porođaj

Tranzicija – najteži dio porođaja

Najintenzivnija faza porođaja za većinu žena medicinskom se terminologijom označava kao tranzicija. Ona, srećom, ne traje dugo, između pola sata do sat i pol ili najviše dva, ali je ujedno najteža. Zato je vrlo važno da rodilja tada dobije što je moguće bolju potporu svojega partnera, primalje ili porodničara.

Ako ste pratnja na porođaju, evo kako ćete najbolje pomoći rodilji:

1. PREPOZNAJTE ZNAKOVE TRANZICIJE – Tijekom tog razdoblja cerviks (ušće maternice) nastavlja se širiti od 7 do 10 cm i beba se spušta niže na ulaz zdjelice. Kontrakcije se javljaju svake dvije do tri minute i traju 60 do 90 sekundi i puno su intenzivnije. Rodilja može, ali i ne mora, između kontrakcija imati predah. Katkad nova kontrakcija stigne netom nakon što se prethodna smiri. Rodilja može postati konfuzna, gubiti kontrolu, pokazivati znakove velike iscrpljenosti. U tom "kritičnom" razdoblju žena osjeća nemir, želju da bol smjesta nestane (mnoge žene tek u ovom razdoblju požele primiti epiduralnu anesteziju), želi se podići u uspravni položaj, može dobiti poriv za povraćanjem i osjećaj da porođaju nema kraja… Možda joj neće odgovarati partnerov dodir, može osjećati hladnoću ili vrućinu, početi štucati… Možda više neće moći jasno izražavati svoje želje i zato je važno da je partner (ili doula) podupru u njezinu planu koji je prethodno dogovoren, uz uvjet da je plan realno izvediv.

2. OHRABRITE ŽENU. Objasnite joj da je ovo kratka faza nakon koje uskoro može očekivati bebu u svojem naručju. Recite joj kako je snažna. Možete joj što jednostavnije predložiti promjenu položaja tijela, jer neće moći percipirati komplicirane informacije i rečenice.

3. DAJTE JOJ PUNO KOMPLIMENATA i nastavite je stalno podupirati riječima, čak ako se prema vama ne ponaša lijepo. Govorite kratkim i pozitivnim rečenicama: Drži se; Još samo malo; Volim te; Ponosan sam na tebe; Odlično napreduješ; Kontrakcija se pojačava, ali ti je imaš pod kontrolom; Misli na disanje; Opusti se… Ako je bilo što želite pitati, učinite to nakon kontrakcije, a ne dok ona traje.

4. NE NAPUŠTAJTE JE TIJEKOM POROĐAJA. osobito ne tijekom ovog razdoblja. Rodilja tijekom tranzicije mora osjećati potporu osobe koju voli i kojoj vjeruje.

5. POMOZITE JOJ DA SE KORISTI NEKOM DRUGOM METODOM OPUŠTANJA ako joj prethodne više ne koriste. Ako ne koristi pomoć određenog načina disanja, pripazite da svejedno ravnomjerno diše tijekom kontrakcija, jer zadržavanje daha sprječava dovod kisika do bebe, a prebrzo disanje može dovesti do hiperventilacije.

6. OSTANITE SMIRENI. Nije čudno ako tijekom ove faze rodilja plače ili postane vrlo uznemirena. Znajte da je to normalna posljedica intenzivnih kontrakcija. Zadržite smiren i ohrabrujući glas, ali ga nemojte povisivati. Ako se uznemirite, rodilja će to primijetiti i postat će joj još teže. Ako plače, nemojte je u tome sprječavati. Plakanje je veliko emocionalno rasterećenje koje rodilja u tome trenu treba.

7. SPRIJEČITE DA RODILJA DEHIDRIRA vlažeći joj usne i čelo vodom ili kockicama leda. Ako je uhvati panika, obratite joj se imenom, primite joj lice rukama, pokušajte održavati kontakt očima, dišite skupa s njom, ponavljajte joj da je kraj blizu. Pazite na znakove koji upućuju na to da želi tiskati (ispuštanje karakterističnih zvukova). Ako spomene da ima nagon za tiskanjem, a još nije potpuno otvorena, recite joj da zamisli kako mora pušući ugasiti rođendanske svjećice jednu po jednu. "Gasite" ih zajedno s njom. Budite sigurni da joj puno znači vaše nastojanje da joj olakšate bol iako vam to u tom trenutku ne može pokazati.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz…

kako ublaziti bolove na porodu

6 stvari koje vaš porod mogu učiniti bolnijim

Koliko god bile hrabre i uvjerene da ćete…

Strah od porođaja

Većina žena uspijeva prebroditi strah od porođaja a…

Radionica Pripremite se za opušteno rađanje

NOVI SPA hotels & resort priprema intrigantne i…

Pročitajte i:

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…