porođajni trudovi

Prepoznajte pripremne i prave porođajne trudove

Lagani trudovi, ili bolje rečeno kontrakcije, prate trudnicu već od sredine trudnoće, no vrlo su blagi i žene ih ne osjete. Te kontrakcije treniraju maternicu za porođaj. Kad se treba zabrinuti i kako izgledaju pravi porođajni trudovi?

Kad spomenemo riječ trudovi obično se misli na porođajne trudove koji imaju zadatak poroditi dijete. Što se točno događa kod porođajnih trudova? Muskulatura maternice se skuplja i postaje tvrda što pomaže bebi da se spusti u pravilan položaj za porođaj i priprema grlić maternice na otvaranje. Pored jakih i ozbiljnih trudova postoje i tzv. pripremni trudovi koji tijekom trudnoće u pravilu služe kao "trening" maternice za napore porođaja. Katkad je teško prepoznati razliku posebice ako se neobični trudovi pojave prerano, a čine se ozbiljni.

Trudovi za treniranje maternice javljaju se vrlo rano u trudnoći

Može se dogoditi da osjećate lagane trudove nekoliko tjedana prije termina. To su tzv. Braxton Hicksove kontrakcije. Oni treniraju maternicu za porođaj već od 20. tjedna trudnoće, no njih trudnice najčešće ne osjećaju. Ovi trudovi doduše mogu biti sve jači kako se bliži termin, no oni su potpuno bezopasni i normalni. Ti trudovi ne otvaraju grlić, već baš suprotno. Kod ovih kontrakcija grlić se još jače zgrči i jače zatvara.

Kako ih prepoznati?

Ovi trudovi su nepravilni i ako uopće bole, bol je vrlo blaga. Najčešće trbuh otvrdne na jednu minutu, katkad i na sat vremena i katkad nekoliko puta na dan. Samo ako trudovi nastupaju češće i postanu pravilnijih razmaka, postoji razlog za zabrinutost. Ako osjećate tri do četiri truda na sat ili više od deset na dan, svakako se posavjetujte s ginekologom. Isto napravite i ako osjećate konstantan pritisak ili bol u donjem dijelu trbuha, u leđima ili imate iscjedak ili krvarenja u kombinaciji s ovim trudovima. To može upućivati na prijevremeni porođaj koji se može zaustaviti lijekovima protiv trudova koji će djetetu omogućiti još koji dan dulje u maminom trbuhu.

Predtrudovi koji “spuštaju” dijete

Ovi trudovi nastupaju nekoliko tjedana pred termin porođaja i pomiču dijete niže u majčinu zdjelicu. Tada se kaže da se dijete "spušta" jer se može vidjeti i kako se trbuh trudnice malo spušta prema dolje. Trudnice to mogu prepoznati samo po tome što odjednom osjete olakšanje kod disanja. Budući da se dijete spustilo niže u zdjelicu, oslobodilo je malo prostora plućima i žena dolazi do više zraka.

kako izgledaju pravi porođajni trudovi?

  • Traju li trudovi dulje od 30 sekundi i vraćaju se u pravilnim razmacima u istom intenzitetu, to ukazuje na pravu dinamiku porođajnih trudova.
  • Radi li se o porođajnim trudovima, razmaci između trudova s vremenom postaju sve kraći. Najčešće počinju s razmakom od oko 20 do 30 minuta. Smanji li se njihov razmak na manje od 10 minuta, to znači da je u tijeku i otvaranje grlića maternice.
  • Manja krvarenja također ukazuju na otvaranje grlića maternice.
  • Bolovi u donjem dijelu trbuha te bolovi u leđima u kombinaciji s gornjim znakovima upućuju na porođajne trudove.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Počinje li porođaj?

Kako prepoznati trudove i što se sve događa…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…

Manekenka četvrti puta postala mama

Iz prvog braka ima kći Sofiju, a s poznatim nogometaše, uz novorođenu bebu, još sina…