Pripremni trudovi – što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih. Također, pravi trudovi se vremenom pojačavaju, postaju češći i bolniji dok su Braxton Hicksove kontrakcije nepredvidive i neritmične...

Braxton-Hicksove kontrakcije

Mišići maternice moraju se savijati (kontrahirati) kako bi ojačali i (kasnije) postepeno omekšali cerviks prilikom pripreme za sam čin rađanja. Te spontane i neredovite kontrakcije mišića počinju u ranoj trudnoći ali ih žene najčešče počinju osjećati oko 20-tog tjedna trudnoće. Obično traju 30 do 60 sekundi i većinom nisu bolne, a mnoge žene se niti ne sjećaju da su ih osjetile. Ove kontrakcije prvi je opisao engleski liječnik John Braxton Hicks, davne 1872. godine. Liječnici i babice smatraju da su one važan uvod u porod i preporučuju da se iskoriste za vježbanje disanja, koje će biti od izrazite važnosti tijekom poroda.

Kako razlikovati Braxton Hicksove od pravih trudova?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih. Također, pravi trudovi se vremenom pojačavaju, postaju češći i bolniji dok su Braxton Hicksove kontrakcije nepredvidive i neritmične. Pravi trudovi mogu biti praćeni i vodenastim iscjedkom ili sukrvicom, te boli u križima. Ako svejedno niste sigurni jesu li to prave kontrakcije ili Braxton Hicksove – primjenite 1-5-1 formulu: ako vaše kontrakcije traju najmanje 1 minutu, intervali između njih su 5 min. ili manje i ponavljaju se tijekom najmanje 1 sata, vi ste, najvjerojatnije, spremni za porod.

Što ako Braxton Hicksove kontrakcije postanu bolne?

Mnoge žene primjećuju da su kontrakcije češće prilikom čak i manjih fizičkih napora, kao što je utovar namirnica u auto. Ako su vam kontrakcije vrlo neugodne, često pomogne leći ili obrnuto – prohodati za vrijeme njihova trajanja. Ponekad pomogne i topla kupka. Neki liječnici savjetuju da popijete čašu ili dvije vode, ako kontrakcije postanu neugodne iz razloga što je i dehidracija često uzrok pojačanih Braxton Hickovih kontrakcija. I inače nedostatan unos tekućine u organizam čini maternicu osjetljivijom – tako da je to samo jedan od mnogih razloga za pijenje dosta tekućine tijekom trudnoće. Osim adekvatnog unosa tekućine u organizam, kontrakcije možete ublažiti i dubokim, pravilnim disanjem.

12 pravila koje biste trebali znati

 1. Puno se odmarajte. Prava opasnost ovih kontrakcija jest ta da može poremetiti san, koji vam je prijeko potreban kako biste sačuvali energiju za porod.
 2. Idite spavati kasnije nego obično. Bebe su ponekad najaktivnije u ranim noćnim satima, pa je često potrebno prilagoditi vrijeme spavanja, nakon razdoblja najveće fetalne aktivnosti.
 3. Odmarajte se ležeći na boku. Kada ležite na leđima, maternica je osjetljivija te su i kontrakcije češće. Odmor na boku, sa zatvorenim očima može biti gotovo dobar kao i san.
 4. Jedite češće. Možete jesti što češće, ali svaki put male količine hrane.
 5. Jedite hranu s manje vlakana. Iako su vlakna jako dobra za vaš organizam, ona pojačavaju aktivnost crijeva, što može uzrokovati kontrakcije.
 6. Pijte mnogo tekućine.
 7. Neka vaš mjehur bude uvijek prazan.
 8. Izbjegavajte stimulaciju bradavica suprotno starim preporukama nije potrebno pripremati bradavice za dojenje (trljanje ručnikom i sl.)
 9. Izbjegavajte vruće kupke.
 10. Razmislite o svome poslu. Ako je vaše zanimanje usko povezano sa djecom i brigom o djeci, to može izazvati suosjećajne refleksne kontrakcije.
 11. Gledajte na kontrakcije kao na dio pripreme za porod. Iako su Braxton Hicksove kontrakcije ponekad neugodne i dosadne, te vam mogu oduzeti potreban san, one su vrlo važan faktor u pripremi cerviksa za porod.
 12. Isključite prijevremeni porod. Kontrakcije koje upućuju na početak poroda najčešče su popraćene bolovima u križima, bolovima sličnim predmenstrualnim, krvavim ili vodenastim iscjedkom, bolom u nogama. Zapamtite, Braxton Hicksove kontrakcije su neujednačene, neredovite, te se pojavljuju u potpuno neujednačenim intervalima.

Neki od čimbenika rizika prijevremenog poroda

 • Prijašnji prijevremeni porodi
 • Promjene cerviksa
 • Spolne bolesti
 • Visoka starosna dob majke
 • Neke bolesti majke
 • Uzimanje droge
 • Zlostavljanje
 • Višeplodna trudnoća

Izvor: www.roda.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

porod

Veliko finale: Tiskanje na porodu, to ste čekali mjesecima!

Nakon što je prva faza porođaja gotova, vrijeme…

porod

Dan koji ste čekali: Koje su faze poroda i koliko dugo traju trudovi?

Bliži se najvažniji događaj u vašem životu, a…

Pročitajte i:

selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom…

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba…

Toksoplazmoza u trudnoći

Ovo je rijetka, ali potencijalno vrlo opasna bolest kad je riječ o trudnicama. O njoj…