premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom

Premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom ipak nema smisla i može biti opasno!

Bebe rođene vaginalno imaju u crijevima majčine bakterije iz crijeva, dok ih bebe rođene na carski nemaju, pokazala su istraživanja. Pritom i kod jednih i kod drugih beba nema značajnog prijenosa vaginalnih bakterija što kontroverznu praksu premazivanja beba vaginalnim brisevima majke čini vrlo upitnom...

Znanstvenici s Instituta Wellcome Sanger, UCL, Sveučilište u Birminghamu i njihovi suradnici otkrili su da bebe većinu svojih crijevnih bakterija dobivaju od svoje majke, ali samo ako se rode vaginalno, dok ih bebe rođene carskim rezom ne dobivaju. Naprotiv, u njihovim crijevima je nađeno više bakterija povezanih s bolničkom sredinom.

Bebe ne primaju majčine vaginalne, nego crijevne bakterije

Ovo najveće istraživanje mikrobioma novorođenčadi otkrilo je i da mikrobiom vaginalno rođenih beba ne dolazi iz vaginalnih bakterija majke, već iz majčinog crijeva što u pitanje dovodi i kontroverznu praksu premazivanja djece rođenih carskim rezom vaginalnim bakterijama majke. Naime, prethodne ograničene studije sugerirale su da vaginalne bakterije dijete proguta na putu niz porođajni kanal. Međutim, sada je otkriveno da bebe ustvari imaju vrlo malo majčinih vaginalnih bakterija u crijevima, bez razlike jesu li rođene vaginalno ili carskim rezom. Time postupci premazivanja novorođenih beba brisom iz majčine vagine kako bi se prenijele ‘zdrave’ bakterije na dijete postaju još više upitni i nepotrebno opasni.

Da bi razumjeli više o razvoju mikrobioma i kako način porođaja utječe na njega, istraživači su proučavali 1679 uzoraka crijevnih bakterija od gotovo 600 zdravih beba i 175 majki. Uzorci stolice uzeti su od beba u dobi od četiri, sedam ili 21 dana koja su se rodila vaginalno i na carski u bolnicama u Velikoj Britaniji. Neke su bebe praćene i kasnije, do dobi od jedne godine.

Dr. Trevor Lawley, viši autor u studiji s Instituta Wellcome Sanger, rekao je: “Ovo je do sada najveće genomsko istraživanje mikrobioma novorođenčadi. Otkrili smo da način porođaja ima veliki utjecaj na crijevne bakterije novorođenčadi, a prijenos bakterija s majke na dijete događa se tijekom vaginalnog poroda. Daljnje razumijevanje koje vrste bakterija pomažu u stvaranju zdravog dječjeg mikrobioma moglo bi nam omogućiti stvaranje bakterijskih terapija.

premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom

Antibiotici možda utječu na mikrobiom

Treba uzeti u obzir i da svim ženama koje rađaju carskim rezom daju antibiotike prije porođaja kako bi se spriječilo da majka razvije postoperativne infekcije, što znači da beba također prima dozu antibiotika putem posteljice. To bi također moglo uzrokovati neke razlike u mikrobiomima vidljive između dviju vrsta poroda.

Ovo istraživanje također je pokazalo da su bebe rođene carskim rezom imale više bakterija koje se obično nalaze u bolnicama, umjesto majčinih bakterija. Iako ove bakterije obično ne uzrokuju bolest dok se nalaze u crijevima, mogu prouzrokovati infekcije ako dođu na pogrešno mjesto ili ako imunološki sustav oslabi.

Mikrobiomi kod beba se s vremenom izgrade i izjednače bez obzira na način poroda

Dr. Nigel Field, viši autor u časopisu s UCL-a, rekao je: “Naše istraživanje pokazalo je da bebe rastući unose bakterije i hranom i iz okoline i njihovi mikrobiomi crijeva postaju sličniji jedni drugima. Nakon nekog vremena razlike u mikrobiomima između beba rođenih carskim rezom i vaginalno rođenih uglavnom su izjednačene. Još ne znamo hoće li početne razlike kasnije imati zdravstvene posljedice. ”

Glavni istraživač Studije o biomu beba, profesor Peter Brocklehurst, sa Sveučilišta u Birminghamu, rekao je: “Prvi tjedni života su kritični period za razvoj djetetovog imunološkog sustava, ali o njemu vrlo malo znamo. Moramo nastaviti pratiti ovu studiju, promatrajući ove bebe kako rastu kako bismo vidjeli dovode li rane razlike u mikrobiomu do bilo kakvih zdravstvenih problema. Daljnje studije pomoći će nam da shvatimo ulogu bakterija u crijevima u ranom životu i mogu nam pomoći u razvoju terapija za stvaranje zdravih mikrobioma."

Tekst: Sciencedaily.com
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Doktori su bili skeptični, ali ona je uspjela roditi zdrave četvorke

Nakon što je nekoliko puta doživela spontani pobačaj,…

Što se događa na carskom rezu, neposredno prije te tijekom operacije?

Donosimo vam jedan mali izvadak o samom tijeku…

Besplatan tretman ožiljka nakon carskog reza

Iako je travanj mjesec svjesnosti o carskome rezu…

Pomoć majkama čiji je porod završio carskim rezom

Stopa carskog reza, nažalost, raste iz godine u…

Pročitajte i:

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…