orgazam tijekom porođaja

Orgazam tijekom porođaja – urbana legenda ili…?

Je li moguće da žena prilikom porođaja doživi ugodu odnosno jednostavno rečeno orgazam, zapitao se psiholog Thierry Postel koji je proveo veliko istraživanje putem interneta i objavio ga u stručnom časopisu Sexologies.

Neopisiva bol i višesatno mučenje. Tako si većina žena zamišlja porođaj. To potvrđuje većina žena koja je rodila. Ugoda ili orgazam su pojmovi koji nemaju veze s porođajem. Dapače, to toliko čudno zvuči i nespojivo je s porođajem da većina nas to odmah izbaci iz glave s laganim gnušanjem i komentarom:"Ma, to je urbana legenda." No, usprkos tome, ispitivanjem žena te babica o njihovim iskustvima sve se više može naići na iskustva orgazma tijekom porođaja. Kako navodi njemački portal Spiegel.de, na neki čudan način, možda bi se i moglo pronaći logično objašnjenje za tu pojavu. Naime, porođaj je sam po sebi vrlo intenzivno i iscrpljujuće iskustvo. Bolovi koje žena osjeća više sati, dovode je do neke vrste "katarze" koja kulminira izgonom djeteta i, kod mnogih žena, osjećajem beskrajne sreće.

No pored ovih osjećaja, znanstvenici pronalaze moguća objašnjenja za spomenute osjećaje i u fizičkom procesu porođaja. "Ekstremno širenje porođajnog kanala te istovremeno veliki pritisak na porođajni kanal koji vrši prolazak bebe zasigurno stimulira i određene erogene zone", špekulira autor studije Postel. Također je moguće da hormoni igraju određenu ulogu u takvim senzacijama. Koktel hormona koji se luči tijekom porođaja sliči koktelu hormona u tijelu tijekom seksualnog odnosa pa se samim time i mozak priprema na sličan slijed događaja kao i kod orgazma. Teorija međutim ima jedan zanimljiv problem. Kad je seksualni odnos u pitanju, oksitocin se u velikoj količini počinje lučiti tek nakon orgazma, a kad je porođaj u tijeku razina oksitocina raste tijekom trudova i ujedno vodi proces samog porođaja. Postavljena teza također ne objašnjava kako žena uspije odjednom isključiti sve ono što inače onemogućava orgazam, kao što su bolovi, okruženje i nepoznato medicinsko osoblje.

Radi li se zaista o orgazmu tijekom porođaja ili nekom sličnom osjećaju teško je potvrditi, no sama činjenica da je ovaj psiholog uspio naći 9 žena koje su mu opisivale slične senzacije nije za zanemariti. Njegov upitnik, kojeg je putem interneta ispunilo 109 primalja, pokazao je da je među 206.000 porođaja koje su ove primalje obavile, čak 668 rodilja ispričalo primaljama o senzacijama poput orgazma tijekom svojih porođaja. Svoju studiju je objavio u stručnom časopisu Sexologies.

O ovom fenomenu se već govorilo, no još uvijek nema konkretnih istraživanja niti podataka. Karl Oliver Kagan, profesor i ginekolog u Sveučilišnoj klinici Tübingen dopušta da neke žene osjećaju takve senzacije tijekom porođaja jer je porođaj sam po sebi neka vrsta ekstremnog i nesvakidašnjeg fizičkog i psihičkog događaja u kojem se snažni bolovi i osjećaj sreće nakon porođaja mogu stopiti. "Ako se tako nešto događa, to je vrlo rijetko!", govori Kagan, ali s druge strane priznaje kako sa rodiljama o toj temi nikad nije razgovarao.

Izvor: Spiegel.de
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Pročitajte i:

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…