selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom prostoru i kako ćemo smjestiti novog člana obitelji. Mnogi parovi tada ubrzano počnu tražiti veće stanove i zatim u kratkom roku sele. No, prema znanstvenicima sa Sveučilišta Washington selidbu bi bilo bolje odgoditi...

Promatrajući 30 000 žena koje su u prva tri mjeseca selile u drugi stan i uspoređujući ih sa ženama koje nisu selile u prvom tromjesečju, pokazalo se da je u prvoj grupi rizik od preuranjenog porođaja bio 42% veći. Također se pokazalo da je i rizik od niske porođajne težine, svakako niže od očekivane, narastao za 37%.

Prema znanstvenicima, posebno je riskantno seliti u prvim tjednima trudnoće. Taj podatak je već otprije poznat znanstvenicima jer se u raznim studijama već pokazalo kako stres i tjelesni napor u prvom tromjesečju imaju velik utjecaj na dobrobit djeteta, svakako veći u usporedbi s druga dva tromjesečja.

Selidba povećava rizike

Znanstvenici još uvijek govore kako bi trebalo detaljnije istražiti ovu tematiku i na neki način se još uvijek ograđuju od konkretnih uputa trudnicama. Naime, uvidjeli su da su žene koje su selile rano u trudnoći češće bile mlade majke, slabije obrazovane, imale manji kućni budžet i već rođeno dijete. Također su češće bile bez partnera i češće su pušile. Sve navedeno su također bitni faktori rizika za blagostanje nerođene bebe. Iako još uvijek ne mogu prstom uperiti točno na određen faktor, znanstvenici su ipak upozorili trudnice na ovaj dodatan rizik.

“Svejedno je je li negativan utjecaj selidbe potaknut stresom zbog selidbe same, stresnih situacija koje su dovele do selidbe ili smanjenoj brizi trudnice o sebi i trudnoći zbog selidbe, čini se da bi bilo korisno da ginekolozi pitaju trudnice imaju li u planu seliti se te iskoriste tu prigodu kako bi ukazali trudnicama na važnost tehnika opuštanja i smanjenja stresa.", pišu znanstvenici u izvještaju.

selidba u trudnoci

Tekst: I.Š
Foto: Profimedia

 

Tagovi:

Pročitajte i:

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba…

Pripremni trudovi - što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih.…

Toksoplazmoza u trudnoći

Ovo je rijetka, ali potencijalno vrlo opasna bolest kad je riječ o trudnicama. O njoj…