Začepljeni mliječni kanalići – najvažnije je često i potpuno pražnjenje dojki

Kod većine dojilja nikada neće doći do začepljenja mliječnih kanalića, dok će se kod nekih javljati rekurentne epizode. Manifestira se kao bolna kvržica ili više njih istodobno, koje se javljaju uslijed nedostatne drenaže mliječnog kanalića. Zahvaćeno područje je toplo na dodir, crveno, a ako je lokacija začepljenog kanalića blizu površine kože može se vrlo lako palpirati i prstima. Tjelesna temperatura gotovo nikada nije povišena

Do začepljenja kanalića češće dolazi kod žena s hiperprodukcijom mlijeka, a učestalije je tijekom prvih tjedana dojenja i u zimskim mjesecima. Sve što pridonosi neadekvatnoj drenaži mlijeka povećat će rizik nastanka i učestalost začepljenja kanalića. Primalja je profesionalni zdravstveni djelatnik koji je u najbliskijem kontaktu s majkom od samog rođenja djeteta pa do odlaska kući.

Čimbenici rizika:

 • vanjski pritisak na dojku - tijesan grudnjak, nosiljka za dijete, majčini prsti, djetetova šačica, spavanje na trbuhu.
 • neučinkovito pražnjenje dijela dojke - nedjelotvorno sisanje, nepravilno prihvaćanje dojke, preskakanje podoja i hiperlaktacija.
 • hiperlipidemija - kod nekih majki je prilikom izdajanja pronađeno zgrudano mlijeko poput bijele niti masnog sadržaja - rijetko! Nakon uvođenja prehrane s nezasićenim masnim kiselinama stanje se poboljšava.

Primjenom adekvatnih mjera većina začepljenih kanalića će nestati u roku od nekoliko dana, bez da se iz takvog stanja razviju daljnje komplikacije. Međutim, mlijeko koje stagnira u mliječnim kanalićima savršeno je hranilište za razvoj bakterija. Zato je prvi korak u liječenju začepljenih kanalića često i potpuno pražnjenje dojki. Mnogi razlozi dovode do ove vrste problema, ali liječenje je u biti isto bez obzira na uzrok.

Što dojilja može napraviti i koje mjere poduzeti?

 • Primjena vlažnih i toplih obloga prije dojenja (komprese, topli tuš, položaj iznad posude ispunjene toplom vodom). Toplina pojačava cirkulaciju zahvaćenog područja.
 • Masaža zahvaćenog područja - nježna cirkularna masaža područja kvržice.
 • Lagani pritisak iza mjesta začepljenja tijekom podoja poboljšava protok mlijeka.
 • Optimalan položaj djeteta na dojci - NAJVAŽNIJE.
 • Polaganje djeteta s bradom prema začepljenom području.
 • Poticati novorođenče na učestale podoje, svaka dva sata, uz primjenu različitih tehnika dojenja kako bi pritisak bio pravilno raspoređen na mliječne kanaliće. Vrlo neobična, ali efektivna tehnika dojenja je položaj na sve četiri. Novorođenče se stavi na krevet ili polegne na pokrivač položen na pod, a majka se postavi u položaj na sve četiri iznad novorođenčeta. Dojkama treba dopustiti da slobodno padaju prema djetetu. Ovakav položaj će potaknuti drenažu mliječnih kanalića puno učinkovitije od bilo koje druge tehnike dojenja.
 • Na početku podoja ponuditi novorođenčetu prvo bolnu dojku.
 • Spavanje na leđima ili postrance kako ne bi došlo do pritiska na zahvaćeno i bolno područje.
 • Primjena analgetika ako je potrebno.
 • Rehidracija

Tekst: Primaljski vjesnik, svibanj 2015., autorice Željka Živković i Suzana Haramina
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Ivan Jurić, pokretač peticije za pratnju n aporodu, sa suprugom Marijom

Razgovarali smo s pokretačem peticije za pratnju na porodu: 'Ovo je obećanje supruzi i našoj Dori!'

Cilj je prikupiti 30 tisuća potpisa koje će Ivan osobno uručiti članovima Stožera civilne zaštite

u koje doba dana se bebe najčešće rađaju

Istraživanje otkrilo u koje se doba dana bebe najčešće rađaju!

Svi "scenariji" koje mnoge trudnice vrte u glavi razmišljajući o onom što ih čeka, sada…

Rodila kod kuće i sve prenosila na Instagramu

Amerikanki Emmi Isaacs ovo je bio šesti porod!

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…