porod kod kuce

Velika internacionalna studija potvrdila: Porod kod kuće je jednako siguran kao i onaj u rodilištu!

Velika internacionalna studija pokazala je kako za rodilje bez komplikacija u trudnoći porođaj kod kuće ne predstavlja veći rizik niti je povezan s većom stopom smrtnosti djeteta tijekom i nakon poroda u usporedbi s porođajima trudnica bez komplikacija u rodilištima...

Iako se kod nas porod još uvijek ne može legalno organizirati u vlastitom domu, u mnogim razvijenima zemljama to je sve češći i dakako legalan način poroda, uređen zakonom i pravilima postupanja za sve uključene. Usprkos tome, i vani još uvijek ima mnogo skeptika.

“Sve više žena iz razvijenih zemljama odlučuje se na porod kod kuće, no sumnja u sigurnost takvih porođaja još uvijek je prisutna," izjavila je Eileen Hutton, profesor emeritus opstetricije i ginekologije na Sveučilištu McMaster, a prenosi Sciencedaily.

Upravo zato je ova studija imala zadatak provjeriti sigurnost porođaja kod kuće i pratiti stopu smrtnosti djece u trenutku rođenja te četiri tjedna nakon poroda. Nije nađena statistički važna razlika između ove dvije vrste poroda.

porod kod kuce

Analiza podataka u zemljama diljem svijeta

Radi se ustvari o prvoj meta-studiji na ovu temu koja je napravljena analizom dvadesetijedne prethodne objavljene studije od 1990. do današnjih dana. Tako je analizom obuhvaćeno 500 000 poroda kod kuće i isto toliko poroda u rodilištima u zemljama diljem svijeta - Švedskoj, Novom Zelandu, Engleskoj, Nizozemskoj, Japanu, Australiji, Kanadi i SAD-u.

"Naše istraživanje pruža prijeko potrebne informacije kreatorima politika, pružateljima skrbi, kao i ženama i njihovim obiteljima pri planiranju porođaja, rekla je Hutton.

Tekst: I. Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

porod kod kuce

VIDEO: Predivno iskustvo porođaja u krugu obitelji

Porođaj kod kuće mnogim je ženama nezamisliv. No,…

Pročitajte i:

u koje doba dana se bebe najčešće rađaju

Istraživanje otkrilo u koje se doba dana bebe najčešće rađaju!

Svi "scenariji" koje mnoge trudnice vrte u glavi razmišljajući o onom što ih čeka, sada…

Rodila kod kuće i sve prenosila na Instagramu

Amerikanki Emmi Isaacs ovo je bio šesti porod!

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…