicinski potpomognuta oplodnja

Mnogo je tabua kad je u pitanju žensko tijelo. Vrijeme je da se tome kaže…

Anamarija Brkić

Domaća dizjanerica u 41. godini prvi puta postala mama. Stigao sin!

Domaća modna dizajnerica u 41. je prvi puta postala majka!

5 emocija na koje niste računali nakon što ste ostali trudni

Iskusit će ih prvenstveno trudnice koje su teškom mukom ostvarile trudnoću!

5 aktivnosti za poboljšanje zdravlja trudnica

Koja aktivnost pomaže smanjiti oticanje nogu, a koja prevenirati gestacijski dijabetes?