Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba ubrzano raste, a i vi se stalno mijenjate. Trbuh postaje sve veći, lagano se pripremate za odlazak u bolnicu koji će zahtijevati da možda skuhate nekoliko jela unaprijed, zamrznete ih i tako olakšate prve dane poslije povratka kući

Sada se usredotočite na unos biljnih vlakana kako biste spriječili opstipaciju. Opstipacija često može biti problem u posljednjem razdoblju trudnoće kao rezultat hormonalnih promjena i pritiska rastućeg ploda na uterus. To se stanje pojavljuje kod gotovo svake pete trudnice.

U ovom razdoblju stoga treba unositi što više biljnih vlakana, osobito onih koja se metaboliziraju u debelom crijevu. Takva vrsta hrane ne samo da će spriječiti opstipaciju nego će održavati i stabilnu razinu šećera u krvi, čija se neravnoteža pojavljuje kod nekih trudnica kao gestacijski dijabetes. Namirnice niskoga GI-a u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama sada su najvažnije.

Dajte prednost bjelančevinama – jedite rižu, leću, tofu, slanutak, grah, smokve, šljive, lan, marelice, kivi, buču, cjelovite žitarice, zob.

Poneka trudnica u ovom razdoblju može otkriti i da ima nešto povišen kolesterol, no nema razloga za paniku jer je kolesterol osnova mnogih hormona, koji su sada pojačano aktivni. Važno je da se sada ne odlučujete na restriktivne dijetetske korake ili pak za proizvode koji snižavaju kolesterol (naravno, ako vam ih nije propisao liječnik)!

Protiv opstipacije je važno piti dosta tekućine. Kao i u ostalim životnim ciklusima, treba piti šest do osam čaša vode i pokušati održati aktivnost šetnjom ili plivanjem. I dalje pazite na esencijalne masne kiseline, odmarajte se što više i osigurajte sebi kvalitetan san.

Vitamin K i esencijalne masne kiseline

Esencijalne masne kiseline u ovome su razdoblju također vrlo važne pa nastavite jesti orašaste plodove, razne vrste sjemenki, zeleno lisnato povrće. Sada je važno i jesti namirnice bogate vitaminom K, važnim za normalno zgrušavanje krvi. Vitamin K nalazi se u cvjetači, zelenim mahunama, zelenoj salati, brokuli, prokulicama, dinji cantalouope i špinatu.

Unosom te vrste hrane jačate krv pred porod. U ovome razdoblju izbjegavajte unos kofeinskih i gaziranih napitaka koji imaju dijuretički učinak, što znači da pojačavaju mokrenje, a istodobno uzrokuju dehidraciju. Te napitke zamijenite prirodnim sokovima. Izbjegavajte umjetna sladila i pozorno čitajte deklaracije kupovnih proizvoda koji ne bi trebali sadržavati nešto što je nepoznato vašem tijelu!

Nesanica je čest problem budućih majki u zadnjim danima trudnoće jer sada beba uživa u kretanju, a njezin sat često nije u skladu s vašim te vas to može držati budnom baš kada vam se spava!

I još na kraju što vam preostaje jest da skuhate hranu koju možete zamrznuti te je jesti u prvim danima po povratku kući kako biste osigurali zdrav i raznolik jelovnik.

Sretno!

Tekst: Dr.Lejla Kažinić Kreho
MD MSc Nutr.
Member of British Nutrition Society

Izvor: www.alternativa-za-vas.com

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

mama nakon poroda

13 stvari koje nove mame otkriju tek nakon poroda!

Vjerojatno već znate da ćete nakon poroda biti…

Pročitajte i:

selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom…

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

Pripremni trudovi - što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih.…

Toksoplazmoza u trudnoći

Ovo je rijetka, ali potencijalno vrlo opasna bolest kad je riječ o trudnicama. O njoj…