porod

Porođaj po mjeri djeteta i rodilje

Porođaj nosi neizvjesnost i višerotkinjama, a trudnice koje nemaju iskustvo rađanja gotovo uvijek osjećaju izvjestan strah, ponekad toliko intenzivan da inzistiraju na carskom rezu. A bebu nitko ne pita što je za nju bolje!

Priroda je odavno dala odgovor na pitanje što je najbolje za bebu, a medicina polako pronalazi dokaze da je u pravu. Kako prirodni porođaj nije uvijek najbolje rješenje za mamu ili bebu, ili oboje, porodničar ima delikatan zadatak donošenja odluke o najboljem načinu završetka svakog pojedinačnog porođaja.
Indikacije za carski rez mogu biti vezane uz stanje majke, fetusa ili oboje. Općenito, bilo koja situacija u kojoj prirodni porođaj može ugroziti majku, bez obzira na fetus, utječe na porodničara da se odluči na carski rez. Ako majka nije ugrožena, u prvi plan izbija interes novorođenčeta.

Što upućuje na to da porođaj treba biti prirodan?

Za zdravo, terminsko novorođenče, čija je majka također zdrava, najbolji je način završetka porođaja onaj prirodni, vaginalni ako ne postoji nerazmjer između djetetovih dimenzija i porođajnog kanala. Normalan porođaj za bebu je prilično naporan, ali ako trudnoća nije bila praćena komplikacijama, terminska beba ima mehanizme za svladavanje tog napora zahvaljujući energetskim zalihama nagomilanima potkraj trudnoće. Njezin mozak proizvodi i prirodne anestetike - endorfine - koji je lišavaju osjećaja bola prilikom provlačenja kroz porođajni kanal. Dokazana je povišena razina tih supstancija u krvi pupkovine neposredno nakon porođaja.

Kad je carski rez jedina opcija?

Kada je u pitanju nedonošče ili beba mala za termin porođaja, stvari stoje drukčije. Beba koja se rađa puno prije predviđenog roka može biti ugrožena prirodnim porođajem:

  • Jer ima vrlo nježne krvne žile u mozgu, koje lako prskaju tijekom prolaska kroz porođajni kanal.
  • Beba koja je previše mršava (hipotrofična) zbog unutarmaterničnog zastoja u rastu nema rezerve masnog tkiva iz kojih bi crpila energiju. Odnosno, ne posjeduje energetsku rezervu potrebnu za vaginalni porođaj, pa lako može doći u stanje hipoksije (smanjene količine kisika u tkivima), s dalekosežnim posljedicama.
  • Veliko dijete i velika glava, osobitosti samog porođajnog kanala
  • Aktivna infekcija virusom herpesa

U prva dva slučaja, osobito ako su kombinirani (hipotrofično nedonošče), često je za bebu sigurniji porođaj carskim rezom. Ako je pritom okrenuta na zadak, ili je u pitanju više od jednog fetusa, porodničar će se gotovo uvijek odlučiti za operativno dovršenje porođaja. U nekim su centrima kod svih prvorotkinja, čak i onih bez komplikacija, beba okrenuta na zadak i višestruka trudnoća apsolutne indikacije za carski rez. U nas porodničar odlučuje prema situaciji jer nepredviđene komplikacije mogu nastati i tijekom samog porođaja (beba se postavi u nepovoljan položaj, ispadne pupčana vrpca, nastane obilnije krvarenje i slično) te zahtijevati hitan carski rez.

No, na kraju, važno je znati da se priroda postarala osigurati najbolji put dolaska novog ljudskog bića na svijet. U rijetkim situacijama prirodni porođaj nije najbolje rešenje za bebu, o čemu odluku treba donijeti isključivo porodničar - koji se, u slučaju potrebe, konzultira s kolegama drugih specijalnosti. Nikako se, iz pozicije bebe, ne preporučuje porođaj carskim rezom na zahtjev majke bez medicinskih indikacija.

Tekst: prim. dr Maja Skender, pedijatrica
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Doktori su bili skeptični, ali ona je uspjela roditi zdrave četvorke

Nakon što je nekoliko puta doživela spontani pobačaj,…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve…

Što se događa na carskom rezu, neposredno prije te tijekom operacije?

Donosimo vam jedan mali izvadak o samom tijeku…

premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom

Premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom ipak nema smisla i može biti opasno!

Bebe rođene vaginalno imaju u crijevima majčine bakterije…

Pročitajte i:

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…

poticanje trudova

Prenijeli ste? Kako potaknuti trudove?

Želite na neki način polako potaknuti trudove jer vam je termin već prošao? Evo nekoliko…