priprema za porođaj

Pripremite se za lakši porođaj

Vijest da ćete dobiti bebu posve sigurno unijela je mnogo uzbuđenja, veselja i promjena u vaš život. No koliko ste god sretni, pomisao na porođaj može vas učiniti nervoznima ili zabrinutima. Istina je, porođaj je težak posao za gotovo svaku ženu. No postoji mnogo toga što tijekom trudnoće i porođaja možete učiniti kako bi sve proteklo što lakše i ugodnije.

Mnogo prije nego što stignete u rađaonicu svoje tijelo trebate pripremiti za porođaj, kaže Joel M. Evans, američki liječnik i autor knjige "Priručnik za cijelu trudnoću". To znači da se trudnica treba kvalitetno hraniti, piti dovoljno tekućine te spavati, drijemati i odmarati se koliko tijelo traži. Ako imate kakve sumnje, strahove ili dvojbe, ne držite ih u sebi. Podijelite ih sa svojim liječnikom, prijateljicama koje su rodile, svojom majkom. Potražite dobre knjige o pripremama za porođaj i zabilježite savjete koji vam se čine posebno dobrima. Bit će vam mnogo lakše kad se psihički pripremite na ono što vas čeka.

Razmislite o tome što vas umiruje i opušta te pripremite nekoliko stvari koje možete ponijeti sa sobom u bolnicu, poput MP3-playera s glazbom koja vas opušta ili sa snimljenim zvukovima prirode − šumom morskih valova, vodopada, zvukom vjetra i slično. Možda nećete imati mogućnost slušati je u samom boksu, ali dok ste još u predrađaonici ili smješteni u sobi, ne bi trebalo biti razloga da je ne slušate. Iako, nekima će biti draža tišina da se lakše mogu koncentrirati na disanje i praćenje trudova.

Ako vam i u visokoj trudnoći godi masaža, ponesite sa sobom ulje za masažu s eteričnim uljima čiji vam mirisi odgovaraju i zamolite partnera da vam izmasira ramena i leđa. Isto to može učiniti ako trudove što dulje želite "odraditi" kod kuće. Dok ste još kod kuće, a trudovi se pojačavaju, možete kapnuti nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja u aromalampi da u prostoriji stvori ugođaj koji vas opušta i smiruje. Možete ponijeti nekoliko fotografija koje vam uvijek izmame osmijeh na usne − vas i vašeg partnera, djece (ako ih već imate), kućnog ljubimca ili prirodnih pejzaža. Možda zvuči malo čudno, ali katkad čak i draga plišana igračka može olakšati porođaj. Ako vam dok ste još kod kuće nije do stiskanja nečije ruke tijekom bolnih trudova, možete stisnuti plišanog medvjedića.

Disanje i opuštanje
Tijekom samog porođaja od velike će vam pomoći biti disanje. Ako niste išli na trudničke tečajeve, možete i kod kuće uz pomoć priručnika ili osobe koja ih poznaje naučiti nekoliko načina disanja i vizualiziranja tijekom trudova. Oni pomažu da si olakšate bolove, osobito u donjem dijelu trbuha i zdjelice, te ostanete usredotočeni na sam proces rađanja. Pravilno disanje umanjit će stres i sačuvati vam energiju.
Psihička priprema za porođaj bit će vam od velike pomoći. Ako u mašti prođete kroza sve što će se događati, osjećat ćete se sigurnije kada porođaj počne i stres će biti manji. Pokušajte zamisliti realnu sliku porođaja. Zamislite bol i osjećaje koji će vas prožimati, ali stvorite o zamišljenoj situaciji pozitivnu sliku i uspješan, sretan ishod. Tehnika samohipnoze, u kombinaciji s tehnikama opuštanja, može također biti dobar način olakšavanja porođajnih bolova. U osnovi se sastoji u tome da se zamislite na nekom lijepom i smirenom mjestu kako biste odvojili svoje tijelo od fizičke boli. Teorija koja stoji iza ove metode kaže da se fokusiranjem na disanje i smirene misli opuštaju mišići zdjelice i maternice te otvara uterus. Postoje snimke tehnika vizualizacije osmišljene za pojedina porođajna doba pa si možete pomoći slušajući ih. Jedna je od njih zamišljanje cvijeta koji se polako otvara, a druga zamišljanje ritmičnoga gibanja morskih valova. Ili jednostavno zamislite svoje dijete kako se lagano probija do vas i dolazi vam u naručje.

