Što se događa na carskom rezu, neposredno prije te tijekom operacije?

Donosimo vam jedan mali izvadak o samom tijeku carskog reza iz nove knjige udruge Roda o trudnoći, porodu i babinju Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci. Od danas je dostupna u na više jezika i u elektroničkom i zvučnom izdanju na stranicama udruge Roda...

Sve veći broj djece rađa se carskim rezom i usprkos tome što najčešće čujemo da je razlog tome što su žene starije, deblje, bolesnije ili pak žele carski rez - broj carskih rezova vrtoglavo se povećava jer liječnici, primalje i bolnice nepotrebno koriste intervencije u porodu koje poremete orkestar hormona i onda vode do carskog reza. Carski rezovi imaju ozbiljne i dugotrajne posljedice na tvoje reproduktivno zdravlje (što uključuje buduće trudnoće) te dugoročno i kratkoročno na zdravlje tvog djeteta. Trebaju ti dovoljne informacije da možeš odlučiti ako je carski rez zaista potreban.

Ono što se događa na carskom rezu ovisi o tome je li operacija planirana (elektivan carski rez) ili neplanirana (hitan carski rez).

Planirani (elektivni) carski rez

Ako unaprijed znaš da ćeš imati carski rez, obavit ćeš pregled prije operacije kada ćeš moći postaviti sva pitanja o samoj operaciji. Pregled se organizira ili s kirurginjom (ginekologinjom) koja će biti na operaciji ili pak s anesteziologinjom ili s obje. Ovo je dobra prilika pitati nudi li rodilište nježan ili obiteljski carski rez, razgovarati o mogućnostima i zapisati ih u dokumentaciji. Nakon što ti se opiše cijeli postupak, uz sve njegove prednosti i nedostatke te kada sve dogovorite, potpisat ćeš informirani pristanak na operaciju.

Neplanirani (hitni) carski rez

Operativni tim zatražit će sve potrebne krvne pretrage i druge informacije brzo nakon što se donese odluka da ti je potreban carski
rez. Najčešće je vrijeme između odluke za carski rez i otvaranja trbuha oko pola sata, ponekad duže ovisno o bolnici i broju pacijentica tog dana (no, ako se radi o velikoj hitnosti, može biti i brže). Ako si jela tog dana, pratit će te malo više, ali ne brini, vjerojatnost za komplikacije vrlo je mala.

Za vrijeme operacije

Ležiš na kirurškom stolu i sterilna tkanina postavlja se ispred tvoje glave tako da ne možeš vidjeti što se događa ako si budna (možeš pitati ako u bolnici upotrebljavaju prozirne tkanine ako želiš vidjeti kako se dijete rađa ili pak možeš zamoliti da se tkanina spusti kad se dijete rađa tako da možeš to promatrati. Kirurginje naprave rez dug od 10 do 15 cm u donjem dijelu trbuha te prolaze kroz sve slojeve kože, masnog tkiva i mišića dok ne stignu do maternice. Rez je najčešće malo iznad bikini područja ili malo iznad simfize (preponske kosti). Dijete se rodi kroz taj otvor i moguće je da osjetiš kao da te netko vuče ili dodiruje u ovom dijelu tijela. Nakon djeteta porodi se i posteljica. Kad se dijete rodi, kirurginja ga digne tako da ga možeš vidjeti i, u idealnim situacijama, primalja ili medicinska sestra postave ti dijete u kontakt koža na kožu. Kirurginja onda zašije maternicu i druge slojeve tkiva. Dijete pregleda primalja ili medicinska sestra, a u većini rodilišta i neonatologinja. Trebala bi moći prvi podoj obaviti u operacijskoj sali ili pak odmah nakon operacije u sobi za oporavak. Sveukupno, carski rez bez komplikacija traje 30 - 50 minuta od početka do kraja…

Više o ovoj novoj knjizi saznajte u kratkom osvrtu, a cijelu knjigu preuzmite u elektronskom ili zvučnom obliku na stranicama udruge Roda.

Tekst: Preuzeto iz knjige udruge Roda ‘Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci’
Foto: Profimedia; udruga Roda

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

tečajevi za trudnice u vrijeme korone

6 stvari koje svaka trudnica mora znati prije poroda

Sve o porodu, babinju i dojenju, ali i…

trudnoća u vrijeme korone

Hoće li žene uskoro opet rađati uz pratnju? Dio odgovora dao ministar Beroš

Udruga Roda oštrim je apelom prema Ministarstvu zdravstva…

Pročitajte i:

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…