smije li se jesti meso s roštilja u trudnoći

Smiju li trudnice jesti meso s roštilja?

Svi volimo roštilj. I trudnice ga vole, no neke ga se odriču zbog straha od mesa. Sve dok ste razumni i držite se ovih pravila, nema razloga da izbjegavate meso s roštilja tijekom trudnoće. Jer sezona je već naveliko počela, a sutra ćete zasigurno opet biti u iskušenju

Zapamtite, ako ste zabrinuti kako je hrana pohranjena, pripremljena ili kuhana, nemojte je jesti. Držite se sigurnijih namirnica kao što su krumpir, povrće, kruh i pakirano već tretirano meso. A za meso s roštilja vrijedi:

  • Sirovo meso ostavite drugima! Također pripazite da se meso, koje vam se čini sirovo, ne dodiruje s drugim bolje pečenim. Ako dirate sirovo meso, obavezno operite ruke.
  • Sirovo i pečeno meso držite u različitim posudama. I ne vraćajte pečeno meso u posudu iz koje ste isto meso izvadili kad je bilo sirovo.
  • Provjerite je li zamrznuto meso pravilno odmrznuto, odnosno nije li u sredini još ostalo zamrznuto. Takvo meso traži dulju termičku obradu.
  • Provjerite je li meso pečeno tako što ćete komad prerezati. Ako je sredina ružičasta, to nije za vas. Ako se iz nje dimi, to je dobar znak.
  • Hranu poput salate, umaka, mlijeka, jogurta i deserta treba čuvati na hladnom i ne treba ih jesti ako predugo stoje na suncu. Kad tako na roštiljadama sve stoji na stolu pa se grabi istim hvataljkama ili čak rukama, hrana postaje idealna podloga za razmnožavanje bakterija. Zato prekrijte hranu plastičnom folijom ili aluminijskom folijom ili je držite u hermetički zatvorenim posudama.

smije li se jesti meso s roštilja u trudnoći

 

Vrsta bakterija i parazita koje hranom možemo unijeti u tijelo

Ove tri zloglasne bolesti svakako pokušajte izbjeći tijekom trudnoće:

E. coli i salmonela

Ove bakterije, ako pojedete zaraženo meso, neće proći kroz posteljicu i zaraziti vaše dijete, ali mogu uzrokovati dehidraciju i iscrpljenost, što je posljednje što vam treba! Može se izbjeći temeljitom termičkom obradom mesa.

Listerioza

To je ružna bakterija opasna posebno za trudnice. Ona može uzrokovati rođenje mrtvog djeteta, pobačaj ili teške bolesti kod novorođenčadi. Možete se zaštititi od nje izbjegavanjem visokorizičnih namirnica kao što su sirovo meso i odresci i sve neoprane salate i povrće. To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg se trudnim ženama savjetuje da ne jedu mekane, nepasterizirane sireve poput Brie i bilo koje vrste paštete.

Toksoplazmoza

To je još jedna bolest koja se može izbjeći ako izbjegavate visokorizične namirnice i osobito sirovog mesa. Uzrokuje je mikroskopski parazit koji također može biti prisutan u izmetu mačaka. Može ozbiljno utjecati na nerođeno dijete iako se to vrlo rijetko događa. To se također može izbjeći ako slijedite naša pravila za pečenje mesa na roštilju.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste…

Mačka u kući trudnice

Jeste li trudni i zabrinuti zbog prisutnosti mačke…

Pročitajte i:

kilogrami u trudnoći

Zašto je toliko važno kontrolirati težinu u trudnoći?

Trudnički hormoni, u kombinaciji s viškom kilograma, mogu jednu sasvim urednu trudnoću pretvoriti u rizičnu!

Emma Stone

Nakon tajnog vjenčanja, stiže i beba!

Par se zaručio u prosincu prošle godine

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po fotografijama se nije dalo naslutiti da će…