Topla kupka ili kockice leda
Svaka je žena drukčija, dok jednoj odgovara topla kupka, druga više voli hladno osvježenje kockicama leda. Tuširanje toplom vodom koja vam masira leđa ili kupka u kojoj je cijela površina vašeg trbuha pod vodom mogu nježno ukloniti bol tijekom trudova. Topli oblog na donjem dijelu leđa i/ili pomicanje obloga gore-dolje niz leđa, također može ublažiti bolove. Topli oblog možete postaviti i ispod trbuha kako biste olakšali pritisak te na ramena i vrat kako biste opustili mišiće leđa. Na neke žene kockice leda djeluju smirujuće, a nekima, čak, odgovara i jedno i drugo − primjerice, ledeni oblog na donjem dijelu leđa i topli na vratu. Vaš partner može vam pri porođaju povremeno dodati kockicu leda, no imajte u vidu da u nekim rodilištima ne dopuštaju veći unos tekućine tijekom porođaja.

Promjena položaja
Kretanje, hodanje, naslanjanje na partnera i općenito mijenjanje položaja tijekom porođaja smanjit će bolove. Neki američki liječnici tu promjenu položaja žene pri porođaju, u potrazi za olakšanjem, nazivaju "porođajnim plesom". I doista, kada se pogledate kako naizmjence stojite, sjedite, ležite, šećete, kotrljate se na lopti i mijenjate položaje pri ležanju, to doista sliči na ples!

Smanjenje podražaja
Nekim ženama smeta jarko svjetlo, glasni razgovori ili uključen televizor. Ako spadate među njih, zamolite da vam se smanji svjetlo u sobi i omogući što je moguće više tišine kako biste se usredotočili na porođaj.

Akupresura i akupunktura
Akupresura podrazumijeva pritisak na određene točke tijela prstima, šakama ili dlanovima kako bi se tijelo potaknulo na stvaranje endorfina, koji umanjuje osjećaj bola. Možete se raspitati kod stručnjaka i zamoliti ga da vam napravi tretman ili naučiti sami kako to možete činiti kad vam zatreba. Akupunkturom je moguće olakšati jutarnje mučnine, hemoroide, stres, visok krvni tlak, bol u leđima i druge tegobe, a tijekom trećeg tromjesečja trudnoće akupunktura može pomoći i kod okretanja djeteta glavicom prema dolje. Tijekom trudova akupunktura može olakšati bol i povećati energiju te pojačati kontrakcije ako je potrebno.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Što sve pomaže potaknuti prirodne trudove?

Budući da u rodilištima ginekolozi imaju neke svoje…

Bolovi u leđima kod trudnica

Svaka druga trudnica pati od bolova u leđima.…

akupunktura

Akupunkturom do lakšeg začeća, trudnoće, porođaja…

Stimuliranjem određenih akupunkturnih točaka vraća se energetska ravnoteža…

disanje tijekom porođaja

Načini disanja tijekom porođaja

Nekim su ženama tehnike disanja tijekom porođaja ključna…

Pročitajte i:

Ivan Jurić, pokretač peticije za pratnju n aporodu, sa suprugom Marijom

Razgovarali smo s pokretačem peticije za pratnju na porodu: 'Ovo je obećanje supruzi i našoj Dori!'

Cilj je prikupiti 30 tisuća potpisa koje će Ivan osobno uručiti članovima Stožera civilne zaštite

u koje doba dana se bebe najčešće rađaju

Istraživanje otkrilo u koje se doba dana bebe najčešće rađaju!

Svi "scenariji" koje mnoge trudnice vrte u glavi razmišljajući o onom što ih čeka, sada…

Rodila kod kuće i sve prenosila na Instagramu

Amerikanki Emmi Isaacs ovo je bio šesti porod!

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…