pamela ramljak

Pjevačica Pamela Ramljak objavila fotografiju nakon poroda i otkrila veliku dilemu mama

“Možda i nije najprezentnija fotka, ali znate da nemam problem objaviti i ovakve fotke. Ovo je jutro nakon svega. Sjećate se kako sam vas molila da me utješite kako će ovaj put biti sve puuuno brže i lakše… A sad, za one mame koje poros tek čeka, evo i mojeg iskustva. U 11 ujutro sam došla u Petrovu sa laganim trudovima, u 13 sati sam ušla u rađaonu i u točno 15.01 rodila sam Mariu. Bez epiduralne. Dakle cure, bez straha. Sve je lakše drugi put. Zahvalila bi se javno i ekipi koja je bila samnom a posebno babici koja je sve riješila u petnaest minuta.” Tako se svojim pratiteljima na Instagramu obratila pjevačica Pamela Ramljak, koja je 8. kolovoza rodila svoje drugo dijete, djecojčicu Mariu.

View this post on Instagram

A post shared by P A M E L A (@pamelaramljak) on

Traje li drugi porođaj, uistinu, kraće? Dakako, ne može se generalizirati, jer je svaki porođaj individualna priča. Ipak, tijelo je već jednom prošlo kroz cijeli proces i vrat maternice izgubio je svoju prvotnu čvrstoću te je savitljiviji, što olakšava njegovo otvaranje i dozrijevanje. Ritam trudova postaje redovitiji i povećava se brže nego prvi put. Izgon ploda također je lakši i traje od pet do deset minuta. A još nešto čemu se trudnice mogu veseliti jest rjeđa potreba za epiziotomijom kod drugorotkinja, zahvaljujući fleksibilnosti međice! Više o tome kako olakšati porođajne bolove, saznajte OVDJE.

Kod drugog su porođaja poslijeporođajni trudovi jači, posebno kod žena koje doje, kažu stručnjaci. Nemojte se čuditi, to je normalno: trudovi su sve bolniji nakon svakog porođaja i znak su da se maternica steže kako bi začepila krvne žile koje su opskrbljivale placentu, smanjila krvarenje i povratila svoju prvotnu veličinu i težinu. Zamislite da se maternica u samo nekoliko tjedana mora smanjiti sa 1500 na 50 grama! A što je bila opuštenija, to se teže skuplja.

Povratak kući iz bolnice zahtijevat će svu vašu snagu. Dvoje djece koja traže vašu pažnju te društveni i ljubavni život koji iziskuju svoje, nerijetko obeshrabre majku. Usto se potrebno nositi s činjenicom da će vam trebati više vremena i napora da povratite svoju pretporođajnu težinu. Sada će vam više nego ikad trebati pomoć partnera i drugih članova obitelji, koji bi trebali preuzeti više brige o prvom mališanu i dio drugih obveza. Pokušajte se opustiti i ne stavljati preda se prevelike zahtjeve. Nalazite se na poznatom teritoriju; već ste se pronašli u ulozi majke pa skrb o novorođenčetu neće kriti iznenađenja jer se osjećate pouzdanije. Najveći će izazov, naime, postavljati prvi mališan, kojemu će sada biti potrebno više pažnje i stalni dokaz vaše ljubavi.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

Kad je vrijeme za drugo dijete?

Manekenka Anita Dujić otkrila je razmišlja li svojoj…

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po…

Slavna manekenka rodila svoje prvo dijete

Dolazak prinove za 25-godišnju manekenku i glazbenika, nakon…

Pročitajte i:

Izabel Kovačić

Rodila Izabel Kovačić! Stigao sin!

Nakon što je Story prvi objavio vijest da nogometaš Mateo Kovačić i njegova supruga Izabel…

trudnica neposredno prije poroda na pregledu kod liječnika

7 znakova koji upozoravaju da se bliži porođaj

Termin porođaja samo je okvirni pokazatelj; puno više reći će vam vaše tijelo!

Marijana Batinić i Matej Pašalić

Marijana Batinić objavila prvu fotografiju nakon poroda i otkrila ime kćeri

Emotivnom objavom televizijska voditeljica poželjela je dobrodošlicu svojoj kćeri

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…